Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Een lekkere pasta Bolognese zelf maken

Een pasta Bolognese heeft iedereen wel eens gegeten of maakt het met enige regelmaat zelf thuis. Dit betekent dus ook dat er duizenden varianten zijn van dit recept. Toch is de basis vrijwel altijd hetzelfde: gehakt, wijn en voldoende tomaat.

Pasta bolognese
Overheerlijke Pasta bolognese

Een pasta Bolognese heeft iedereen wel eens gegeten of maakt het met enige regelmaat zelf thuis. Dit betekent dus ook dat er duizenden varianten zijn van dit recept. Toch is de basis vrijwel altijd hetzelfde: gehakt, wijn en voldoende tomaat. In Nederland wordt pasta Bolognese vaak gegeten met spaghetti. Echter, zul je dit in Bologna nooit zien. Zij gebruiken namelijk tagliatelle. Enkel in het geval dat zij dit niet hebben, gaan zij over op spaghetti. Dit heeft alles te maken met het mondgevoel, wat verschillend is, van spaghetti en tagliatelle. Dit betekent dus ook dat het smaakeffect anders is in beide gevallen, doordat de saus zich anders bindt aan de pasta. Dit recept maakt gebruik van verschillende gemend gehakt van varken en rund. Sommige huishoudens voegen aan de saus zelfs zwezerik, lever en soms ook melk toe aan de saus. Voor de Bolognesesaus heb ik de originele saus iets aangepast, zodat deze wat meer groenten bevat. Daarnaast wordt de saus iets zoeter door de wortel. Hierdoor heb je een prettige combinatie van zoet en hartig in de Bolognesesaus.

Pasta con ragù

Een vergelijkbare saus is pasta con ragù, die op zondag wordt gegeten door families. Deze saus bevat grovere stukken vlees, zoals runderlappen, varkensribben en salsicce (varkensworst die erg lijken op saucijzen). Ook voor deze saus geldt weer: iedere familie heeft een eigen recept. Vaak worden deze doorgeven van oma of moeder naar (klein)dochter. Deze ragù moet echter wel uren stoven, waardoor dit vaak wordt gegeten als middageten op zondag. Dit recept voor pasta Bolognese lijkt op ragú en is zeer eenvoudig om zelf te maken. Het recept voor deze pasta Bolognese is geschikt voor 4 personen

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Een pasta Bolognese heeft iedereen wel eens gegeten of maakt het met enige regelmaat zelf thuis. Dit betekent dus ook dat er duizenden varianten zijn van dit recept. Toch is de basis vrijwel altijd hetzelfde: gehakt, wijn en voldoende tomaat.

Opbrengsten4 porties
Voorbereidingstijd15 minutenKooktijd45 minutenTotale tijd1 uur

 500 g gehakt halfom (rund en varken)
 1 ui
 3 tenen knoflook
 4 eetlepel tomatenpuree
 1 glas rode wijn
 2 stokjes bleekselderij
 0,50 winterpeen
 500 g tagliatelle
 2 laurierbladeren
 1 tak rozemarijn
 400 ml kippenbouillon
 80 g Parmezaanse kaas

1

Zet een pan licht gezouten water op en breng deze aan de kook.

2

Snipper de ui en hak de knoflook.

3

Zet een pan met een dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg olijfolie toe aan de pan en verwarm het tot de olie gaat roken. Voeg het gehakt toe aan de pan en rul het gehakt

4

Snijd ondertussen de bleekselderij en winterpeen in kleine blokjes. Voeg de ui en knoflook toe aan het gehakt en fruit het mee in de pan.

5

Voeg vervolgens de wortel en bleekselderij toe.

6

Voeg na 1 minuut de tomatenpuree toe en draai het vuur lager. Ontzuur de puree voor 2 minuten.

7

Blus dit af met de wijn en voeg vervolgens de bouillon, rozemarijn en laurier toe.

8

Reduceer de saus in 30 tot 45 minuten. Mocht het te ver zijn ingekookt, dan kun je bouillon of water toevoegen.

9

Kook ondertussen volgens de verpakking de pasta af.

10

Giet de pasta af en serveer de pasta samen met de saus en garneer dit met de Parmezaanse kaas.

Ingrediënten

 500 g gehakt halfom (rund en varken)
 1 ui
 3 tenen knoflook
 4 eetlepel tomatenpuree
 1 glas rode wijn
 2 stokjes bleekselderij
 0,50 winterpeen
 500 g tagliatelle
 2 laurierbladeren
 1 tak rozemarijn
 400 ml kippenbouillon
 80 g Parmezaanse kaas

Aanwijzingen

1

Zet een pan licht gezouten water op en breng deze aan de kook.

2

Snipper de ui en hak de knoflook.

3

Zet een pan met een dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg olijfolie toe aan de pan en verwarm het tot de olie gaat roken. Voeg het gehakt toe aan de pan en rul het gehakt

4

Snijd ondertussen de bleekselderij en winterpeen in kleine blokjes. Voeg de ui en knoflook toe aan het gehakt en fruit het mee in de pan.

5

Voeg vervolgens de wortel en bleekselderij toe.

6

Voeg na 1 minuut de tomatenpuree toe en draai het vuur lager. Ontzuur de puree voor 2 minuten.

7

Blus dit af met de wijn en voeg vervolgens de bouillon, rozemarijn en laurier toe.

8

Reduceer de saus in 30 tot 45 minuten. Mocht het te ver zijn ingekookt, dan kun je bouillon of water toevoegen.

9

Kook ondertussen volgens de verpakking de pasta af.

10

Giet de pasta af en serveer de pasta samen met de saus en garneer dit met de Parmezaanse kaas.

Notes

Een lekkere pasta Bolognese zelf maken

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier