Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Drie recepten voor oesters

Oesters zijn erg geliefd en staan bekend als een ware delicatesse. Wij geven je 3 recepten voor de lekkerste oesters!

Verse oesters

Oesters zijn erg geliefd en staan bekend als een ware delicatesse. Toch zijn de meningen over oesters erg verdeeld. Dit komt met name door de structuur van rauwe oester of de ziltige smaak van de oester. Mocht je jezelf een liefhebber noemen van oesters dan is het belangrijk om goede oester recepten te hebben. Je kunt met oesters allerlei kanten op. Je kunt ze niet alleen rauw eten, maar je hebt ook gegrilde oesters, gebakken oesters, uit de oven met kaas, gekookte oesters en gegratineerde oesters. Je kunt met oesters dus alle kanten op gaan. Over het algemeen kun je oesters verdelen in 2 groepen. Zo heb je de platte oester en de creusen (bolle) oesters. De platte wordt vaak gezien als lekkerder, maar is daardoor ook duurder. Het bereiden van oesters is erg eenvoudig. Dit komt, doordat de oesters van zichzelf zo smaakvol zijn dat je er weinig aan hoeft te doen. Wat wel vaak een uitdaging wordt gevonden is het openen van de oesters.

Hoe maak je oesters open?

Het openen van oesters is een handigheidje. Het is erg belangrijk om oesters enkel te openen met een theedoek, zodat je niet in je handen kunt snijden. Daarnaast is het aan te raden een oestermes te gebruiken. De oester open je door tussen de twee schelpen te snijden. Probeer niet te wrikken, doordat er hierdoor schilfers in de oesters kunnen komen. Draai vervolgens de oester een kwartslag met het mes en snij langs de sluitspier in het midden van de schelp. Verwijder vervolgens de platte schelp en snijd onderlangs de oester, zodat de oester los zit. Omdat de oester zo veelzijdig is, geven wij je 3 recepten voor oesters.

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Dit recept is wel een van de meest klassieke en meest eenvoudige recepten voor oesters.

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd10 minuten

 6 oesters
 1 eetlepel olijfolie
 2 sjalotjes, gesnipperd
 1,50 eetlepel rode wijnazijn
 peper en zout

1

Snijd de oesters open zoals omschreven in het stukje “hoe maak je oesters open”.

2

Meng de sjalot met de rode wijnazijn.

3

Voeg vervolgens de olie druppelsgewijs toe en klop dit door met een garde. Breng de vinaigrette op smaak met zout en peper.

4

Lepel vervolgens over iedere oester iets van de vinaigrette.

Ingrediënten

 6 oesters
 1 eetlepel olijfolie
 2 sjalotjes, gesnipperd
 1,50 eetlepel rode wijnazijn
 peper en zout

Aanwijzingen

1

Snijd de oesters open zoals omschreven in het stukje “hoe maak je oesters open”.

2

Meng de sjalot met de rode wijnazijn.

3

Voeg vervolgens de olie druppelsgewijs toe en klop dit door met een garde. Breng de vinaigrette op smaak met zout en peper.

4

Lepel vervolgens over iedere oester iets van de vinaigrette.

Recept voor oesters met vinaigrette

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Een leuke variatie om je tafelgenoten te verrassen.

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd5 minutenKooktijd20 minutenTotale tijd25 minuten

 6 oesters
 100 ml witte wijnazijn
 1 sjalot
 1 laurierblad
 5 gekneusde peperkorrels
 1 ei
 125 g gesmolten boter
 1 handje kervel

1

Snijd de oesters open.

2

Zet de gastrique door de witte wijnazijn, laurier, sjalot en peperkorrel 5 minuten lang te koken. Zeef de massa in een bekken en wacht tot het licht is afgekoeld.

3

Voeg de eidooier toe en tik de saus luchtig met een garde boven het vuur of au bain-marie. Zodra de saus gebonden is rond de 75 graden voeg je de gesmolten boter toe.

4

Hak de kervel en voeg deze toe aan de saus. Breng de saus op smaak met zout en peper.

5

Zet een salamander aan of oven met een verwarmelement aan de bovenkant van de oven. Schep de saus over de oesters en gratineer de oesters totdat de saus iets gekleurd is.

Ingrediënten

 6 oesters
 100 ml witte wijnazijn
 1 sjalot
 1 laurierblad
 5 gekneusde peperkorrels
 1 ei
 125 g gesmolten boter
 1 handje kervel

Aanwijzingen

1

Snijd de oesters open.

2

Zet de gastrique door de witte wijnazijn, laurier, sjalot en peperkorrel 5 minuten lang te koken. Zeef de massa in een bekken en wacht tot het licht is afgekoeld.

3

Voeg de eidooier toe en tik de saus luchtig met een garde boven het vuur of au bain-marie. Zodra de saus gebonden is rond de 75 graden voeg je de gesmolten boter toe.

4

Hak de kervel en voeg deze toe aan de saus. Breng de saus op smaak met zout en peper.

5

Zet een salamander aan of oven met een verwarmelement aan de bovenkant van de oven. Schep de saus over de oesters en gratineer de oesters totdat de saus iets gekleurd is.

Recept voor oesters voor gegratineerde oesters

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Een leuke variatie op de oester, geïnspireerd door mijn reis door Japan.

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd8 minutenKooktijd10 minutenTotale tijd18 minuten

 6 oesters
 2 eetlepel sojasaus
 1 eetlepel oestersaus
 0,50 eetlepel mirin
 citroensap (optioneel)
 1 rode peper

1

Zet een barbecue aan.

2

Snijd de oesters open.

3

Snijd de rode peper in dunne ringetjes. Leg op iedere oester een aantal ringetjes rode peper.

4

Meng de sojasaus met de mirin en oestersaus.

5

Leg de oesters op de gril en gaar ze in 5 tot 10 minuten. Lepel ten slotte wat van de saus over de oester.

6

Voor een fris zuurtje, kun je wat citroen uitknijpen over de oester.

Ingrediënten

 6 oesters
 2 eetlepel sojasaus
 1 eetlepel oestersaus
 0,50 eetlepel mirin
 citroensap (optioneel)
 1 rode peper

Aanwijzingen

1

Zet een barbecue aan.

2

Snijd de oesters open.

3

Snijd de rode peper in dunne ringetjes. Leg op iedere oester een aantal ringetjes rode peper.

4

Meng de sojasaus met de mirin en oestersaus.

5

Leg de oesters op de gril en gaar ze in 5 tot 10 minuten. Lepel ten slotte wat van de saus over de oester.

6

Voor een fris zuurtje, kun je wat citroen uitknijpen over de oester.

Asian style oesters

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier