Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Pannenkoeken vandaag? Grappige weetjes over pannenkoeken

Pompoen pannenkoekjes

Pannenkoeken zijn eigenlijk altijd een succes. Dat komt omdat het makkelijk is om ze te bakken en er ontelbare variaties zijn. En er zijn ook nog een aantal weetjes die voor jou nog misschien nieuw zijn. Hieronder kan je meer lezen over die befaamde pannenkoek en vind je een aantal pannenkoeken recepten die over de wereld bekend zijn.

Waar komen pannenkoeken eigenlijk vandaan?

Eigenlijk is de wetenschap er niet achter gekomen wanneer de eerste pannenkoek werd gebakken. Wellicht was dit al in de steentijd omdat er met een mengsel van meel, water en ei door een moeder in deze tijd misschien is geëxperimenteerd. De oude Romeinen maakten in ieder geval wel een soort koeken die je kan vergelijken met onze pannenkoeken van vandaag. Het eerste recept voor een pannenkoek stond in een kookboek uit 1493. Wat ook zeker is dat de eerste pannenkoekmix uit 1889 stamt en het is ook niet verwonderlijk dat dit gemaksproduct uit de VS stamt.

Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd?

Misschien ben jij een topkok en lukt iedere pannenkoek bij jou altijd perfect, ook de eerste. Het is echter een feit dat de eerste pannenkoek vaak niet ongeschonden uit de pan komt.  Nu is er een wijsheid uit de tijd van onze grootmoeders die zegt dat je een pan die je gebruikt voor pannenkoeken niet voor iets anders mag gebruiken. Daarbij zeggen sommige koks dat je een dergelijke koekenpan nooit mag afwassen en alleen met keukenpapier moet schoonmaken. Dat klinkt bepaalde niet hygiënisch en anderen kiezen dan ook voor heet water maar zonder schoonmaakmiddel. Als jij een goede kans wilt hebben op een geslaagde eerste lekkernij hou dan rekening met de volgende tips: zorg ervoor dat de pan niet te heet is als het beslag erin gaat en wacht altijd met omdraaien tot de bovenkant compleet is gestold. Succes!

De variatie in pannenkoeken

Pannenkoeken maken is eenvoudig en het gaat snel, zeker met een pannenkoekenmix.  Het gerecht is dan ook over de hele wereld bekend. Er zijn echt ontelbare variëteiten. In ons land zijn vooral pannenkoeken met stroop of spek traditioneel. Dat is een echte hoofdmaaltijd.

In veel andere landen horen pannenkoeken eerder bij een stevig ontbijt. In de VS zijn het pancakes met stroop en ook in Australië is dat een goede gewoonte geworden. Deze pancakes lijken meer op koeken dan de flensjes die je in het westen van Frankrijk in de vroege ochtend op je bord kan verwachten. Daarover hoort dan bij voorkeur chocoladepasta en Nutella is dan favoriet.

Ook onze oosterburen bakken pannenkoeken en noemen die Pfannkuchen. Vergis je dus niet met Flammkuchen, dat zijn een soort Duitse pizza’s. In Duitsland snijden ze pannenkoeken trouwens meestal in reepjes die in de soep gaan of bij soep worden gegeten. De blini’s uit Rusland zijn nog kleiner dan de crêpes uit Frankrijk en Engeland. Ook de vulling is bijzonder te noemen want zou jij op de combinatie  pannenkoek met zuurkool zijn gekomen? Net als bij ons houden ze in het verre oosten van zoet op de pannenkoek, maar geen stroop. Kijk niet gek op als je daar een pannenkoek krijgt met een stuk candybar, zoals een Mars erop. Behalve chocolade zijn ook room en banaan populair.

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!