Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Het enige echte klassieke pasta carbonara recept

pasta carbonara

Er zijn talloze pasta carbonara recepten en varianten. Vrijwel ieder kookboek heeft diverse varianten op pasta carbonara en Jamie Oliver heeft er zelfs een erg origineel recept op basis van yoghurt. Toch kan maar één de meest klassieke en originele zijn. Dit recept voor pasta carbonara is er een die gemaakt kan worden zonder room. Door het goed doorroeren, en licht garen, van de eieren krijg je een romige massa in de pasta waardoor dit pasta carbonara recept te maken valt zonder room. Zodra je pasta carbonara zelf gaat maken raad ik aan om spaghetti te gebruiken. Er zijn talloze varianten pasta zoals, spaghetti,  spaghettini, penne, farfalle en canneloni. Iedere soort pasta heeft een eigen mondgevoel en bindt zich ook anders aan de saus. Als je pasta carbonara zelf gaat maken, kun je het beste spaghetti kunt gebruiken, doordat deze het meest geschikt is voor pasta carbonara. Mocht je een vegetarische pasta carbonara maken, dan kun je vegetarische spekjes gebruiken of je kunt ervoor kiezen om wortels warm te roken en deze te gebruiken als basis voor spekjes. Dan komt alsnog de roomsmaak terug in de pasta, terwijl je een vegetarische pasta carbonara eet.

Waar moet je op letten als je pasta carbonara zelf umaakt?

Zodra je pasta carbonara gaat maken is het belangrijk om te letten op een aantal punten. Hierdoor is je pasta carbonara altijd perfect. Als eerste is de temperatuur van de pasta erg belangrijk. Eieren stollen namelijk op een temperatuur van 75 tot 80 graden. Zodra je de eimassa direct toevoegt aan de spaghetti, zal deze direct stollen waardoor je een pasta scrambled eggs hebt, in plaats van carbonara. Wacht daarom altijd heel even, voordat je de spaghetti toevoegt. Ten tweede is het belangrijk om er op te letten dat je de spekjes goed uitbakt. Hierdoor laten extra smaak vrij en blijven ze krokant. Er bestaan verschillende varianten op pasta carbonara. Zo zijn er ook varianten met kip. Dit recept is de klassieke variant en maakt gebruik van Guanciale. Dit stuk is vrij vergelijkbaar met pancetta maar nog smaakvoller, doordat deze is gemaakt is van varkenswang. Daarnaast kun je zelf beslissen hoe dik je de Guanciale snijdt, doordat je deze vaak als een stuk koopt.

SchrijverDaniël Vergouwen

Vrijwel ieder kookboek heeft diverse varianten op pasta carbonara en Jamie Oliver heeft er zelfs een erg origineel recept op basis van yoghurt. Toch kan maar één de meest klassieke en originele zijn. Dit recept voor pasta carbonara is er een die gemaakt kan worden zonder room.

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd51 minKooktijd20 minTotale tijd1 hr 11 min

 400 g spaghetti
 200 g Guanciale, pancetta of ontbijtspek
 75 g Parmezaanse kaas
 25 g Pecorino
 4 eieren plus 1 eidooier

1

Breng een pan met ruim kokend gezouten water aan de kook. Voeg de pasta toe aan het water en roer regelmatig door.

2

Snijd de Guanciale, Pancetta of ontbijtspek in reepjes van een 0,5 centimeter.

3

Zet een pan met een beetje olijfolie op laag vuur. Bak de spekjes uit tot ze krokant zijn.

4

Giet de pasta af, zodra deze beetgaar is. Voeg de pasta toe aan de pan met spekjes en roer goed door en zet het vuur uit.

5

Klop de eieren en eidooier goed door. Zodra de pasta licht is afgekoeld is, voeg je de eimassa toe aan de pan en roer je de pasta goed door.

6

Voeg de kaas toe en breng het geheel op smaak met een flinke snuf gemalen zwarte peper en zout naar smaak. Verdeel de pasta over de borden en rasp wat kaas over de pasta en ‘garneer’ de pasta met wat extra gemalen zwarte peper.

Ingrediënten

 400 g spaghetti
 200 g Guanciale, pancetta of ontbijtspek
 75 g Parmezaanse kaas
 25 g Pecorino
 4 eieren plus 1 eidooier

Instructies

1

Breng een pan met ruim kokend gezouten water aan de kook. Voeg de pasta toe aan het water en roer regelmatig door.

2

Snijd de Guanciale, Pancetta of ontbijtspek in reepjes van een 0,5 centimeter.

3

Zet een pan met een beetje olijfolie op laag vuur. Bak de spekjes uit tot ze krokant zijn.

4

Giet de pasta af, zodra deze beetgaar is. Voeg de pasta toe aan de pan met spekjes en roer goed door en zet het vuur uit.

5

Klop de eieren en eidooier goed door. Zodra de pasta licht is afgekoeld is, voeg je de eimassa toe aan de pan en roer je de pasta goed door.

6

Voeg de kaas toe en breng het geheel op smaak met een flinke snuf gemalen zwarte peper en zout naar smaak. Verdeel de pasta over de borden en rasp wat kaas over de pasta en ‘garneer’ de pasta met wat extra gemalen zwarte peper.

Het enige echte pasta carbonara recept
Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef. Ook kook ik mee op niveau bij restaurant Het Havenhuis in Etten-Leur en heb ik een eigen bonbonlijn opgezet, want chocola is een vak apart en daarmee kun je je expertise laten zien. Een tweede reden is dat ik erg hou van chocola. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen.