Wie van tapas houdt, kent zeker de patatas bravas. Lekker knapperig gefrituurde aardappeltjes in een pittige tomatensaus. Een Spaans aardappelgerecht dat in veel tapasrestaurants wordt geserveerd. Ook weer eens wat anders om je aardappels zo te serveren bijvoorbeeld samen met een frisse groene salade en een kipfilet met kruidenkorst. Wanneer je geen frituurpan hebt, dan kun je de patatas bravas ook in de oven bakken met wat olijfolie. Ook zo worden ze heerlijk knapperig. We geven je een origineel Spaans patatas bravas recept.
In deze koopgids
Patatas bravas
Wanneer je papatas bravas gaat maken, dan kun je ook voor een andere bijzondere aardappelsoort kiezen. Door de bereiding in de oven komt de smaak goed naar boven. Zo geniet je extra van de smaak van deze aardappelen.
De Bildstar en Nicola zijn zeer geschikt voor patatas bravas. Maar je kunt ook kiezen voor een bijzondere aardappelensoort zoals de la Ratte, le Bistro of truffelaardappel. Deze koop je online bij een speciaalzaak (of bij de gespecialiseerde groentewinkel).
Naast een pittige tomatensaus worden de patatas bravas ook vaak geserveerd met aioli, ofwel knoflookmayonaise. En soms ook met een combinatie van beide.
Wil je je tomatensaus lekker pittig maken? Dan kun je naast cayennepeper ook chilipoeder en tabasco toevoegen. Wel even goed proeven natuurlijk!
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 2-3 centimeter groot.
Was de aardappelblokjes en dep ze droog met wat keukenpapier
Verwarm de oven op 200 graden voor (normale oven op bakstand).
Plaats de aardappelblokjes in een grote kom en voeg wat olijfolie toe en peper en zout.
Schep de aardappeltjes goed door elkaar en plaats ze op bakpapier op de bakplaat.
Bak de patatas bravas in 40 minuten mooi knapperig bruin in de oven. Schep ze halverwege even allemaal om zodat alle kanten mooi bruin worden.
Snipper de ui en knoflook in kleine stukjes en bak ze even wat olijfolie.
Voeg de tomatenpuree toe, roer door en laat dit even kort mee bakken.
Voeg nu de tomatenblokjes toe en de cayennepeper, suiker, paprikapoeder en wat peper en zout.
Laat de tomatensaus een paar minuten pruttelen op een laag vuur.
Plaats de tomatensaus daarna even in de blender voor een gladde saus (je kunt de saus ook zo, net wat je zelf lekker vindt).
Haal de patatas bravas uit de oven, plaats ze in een schaal en schep de saus erover heen.
Bestrooi de patatas bravas met wat fijngehakte peterselie of andere verse kruiden.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 2-3 centimeter groot.
Was de aardappelblokjes en dep ze droog met wat keukenpapier
Verwarm de oven op 200 graden voor (normale oven op bakstand).
Plaats de aardappelblokjes in een grote kom en voeg wat olijfolie toe en peper en zout.
Schep de aardappeltjes goed door elkaar en plaats ze op bakpapier op de bakplaat.
Bak de patatas bravas in 40 minuten mooi knapperig bruin in de oven. Schep ze halverwege even allemaal om zodat alle kanten mooi bruin worden.
Snipper de ui en knoflook in kleine stukjes en bak ze even wat olijfolie.
Voeg de tomatenpuree toe, roer door en laat dit even kort mee bakken.
Voeg nu de tomatenblokjes toe en de cayennepeper, suiker, paprikapoeder en wat peper en zout.
Laat de tomatensaus een paar minuten pruttelen op een laag vuur.
Plaats de tomatensaus daarna even in de blender voor een gladde saus (je kunt de saus ook zo, net wat je zelf lekker vindt).
Haal de patatas bravas uit de oven, plaats ze in een schaal en schep de saus erover heen.
Bestrooi de patatas bravas met wat fijngehakte peterselie of andere verse kruiden.
Geef een reactie