Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Het klassieke Italiaanse Pasta puttanesca recept

Zoet van de tomaat, zout van de ansjovis en ziltig door de kappertjes en olijven. Dit laat maar zien hoe simpel dit recept is. Met slechts een paar ingrediënten zet je een heerlijke maaltijd op tafel.
pasta puttanesca

Spaghetti alla puttanesca is een recept voor Pasta die ontstaat is rond de twintigste eeuw. Het recept is letterlijk vertaald “pasta op hoerenwijze” of “hoerenpasta”. Het recept is ontstaan in de Bordeelwijken van Napels en werd gemaakt met de ingrediënten die zij dan voor handen hadden. Het recept kan dus worden gezien als het perfecte voorbeeld van Cucina Povera. Het is dus een gerecht dat werd gegeten door de minder bedeelden in Zuid-Italië. Tegenwoordig is dit natuurlijk niet meer het geval, maar is het nog steeds een zeer smaakvol gerecht waar je echt van kunt genieten. Dit recept voor pasta puttanesca is genoeg voor vier personen. Het recept is erg eenvoudig om zelf te maken en is kinderlijk eenvoudig.

Het recept voor de saus van pasta puttanesca

Het belangrijkste voor het maken van pasta puttanesca is het maken van de saus. Het geheim zit hem in de ansjovisfilets. Deze zorgen voor de licht ziltige smaak in de saus. Wil je het recept vegetarisch maken? Dan kun je de ansjovis vervangen voor een beetje lichte sojasaus of tamari. Dit smaakt weliswaar iets anders, maar is wel een goede vervanger voor de ziltige zoute smaak van de ansjovis. Let er wel op dat je niet teveel gebruikt. Het is de bedoeling dat de smaak subtiel is. Het klassieke recept voor de saus van pasta puttanesca is een basis van ansjovis, chilipeper, olijven en kappertjes. Het recept kun je ook eventueel nog smaakvoller (en gezonder maken) door blokjes aubergine toe te voegen. De aubergine kun je het beste eerst uitbakken zodat ze al gaar zijn voordat je ze toevoegt aan de saus. Hierdoor kun je de aubergine gaarbakken en voorkom je dat de aubergine alle vocht opneemt in de saus. Als je dan even niet oplet kan de saus ineens verbranden.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Zoet van de tomaat, zout van de ansjovis en ziltig door de kappertjes en olijven. Dit laat maar zien hoe simpel dit recept is. Met slechts een paar ingrediënten zet je een heerlijke maaltijd op tafel.

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd5 minKooktijd15 minTotale tijd20 min

 Olijfolie
 2 tenen gehakte knoflook
 halve chilipeper
 800 g biologische tomatenblokken uit blik
 handje grofgehakte basilicum
 9 ansjovisfilets uit blik
 400 g spaghetti of fusilli
 3 el kappertjes
 90 g ontpitte zwarte olijven van betere kwaliteit
 Parmezaanse kaas

1

Zet een pan ruim kokend water op het vuur. Voeg zout toe en kook de pasta af volgens de instructie op de verpakking en kook de pasta beetgaar.

2

Haal de zaadlijsten eventueel uit de chilipeper. Snijd de chilipeper in dunne halve ringen.

3

Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ansjovis toe samen met de knoflook en chilipeper. Fruit dit voor 2 minuten aan en voeg de tomaten, kappertjes, basilicum toe aan de pan.

4

Laat dit pruttelen voor ongeveer 12 minuten, terwijl je af en toe roert. Snijd ten slotte de olijven in plakjes en voeg deze toe aan de saus.

5

Giet ondertussen de pasta af en roer ze door de tomatensaus en breng het geheel op smaak met zout en peper. Verdeel de pasta over de borden en garneer de pasta met Parmezaanse kaas.

Ingrediënten

 Olijfolie
 2 tenen gehakte knoflook
 halve chilipeper
 800 g biologische tomatenblokken uit blik
 handje grofgehakte basilicum
 9 ansjovisfilets uit blik
 400 g spaghetti of fusilli
 3 el kappertjes
 90 g ontpitte zwarte olijven van betere kwaliteit
 Parmezaanse kaas

Instructies

1

Zet een pan ruim kokend water op het vuur. Voeg zout toe en kook de pasta af volgens de instructie op de verpakking en kook de pasta beetgaar.

2

Haal de zaadlijsten eventueel uit de chilipeper. Snijd de chilipeper in dunne halve ringen.

3

Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ansjovis toe samen met de knoflook en chilipeper. Fruit dit voor 2 minuten aan en voeg de tomaten, kappertjes, basilicum toe aan de pan.

4

Laat dit pruttelen voor ongeveer 12 minuten, terwijl je af en toe roert. Snijd ten slotte de olijven in plakjes en voeg deze toe aan de saus.

5

Giet ondertussen de pasta af en roer ze door de tomatensaus en breng het geheel op smaak met zout en peper. Verdeel de pasta over de borden en garneer de pasta met Parmezaanse kaas.

Het klassieke Italiaanse Pasta puttanesca recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef. Ook kook ik mee op niveau bij restaurant Het Havenhuis in Etten-Leur, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier