Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Pasta cacio e pepe maak je zo

Cacio e pepe

Pasta cacio e pepe is bijna net zo bekend als bijvoorbeeld de pasta carbonara. Wat beide pasta’s gemeen hebben is dat pasta cacio e pepe en pasta carbonara een van de voorbeelden zijn van de cucina povera, ofwel de keuken van de armen. Het gerecht heeft namelijk weinig ingrediënten nodig en maakt het dus een erg goedkoop gerecht. Cacio e pepe is een Romaans gerecht en bestaat uit niets meer dan zwarte peper en pecorino romano. Pecorino is een pittige schapenkaas. Dit recept voor cacio e pepe is net iets uitgebreider: we voegen ook nog Parmezaanse kaas voor een rijkere smaak.

Welke pasta voor cacio e pepe?

De soort pasta die je kiest is heel erg belangrijk voor de smaak en het mondgevoel. Klassiek gezien gebruik je een pastasoort dat tonnarelli heet. Dit is een soort vierkante pasta. Als je dit niet kunt vinden kun je ook kiezen voor een wat toegankelijkere pasta zoals linguine of spaghetti. Als je toch een van die twee moet kiezen heeft linguine altijd de voorkeur. Dit komt doordat de saus zich iets beter kan hechten aan de saus. Voor de pastasaus van dit gerecht is het belangrijk dat je de pasta niet direct afgiet. Het pastawater gebruik je namelijk om de saus mee te maken. Je voegt dus aan de licht geroosterde zwarte peperkorrels wat pastawater. Je doet de saus vervolgens opbinden met de pastakaas. Als het te dik is voeg je wat extra pastawater toe en is het juist te dun dan laat je het iets inkoken als de smaak van de kaas al intens is. Breng ten slotte op smaak en je bent klaar om te genieten van een overheerlijke pasta cacio e pepe!

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Een erg eenvoudig gerecht met heel weinig ingrediënten. De eenvoud komt volledig tot zijn recht en blijft toch o zo smaakvol.

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd5 minutenKooktijd12 minutenTotale tijd17 minuten

 100 g Pasta
 60 g pecorino
 30 g Parmezaanse kaas
 8 g zwarte peperkorrels
 zout

1

Kook de pasta af volgens instructie op de verpakking.

2

Maal de zwarte peperkorrels fijn in een vijzel.

3

Zet een pan of middelhoog vuur en voeg de zwarte peperkorrels toe.

4

Zodra de aroma’s vrijkomen, voeg je een soeplepel pastawater toe. Als je een korst hebt van de pecorino kun je die kort laten meetrekken met de pepers en pasta.

5

Rasp de Parmezaanse kaas met een fijne kaasschaaf.

6

Zodra de pasta gaar is, voeg je dit toe aan het peperkorrel water. Laat het pastawater kort reduceren en voeg dan de kaas toe. Roer goed door of schud de pasta goed om. Controleer of er een soort saus rond de pasta zit. Is dit niet het geval, voeg wat extra pastawater toe. Breng op smaak met zout en peper en serveer. Je kunt de cacio e pepe eventueel garneren met wat rucola, of wat extra zwarte peper.

7

Een erg eenvoudig gerecht met heel weinig ingrediënten. De eenvoud komt volledig tot zijn recht en blijft toch o zo smaakvol.

Ingrediënten

 100 g Pasta
 60 g pecorino
 30 g Parmezaanse kaas
 8 g zwarte peperkorrels
 zout

Aanwijzingen

1

Kook de pasta af volgens instructie op de verpakking.

2

Maal de zwarte peperkorrels fijn in een vijzel.

3

Zet een pan of middelhoog vuur en voeg de zwarte peperkorrels toe.

4

Zodra de aroma’s vrijkomen, voeg je een soeplepel pastawater toe. Als je een korst hebt van de pecorino kun je die kort laten meetrekken met de pepers en pasta.

5

Rasp de Parmezaanse kaas met een fijne kaasschaaf.

6

Zodra de pasta gaar is, voeg je dit toe aan het peperkorrel water. Laat het pastawater kort reduceren en voeg dan de kaas toe. Roer goed door of schud de pasta goed om. Controleer of er een soort saus rond de pasta zit. Is dit niet het geval, voeg wat extra pastawater toe. Breng op smaak met zout en peper en serveer. Je kunt de cacio e pepe eventueel garneren met wat rucola, of wat extra zwarte peper.

7

Een erg eenvoudig gerecht met heel weinig ingrediënten. De eenvoud komt volledig tot zijn recht en blijft toch o zo smaakvol.

pasta cacio e pepe zelf maken

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier