Overheerlijke mosterdsoep met sjalotjes, wijn en spekjes

Mosterdsoep: een super simpel receptje dat je binnen een paar minuten op tafel zet. En bovendien nog goedkoop ook. Zeer geschikt ook voor de minder ervaren of handige koks. Heerlijk romig en met een verfijnde smaak door de witte wijn en sjalotjes. In veel mosterdsoep recepten zit geen groente en dat is wat minder gezond. In deze soep zit lekkere krokant gebakken prei. Ben je niet zo’n prei-fanaat? Dan kun je ook lente-uitjes nemen die je in dunne ringetjes snijdt. Of je kunt er wat broccoli in meekoken en de soep daarna even blenderen. Zo maak je een gezonder mosterdsoepje. Vandaag het lekkerste recept voor een romige mosterdsoep met sjalot, knoflook, witte wijn en met krokant gebakken spekjes en prei als topping. Ben je vegetarisch? Dan hoef je alleen maar de spekjes weg te laten en kruidenbouillon te gebruiken.

Welke mosterd?

Uiteraard hangt veel af van de soort mosterd in deze soep. Voor een pittig soepje kies je Zaanse of Franse Dijon mosterd. Die is flink heet en zuur van smaak. En voor een Groninger of Limburgse mosterdsoep neem je de Groninger of Limburgse mosterd. Houd je van een creatief experiment? Gebruik dan bijvoorbeeld een sinaasappel- of zwarte bessenmosterd of honing-rozemarijn mosterd. Dat wordt zeker genieten!

Mosterdsoep recept

Voor dit mosterdsoep recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 prei
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 30 g roomboter
  • 30 g bloem
  • 700 ml kraanwater
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1,5 kippenbouillontablet
  • 1 dl verse room (wil je de soep zonder room maken? neem dan havercuisine)
  • 2 el Dijon mosterd
  • 1 tl suiker
  • Koriander
  • Pak spekjes

Mosterdsoep maken

Hoe kun je deze heerlijke mosterdsoep zelf maken?

  • Om de mosterdsoep te maken, was je eerst de prei en verwijder de buitenste bladeren. Snijd het onderste witte en lichtgroene deel in een dunne julienne.
  • Snijd de ui en knoflook in zeer kleine stukjes.
  • Bak de ui en de knoflook in de boter. Voeg daarna de prei toe en bak op hoog vuur snel even knapperig bruin aan.
  • Bak ook de spekjes knapperig bruin en schep ze regelmatig even om.
  • Was de pan even af en laat de boter smelten. Roer de bloem erdoor tot een glad papje.
  • Voeg scheutje voor scheutje het water toe tot een lichtgebonden saus.
  • Voeg de wijn, bouillontabletten en de rest van het water toe. Laat wat afkoelen en roer dan ook de room erdoor. Houd de soep nu op een laag vuur.
  • Roer de mosterd even los met wat soep en voeg dit mengsel daarna toe aan de soep.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de soep met de spekjes en prei bovenop en wat fijngeknipte koriander.
  • Wil je graag een mosterdsoep die meer vult? Dan kun je ook een paar aardappelen meekoken en deze blenderen in de soep.
Overheerlijke mosterdsoep met sjalotjes, wijn en spekjes
 
Mosterdsoep: een super simpel receptje dat je binnen een paar minuten op tafel zet. En bovendien nog goedkoop ook. Zeer geschikt ook voor de minder ervaren of handige koks. Heerlijk romig en met een verfijnde smaak door de witte wijn en sjalotjes. In veel mosterdsoep recepten zit geen groente en da’s wat minder gezond. In deze soep zit lekkere krokant gebakken prei. Ben je niet zo’n prei-fanaat? Dan kun je ook lente-uitjes nemen die je in dunne ringetjes snijdt. Of je kunt er wat broccoli in meekoken en de soep daarna even blenderen. Zo maak je een gezonder mosterdsoepje. Vandaag het lekkerste recept voor een romige mosterdsoep met sjalot, knoflook, witte wijn en met krokant gebakken spekjes en prei als topping. Ben je vegetarisch? Dan hoef je alleen maar de spekjes weg te laten en kruidenbouillon te gebruiken
Schrijver:
Ingrediënten
  • 1 prei
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 30 g roomboter
  • 30 g bloem
  • 700 ml kraanwater
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1,5 kippenbouillontablet
  • 1 dl verse room (wil je de soep zonder room maken? neem dan havercuisine)
  • 2 el Dijon mosterd
  • 1 tl suiker
  • Koriander
  • Pak spekjes
Bereiding
  1. Om de mosterdsoep te maken, was je eerst de prei en verwijder de buitenste bladeren. Snijd het onderste witte en lichtgroene deel in een dunne julienne.
  2. Snijd de ui en knoflook in zeer kleine stukjes.
  3. Bak de ui en de knoflook in de boter. Voeg daarna de prei toe en bak op hoog vuur snel even knapperig bruin aan.
  4. Bak ook de spekjes knapperig bruin en schep ze regelmatig even om.
  5. Was de pan even af en laat de boter smelten. Roer de bloem erdoor tot een glad papje.
  6. Voeg scheutje voor scheutje het water toe tot een lichtgebonden saus.
  7. Voeg de wijn, bouillontabletten en de rest van het water toe. Laat wat afkoelen en roer dan ook de room erdoor. Houd de soep nu op een laag vuur.
  8. Roer de mosterd even los met wat soep en voeg dit mengsel daarna toe aan de soep.
  9. Breng op smaak met peper en zout.
  10. Serveer de soep met de spekjes en prei bovenop en wat fijngeknipte koriander.
  11. Wil je graag een mosterdsoep die meer vult? Dan kun je ook een paar aardappelen meekoken en deze blenderen in de soep.

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: