Spaghetti alla puttanesca is een recept voor Pasta die ontstaat is rond de twintigste eeuw. Het recept is letterlijk vertaald “pasta op hoerenwijze” of “hoerenpasta”. Het recept is ontstaan in de Bordeelwijken van Napels en werd gemaakt met de ingrediënten die zij dan voor handen hadden. Het recept kan dus worden gezien als het perfecte voorbeeld van Cucina Povera. Het is dus een gerecht dat werd gegeten door de minder bedeelden in Zuid-Italië. Tegenwoordig is dit natuurlijk niet meer het geval, maar is het nog steeds een zeer smaakvol gerecht waar je echt van kunt genieten. Dit recept voor pasta puttanesca is genoeg voor vier personen. Het recept is erg eenvoudig om zelf te maken en is kinderlijk eenvoudig.
Het recept voor de saus van pasta puttanesca
Het belangrijkste voor het maken van pasta puttanesca is het maken van de saus. Het geheim zit hem in de ansjovisfilets. Deze zorgen voor de licht ziltige smaak in de saus. Wil je het recept vegetarisch maken? Dan kun je de ansjovis vervangen voor een beetje lichte sojasaus of tamari. Dit smaakt weliswaar iets anders, maar is wel een goede vervanger voor de ziltige zoute smaak van de ansjovis. Let er wel op dat je niet teveel gebruikt. Het is de bedoeling dat de smaak subtiel is. Het klassieke recept voor de saus van pasta puttanesca is een basis van ansjovis, chilipeper, olijven en kappertjes. Het recept kun je ook eventueel nog smaakvoller (en gezonder maken) door blokjes aubergine toe te voegen. De aubergine kun je het beste eerst uitbakken zodat ze al gaar zijn voordat je ze toevoegt aan de saus. Hierdoor kun je de aubergine gaarbakken en voorkom je dat de aubergine alle vocht opneemt in de saus. Als je dan even niet oplet kan de saus ineens verbranden.
Zoet van de tomaat, zout van de ansjovis en ziltig door de kappertjes en olijven. Dit laat maar zien hoe simpel dit recept is. Met slechts een paar ingrediënten zet je een heerlijke maaltijd op tafel.
Zet een pan ruim kokend water op het vuur. Voeg zout toe en kook de pasta af volgens de instructie op de verpakking en kook de pasta beetgaar.
Haal de zaadlijsten eventueel uit de chilipeper. Snijd de chilipeper in dunne halve ringen.
Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ansjovis toe samen met de knoflook en chilipeper. Fruit dit voor 2 minuten aan en voeg de tomaten, kappertjes, basilicum toe aan de pan.
Laat dit pruttelen voor ongeveer 12 minuten, terwijl je af en toe roert. Snijd ten slotte de olijven in plakjes en voeg deze toe aan de saus.
Giet ondertussen de pasta af en roer ze door de tomatensaus en breng het geheel op smaak met zout en peper. Verdeel de pasta over de borden en garneer de pasta met Parmezaanse kaas.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Zet een pan ruim kokend water op het vuur. Voeg zout toe en kook de pasta af volgens de instructie op de verpakking en kook de pasta beetgaar.
Haal de zaadlijsten eventueel uit de chilipeper. Snijd de chilipeper in dunne halve ringen.
Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ansjovis toe samen met de knoflook en chilipeper. Fruit dit voor 2 minuten aan en voeg de tomaten, kappertjes, basilicum toe aan de pan.
Laat dit pruttelen voor ongeveer 12 minuten, terwijl je af en toe roert. Snijd ten slotte de olijven in plakjes en voeg deze toe aan de saus.
Giet ondertussen de pasta af en roer ze door de tomatensaus en breng het geheel op smaak met zout en peper. Verdeel de pasta over de borden en garneer de pasta met Parmezaanse kaas.
Geef een reactie