Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Piadina met parmaham maak je zo

Piadina is een echte Italiaanse klassieker! Vaak is dit ook het eerste wat ik bestel zodra ik in Italië aankom op het vliegveld. In één hap heb je dan al de essentie van de Italiaanse keuken: eenvoudig, maar toch zo smaakvol.

piadina met mozzarella en parmaham

Piadina is een echte Italiaanse klassieker! Vaak is dit ook het eerste wat ik bestel zodra ik in Italië aankom op het vliegveld. In één hap heb je dan al de essentie van de Italiaanse keuken: eenvoudig, maar toch zo smaakvol. In Italië is piadina zo populair dat er speciale zaken voor zijn die bekend staan als een piadineria Piadina is natuurlijk ook eenvoudig om te maken, maar wat met zoveel gerechten is, is het echt comfortfood met simpele ingrediënten. Feitelijk is piadina het Italiaanse antwoord op flatbread. Het is eenvoudig om te maken, snel en vullend. Piadina komt oorspronkelijk Emilia-Romagna en heeft zichzelf vanuit daar verspreid over Italië. De ingrediënten voor piadina heb je doorgaans wel in huis. Let er wel op dat het belangrijk is dat je het deeg op een goede warme plek legt. In dit geval ben je ervan verzekerd dat het deeg smaakvoller wordt en daarbij wordt het eindresultaat ook lekkerder. Klassiek gezien gebruik je reuzel om piadina’s te bakken. Heb je dit niet in huis, dan is dat geen probleem. Je kunt het namelijk ook vervangen voor roomboter.

De vulling van piadina kun je zelf naar hartenlust invullen. Denk bijvoorbeeld aan een klassieker met mozzarella, rucola en parmaham. Natuurlijk kun je dit zelf ook aanpassen voor gegrilde groenten zoals aubergine en courgette, andere soorten hammen zoals coppa di parma of lardo. Wat niet heel Italiaans is, maar wel erg lekker, is om de piadina te beleggen met hummus en gegrilde groenten. Dit is niet alleen erg lekker, maar ook gezond.

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Piadina is een echte Italiaanse klassieker! Vaak is dit ook het eerste wat ik bestel zodra ik in Italië aankom op het vliegveld. In één hap heb je dan al de essentie van de Italiaanse keuken: eenvoudig, maar toch zo smaakvol.

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd15 minutenKooktijd2 uurTotale tijd2 uur 15 minuten

voor de piadina
 400 g bloem
 1 snufje zout
 40 g reuzel of roomboter
 225 g water
 10 g gist
Voor de vulling van de piadina
 mozzarella
 parmaham
 rucola
 zout en peper

1

Stort de bloem, gist en zout op een werkblad of bekken.

2

Maak een kuiltje in het midden en voeg de boter toe. Voeg vervolgens langzaam water toe en meng het vlees met je vingers. Kneed vervolgens, met de hand, het deeg voor 5 minuten en laat vervolgens rusten op een warme plek, zodat het deeg kan rijzen.

3

Kneed na het rusten het deeg nogmaals en verdeel het deeg in zeven tot negen porties. Rol iedere balletje deeg uit in een cirkel van anderhalve centimeter dik.

4

Verhit een koekenpan leg bak het deeg voor twee minuten aan iedere kant op middelhoog vuur. Haal het brood uit de pan en beleg het de piadina met ham, mozzarella, rucola, olijfolie en zout en peper. Vouw het broodje dubbel en het is klaar om te serveren!

Ingrediënten

voor de piadina
 400 g bloem
 1 snufje zout
 40 g reuzel of roomboter
 225 g water
 10 g gist
Voor de vulling van de piadina
 mozzarella
 parmaham
 rucola
 zout en peper

Aanwijzingen

1

Stort de bloem, gist en zout op een werkblad of bekken.

2

Maak een kuiltje in het midden en voeg de boter toe. Voeg vervolgens langzaam water toe en meng het vlees met je vingers. Kneed vervolgens, met de hand, het deeg voor 5 minuten en laat vervolgens rusten op een warme plek, zodat het deeg kan rijzen.

3

Kneed na het rusten het deeg nogmaals en verdeel het deeg in zeven tot negen porties. Rol iedere balletje deeg uit in een cirkel van anderhalve centimeter dik.

4

Verhit een koekenpan leg bak het deeg voor twee minuten aan iedere kant op middelhoog vuur. Haal het brood uit de pan en beleg het de piadina met ham, mozzarella, rucola, olijfolie en zout en peper. Vouw het broodje dubbel en het is klaar om te serveren!

Notes

Piadina met parmaham maak je zo

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier