Een pasta Bolognese heeft iedereen wel eens gegeten of maakt het met enige regelmaat zelf thuis. Dit betekent dus ook dat er duizenden varianten zijn van dit recept. Toch is de basis vrijwel altijd hetzelfde: gehakt, wijn en voldoende tomaat. In Nederland wordt pasta Bolognese vaak gegeten met spaghetti. Echter, zul je dit in Bologna nooit zien. Zij gebruiken namelijk tagliatelle. Enkel in het geval dat zij dit niet hebben, gaan zij over op spaghetti. Dit heeft alles te maken met het mondgevoel, wat verschillend is, van spaghetti en tagliatelle. Dit betekent dus ook dat het smaakeffect anders is in beide gevallen, doordat de saus zich anders bindt aan de pasta. Dit recept maakt gebruik van verschillende gemend gehakt van varken en rund. Sommige huishoudens voegen aan de saus zelfs zwezerik, lever en soms ook melk toe aan de saus. Voor de Bolognesesaus heb ik de originele saus iets aangepast, zodat deze wat meer groenten bevat. Daarnaast wordt de saus iets zoeter door de wortel. Hierdoor heb je een prettige combinatie van zoet en hartig in de Bolognesesaus.
In deze koopgids
Pasta con ragù
Een vergelijkbare saus is pasta con ragù, die op zondag wordt gegeten door families. Deze saus bevat grovere stukken vlees, zoals runderlappen, varkensribben en salsicce (varkensworst die erg lijken op saucijzen). Ook voor deze saus geldt weer: iedere familie heeft een eigen recept. Vaak worden deze doorgeven van oma of moeder naar (klein)dochter. Deze ragù moet echter wel uren stoven, waardoor dit vaak wordt gegeten als middageten op zondag. Dit recept voor pasta Bolognese lijkt op ragú en is zeer eenvoudig om zelf te maken. Het recept voor deze pasta Bolognese is geschikt voor 4 personen
Een pasta Bolognese heeft iedereen wel eens gegeten of maakt het met enige regelmaat zelf thuis. Dit betekent dus ook dat er duizenden varianten zijn van dit recept. Toch is de basis vrijwel altijd hetzelfde: gehakt, wijn en voldoende tomaat.
Zet een pan licht gezouten water op en breng deze aan de kook.
Snipper de ui en hak de knoflook.
Zet een pan met een dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg olijfolie toe aan de pan en verwarm het tot de olie gaat roken. Voeg het gehakt toe aan de pan en rul het gehakt
Snijd ondertussen de bleekselderij en winterpeen in kleine blokjes. Voeg de ui en knoflook toe aan het gehakt en fruit het mee in de pan.
Voeg vervolgens de wortel en bleekselderij toe.
Voeg na 1 minuut de tomatenpuree toe en draai het vuur lager. Ontzuur de puree voor 2 minuten.
Blus dit af met de wijn en voeg vervolgens de bouillon, rozemarijn en laurier toe.
Reduceer de saus in 30 tot 45 minuten. Mocht het te ver zijn ingekookt, dan kun je bouillon of water toevoegen.
Kook ondertussen volgens de verpakking de pasta af.
Giet de pasta af en serveer de pasta samen met de saus en garneer dit met de Parmezaanse kaas.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Zet een pan licht gezouten water op en breng deze aan de kook.
Snipper de ui en hak de knoflook.
Zet een pan met een dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg olijfolie toe aan de pan en verwarm het tot de olie gaat roken. Voeg het gehakt toe aan de pan en rul het gehakt
Snijd ondertussen de bleekselderij en winterpeen in kleine blokjes. Voeg de ui en knoflook toe aan het gehakt en fruit het mee in de pan.
Voeg vervolgens de wortel en bleekselderij toe.
Voeg na 1 minuut de tomatenpuree toe en draai het vuur lager. Ontzuur de puree voor 2 minuten.
Blus dit af met de wijn en voeg vervolgens de bouillon, rozemarijn en laurier toe.
Reduceer de saus in 30 tot 45 minuten. Mocht het te ver zijn ingekookt, dan kun je bouillon of water toevoegen.
Kook ondertussen volgens de verpakking de pasta af.
Giet de pasta af en serveer de pasta samen met de saus en garneer dit met de Parmezaanse kaas.
Geef een reactie