Mosselen op 3 verschillende manieren

Printen

Mosselen op 3 verschillende manieren

Mosselen

“Mosselen zijn weer in het seizoen!” is een veel gemaakte uitspraak rond deze periode. Toch klopt dit tegenwoordig niet helemaal meer. Vroeger werd gezegd dat mosselen enkel verkrijgbaar zijn in de maanden met een R. Tegenwoordig zijn mosselen het gehele jaar verkrijgbaar.

Daarnaast zijn mosselen heel erg gezond. In mosselen zit slechts 1 procent vet en is daardoor een erg goede bron van eiwit en heeft daarnaast zelfs net zoveel eiwit als biefstuk, maar dan met minder vet. Mosselen kun je op veel verschillende manieren klaarmaken. Zo kun je ze koken in wijn of in bier. Toch kun je nog veel meer met mosselen. Wij geven je verschillende mosselen recepten, waarmee je mosselen ook eens op andere manieren kunt bereiden. Wel is het altijd belangrijk om mosselen grondig schoon te maken. Dit doe je door ze goed te spoelen en eventuele baarden van de mosselen te verwijderen. Als je ze goed schoonmaakt voorkom je zand in de mosselen en is ieder mossel recept een stuk lekkerder.

Klassieke mosselen

Dit zijn de klassiek bereide mosselen, zoals iedereen ze kent.

Ingrediënten voor 2 personen

          2 kilo mosselen

          2 uien

          5 stengels bleekselderij

          6 takjes tijm

          2 blaadjes laurier

          Scheutje olie

          1 dl droge witte wijn

Bereidingswijze:

          Maak de mosselen schoon in koud water en gooi de kapotte mosselen weg.

          Snijd de uien en bleekselderij in grove halve ringen

          Zet een pan, of mosselpan, op het vuur en verwarm hierin de olie.

          Stoof hierin de uien en bleekselderij en voeg vervolgens de kruiden toe aan de pan.

          Voeg de mosselen toe aan de pan en blus af met de witte wijn.

          Zet het vuur hoog en kook de mosselen gaar.

          Schud de mosselen een keer om, zodra het vocht kookt. Zodra alle mosselen open staan serveer je dit direct.

BBQ mosselen

Dit is een leuk gerecht voor tijdens de barbecue. Het is daarbij een leuke variatie op de klassieke gambaspiesjes tijdens de barbecue.

Ingrediënten voor 2 personen

          2 kilo mosselen

          Olijfolie

Bereidingswijze

          Stook de barbecue op tot 120 graden.

          Leg de mosselen op een plateau of warme rookpan op het rooster van de barbecue en plaats de deksel op de barbecue.

          Besprenkel de mosselen met olijfolie en smoke de mosselen tot ze gaar zijn.

          In deze tijd krijg je de typische rooksmaak van de barbecue.

          Zodra de mosselen openstaan zijn ze klaar!

          Serveer deze barbecue mosselen tijdens een gezellige barbecue of als onderdeel van een diner met bijvoorbeeld frietjes.

Snelle ingelegde mosselen

Dit gerecht kun je op serveren bij een voorgerecht of tijdens een feest. Serveer het bijvoorbeeld in een sardien, of kaviaarblikje.

Ingrediënten

          2 kilo mosselen

          1 ui

          1 kleine prei

          2 blaadjes laurier

          5 takjes tijm

          2 dl. witte wijn

          4 eetlepels olijfolie

Voor de french dressing:

          0,5dl witte wijnazijn

          1,5dl zonnebloemolie

          1 halve theelepel Franse mosterd

          1 sjalotje

Bereidingswijze

          Maak de mosselen schoon in ruim water en gooi de kapotte mosselen weg.

          Verwarm de olijfolie in de (mossel)pan en stoof hierin de prei, ui en kruiden.

          Voeg de mosselen toe aan de pan en blus het geheel af met witte wijn.

          Plaat de deksel op de pan en zet het vuur hoog.

          Zodra het vuur kookt, gooi je de mosselen om en laat je het nogmaals koken en zet het vuur uit.

          Maak de sjalot schoon en snipper deze heel fijn.

          Doe dit samen met de witte wijnazijn en Franse mosterd in een bekken en voeg druppelsgewijs de olie toe, terwijl je de massa flink klopt met een garde.

          Zodra de dressing een emulsie is geworden, breng je het geheel op smaak met zout en peper.

          Verwarm de dressing, totdat deze lauwwarm is.

          Haal de mosselen uit de schelp en laat de mosselen marineren in de lauwwarme dressing.

  • Auteur: Daniël Vergouwen
Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website