Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Old Amsterdam bitterballen

Old Amsterdam bitterballen

Gedurende vele jaren was het de normaalste zaak van de wereld dat wanneer je in een cafetaria of een bar een portie bitterballen bestelde, dat je dan rundvlees bitterballen geserveerd kreeg. Deze vanzelfsprekendheid bestaat nu echter niet meer. 

Bitterballen met een vulling van rundvleesragout zijn nog steeds populair, er zijn nu meer soorten bitterballen te verkrijgen dan voorheen. Zo valt de opkomst van bitterballen met een kaasvulling zeker niet te negeren. Met name Old Amsterdam bitterballen doen het hierbij goed, ook getuige de prestigieuze prijzen die deze bitterballen al hebben gewonnen.

Hieronder gaan we eerst dieper in op de ingrediënten, voedingswaarden en bereidingswijzen van Old Amsterdam bitterballen. Vervolgens vertellen we waarom je deze kaasbitterballen zeker eens zou moeten proberen.

De ingrediënten en voedingswaarden van Old Amsterdam bitterballen

Als we naar de samenstelling van Old Amsterdam bitterballen kijken, dan vormt de kaas natuurlijk bij uitstek het ingrediënt waarmee deze bitterbal zich onderscheidt. Het gaat hierbij doorgaans om 48+ kaas, oftewel, een kaassoort die een uitgesproken smaak geeft aan de bitterbal. Verder kan geconcludeerd worden dat de korst van de Old Amsterdam bitterbal niet afwijkt van die van bijvoorbeeld rundvlees bitterballen.

Wie geïnteresseerd is in Old Amsterdam bitterballen kan zich het best ook even verdiepen in de voedingswaarden van deze snacks. Opvallend is namelijk dat de Old Amsterdam bitterbal relatief veel calorieën, vetten, koolhydraten en zout bevat. Dus ondanks het feit dat het hier gaat om een vleesloze snack is het verstandig om deze bitterballen met mate te nuttigen.

Op welke manieren kun je deze bitterballen klaarmaken?

Voorheen was het gebruikelijk dat je bitterballen (welke soorten dan ook) in de frituurpan bereidde. Ook wat dit betreft is er inmiddels heel wat veranderd. Diverse snacks van grote snackproducenten zijn ondertussen zelfs überhaupt niet meer geschikt om te frituren. Deze snacks dien je dan dus in de oven of de airfryer te verhitten. Goede kans dat dat ook geldt voor de Old Amsterdam bitterballen die je op het oog hebt.

Als je je gebruik wilt maken van de airfryer, doe de bevroren kaasbitterballen dan een minuut of zeven in het apparaat dat dan al is voorverwarmd (op 200 graden). Doe je de bitterballen liever in de oven, leg ze dan op het rooster in het midden van het apparaat. Verhit de bitterballen vervolgens zo’n tien minuten bij 220 graden.

Goede redenen om kaasbitterballen boven rundvlees bitterballen te verkiezen

De opkomst van kaasbitterballen ten koste van bitterballen met een vleesvulling (zoals rundvlees bitterballen, kalfsvlees bitterballen en Black Angus bitterballen) staat niet helemaal op zichzelf. Deze opkomst past namelijk uitstekend in de huidige tijdsgeest die laat zien dat steeds meer mensen minder of geen vlees willen eten. Zo is het om de volgende redenen aan te raden om Old Amsterdam bitterballen te kopen in plaats van bitterballen met vleesragout:

  • De vraag naar vlees wordt kleiner, zodat er minder vleesproducten hoeven te worden geproduceerd. Het milieu en de planeet worden hierdoor ontlast en klimaatverandering wordt tegengegaan.
  • Een kleinere vraag naar vlees zorgt voor minder dierenleed.
  • Over het algemeen is het vervangen van vleesproducten door vleesloze producten gunstig voor de gezondheid van jou als consument.

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!