Piadina is een echte Italiaanse klassieker! Vaak is dit ook het eerste wat ik bestel zodra ik in Italië aankom op het vliegveld. In één hap heb je dan al de essentie van de Italiaanse keuken: eenvoudig, maar toch zo smaakvol. In Italië is piadina zo populair dat er speciale zaken voor zijn die bekend staan als een piadineria Piadina is natuurlijk ook eenvoudig om te maken, maar wat met zoveel gerechten is, is het echt comfortfood met simpele ingrediënten. Feitelijk is piadina het Italiaanse antwoord op flatbread. Het is eenvoudig om te maken, snel en vullend. Piadina komt oorspronkelijk Emilia-Romagna en heeft zichzelf vanuit daar verspreid over Italië. De ingrediënten voor piadina heb je doorgaans wel in huis. Let er wel op dat het belangrijk is dat je het deeg op een goede warme plek legt. In dit geval ben je ervan verzekerd dat het deeg smaakvoller wordt en daarbij wordt het eindresultaat ook lekkerder. Klassiek gezien gebruik je reuzel om piadina’s te bakken. Heb je dit niet in huis, dan is dat geen probleem. Je kunt het namelijk ook vervangen voor roomboter.
De vulling van piadina kun je zelf naar hartenlust invullen. Denk bijvoorbeeld aan een klassieker met mozzarella, rucola en parmaham. Natuurlijk kun je dit zelf ook aanpassen voor gegrilde groenten zoals aubergine en courgette, andere soorten hammen zoals coppa di parma of lardo. Wat niet heel Italiaans is, maar wel erg lekker, is om de piadina te beleggen met hummus en gegrilde groenten. Dit is niet alleen erg lekker, maar ook gezond.
Piadina is een echte Italiaanse klassieker! Vaak is dit ook het eerste wat ik bestel zodra ik in Italië aankom op het vliegveld. In één hap heb je dan al de essentie van de Italiaanse keuken: eenvoudig, maar toch zo smaakvol.
Stort de bloem, gist en zout op een werkblad of bekken.
Maak een kuiltje in het midden en voeg de boter toe. Voeg vervolgens langzaam water toe en meng het vlees met je vingers. Kneed vervolgens, met de hand, het deeg voor 5 minuten en laat vervolgens rusten op een warme plek, zodat het deeg kan rijzen.
Kneed na het rusten het deeg nogmaals en verdeel het deeg in zeven tot negen porties. Rol iedere balletje deeg uit in een cirkel van anderhalve centimeter dik.
Verhit een koekenpan leg bak het deeg voor twee minuten aan iedere kant op middelhoog vuur. Haal het brood uit de pan en beleg het de piadina met ham, mozzarella, rucola, olijfolie en zout en peper. Vouw het broodje dubbel en het is klaar om te serveren!
In deze koopgids
Ingrediënten
Aanwijzingen
Stort de bloem, gist en zout op een werkblad of bekken.
Maak een kuiltje in het midden en voeg de boter toe. Voeg vervolgens langzaam water toe en meng het vlees met je vingers. Kneed vervolgens, met de hand, het deeg voor 5 minuten en laat vervolgens rusten op een warme plek, zodat het deeg kan rijzen.
Kneed na het rusten het deeg nogmaals en verdeel het deeg in zeven tot negen porties. Rol iedere balletje deeg uit in een cirkel van anderhalve centimeter dik.
Verhit een koekenpan leg bak het deeg voor twee minuten aan iedere kant op middelhoog vuur. Haal het brood uit de pan en beleg het de piadina met ham, mozzarella, rucola, olijfolie en zout en peper. Vouw het broodje dubbel en het is klaar om te serveren!
Geef een reactie