Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Lekker recept voor authentieke Japanse okonomiyaki

Okonamiyaki is een van de bekendere gerechten uit Japan. De eenvoud van dit gerecht in combinatie met de hartigheid laat zien wat voor Japan het antwoord is op comfortfood!
okonamiyaki recept

Okonomiyaki is een van de bekendere gerechten uit Japan. De eenvoud van dit gerecht in combinatie met de hartigheid laat zien wat voor Japan het antwoord is op comfortfood! Dit recept voor okonomiyaki is erg eenvoudig om te maken, maar je hebt er wel wat handigheid voor nodig. Ik geef je vandaag een leuk basisrecept voor Okonomiyaki waarmee je een start kunt maken in alle oneindige variaties van deze Japanse klassieker.

Wat is Japanse Okonamiyaki?

Als eerste is het wel handig om te weten wat Okonomiyaki is feitelijk een soort hartige pannenkoek. De vulling van ieder recept van okonomiyaki is op basis van witte kool. In Japan zijn er feitelijk twee soorten okonomiyaki die je kunt eten: Hiroshima-stijl en Osaka-stijl. Ikzelf heb in Japan genoten van de Hiroshima-stijl okonomiyaki. Deze lijkt erg op osaka-stijl maar heeft feitelijk als extra een krokante laag gebakken ramen. In Japan zijn overal in het land wel restaurants te vinden gespecialiseerd in okonomiyaki. Deze wordt dan gebakken op grote hete platen waarop je de pannenkoek eenvoudig kunt draaien. Dit recept voor okonomiyaki is een basisrecept die je verder kunt uitwerken naar andere variaties. Zo kun je ook okonomiyaki maken met vis, paddestoelen en ook andere groenten.

De okonomiyaki afmaken

Okonomiyaki wordt geroemd door de hartige sauzen waarmee het is afgemaakt. Dat is namelijk met okonomiyaki-saus. Deze saus kun je vinden in jouw lokale toko en is eigenlijk een soort zoete variant van barbecuesaus. Ikzelf maak de okonomiyaki graag af met kewpie mayonaise. Deze wat zuurdere mayonaise is onovertroffen als het gaat om Japanse mayonaise. Ook is het een aanrader om de okonomiyaki af te maken met bonitoflakes en zeewiervlokken voor een extra hartige smaak.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidGemiddeld

Okonamiyaki is een van de bekendere gerechten uit Japan. De eenvoud van dit gerecht in combinatie met de hartigheid laat zien wat voor Japan het antwoord is op comfortfood!

Hoeveelheid1 Portie
Voorbereidingstijd10 minKooktijd20 minTotale tijd30 min

 400 g ramen
 120 g bloem
 200 ml water
 1 tl zout
 2 el mirin
 1,50 el zonnebloemolie
 275 g witte kool
 4 bosuitjes
 150 g bacon of ontbijtspek
 3 el japanse sojasaus
 2 el sesamnolie
 1 duim gember
 3 eieren
 bonitovlokken
 kewpie mayonaise
 Okonamiyaki-saus
 zeewiervlokken

1

Kook de noedels gaar en spoel ze vervolgens koud met water

2

Meng het water, bloem, zout en mirin tot een glad beslag

3

Hak de witte kool in dun en rasp de gember. Snijd de bosui in dunne ringen

4

Verwarm wat zonnebloemolie in een koekenpan en giet de helft van het beslag in een koekenpan met een diameter van 22 centimeter. Leg er vervolgens de bosui, kool en plakjes bacon op. Bak dit op middelhoog vuur voor ongeveer 5 minuten.

5

Leg een groot bord bovenop de pan en draai de okonamiyaki om.

6

Meng de noedels met sojasaus, gember en sesamolie. Klop vervolgens in een apart kommetje de eieren.

7

Bak de eieren in een apart kommetje en leg daarbovenop de noedels. Leg daarbovenop weer koolpannenkoek op met de koolkant naar beneden gericht. Bak dit door totdat het beslag volledig gaar is in ongeveer 10 minuten op laag vuur.

8

Draai de pannenkoek om en serveer de okonamiyaki met okonomiyaki saus, kewpie mayonaise, bonitvlokken en zeewiervlokken

Ingrediënten

 400 g ramen
 120 g bloem
 200 ml water
 1 tl zout
 2 el mirin
 1,50 el zonnebloemolie
 275 g witte kool
 4 bosuitjes
 150 g bacon of ontbijtspek
 3 el japanse sojasaus
 2 el sesamnolie
 1 duim gember
 3 eieren
 bonitovlokken
 kewpie mayonaise
 Okonamiyaki-saus
 zeewiervlokken

Instructies

1

Kook de noedels gaar en spoel ze vervolgens koud met water

2

Meng het water, bloem, zout en mirin tot een glad beslag

3

Hak de witte kool in dun en rasp de gember. Snijd de bosui in dunne ringen

4

Verwarm wat zonnebloemolie in een koekenpan en giet de helft van het beslag in een koekenpan met een diameter van 22 centimeter. Leg er vervolgens de bosui, kool en plakjes bacon op. Bak dit op middelhoog vuur voor ongeveer 5 minuten.

5

Leg een groot bord bovenop de pan en draai de okonamiyaki om.

6

Meng de noedels met sojasaus, gember en sesamolie. Klop vervolgens in een apart kommetje de eieren.

7

Bak de eieren in een apart kommetje en leg daarbovenop de noedels. Leg daarbovenop weer koolpannenkoek op met de koolkant naar beneden gericht. Bak dit door totdat het beslag volledig gaar is in ongeveer 10 minuten op laag vuur.

8

Draai de pannenkoek om en serveer de okonamiyaki met okonomiyaki saus, kewpie mayonaise, bonitvlokken en zeewiervlokken

Lekker recept voor authentieke Japanse okonomiyaki

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier