Zelf pizza maken is naast dat het gewoon leuk is om zelf te maken ook nog eens heel erg lekker. Je kunt de pizza precies beleggen met de ingrediënten die je lekker vind en het is ook nog eens heel erg makkelijk.
In deze koopgids
Een pizza bestaat uit de volgende onderdelen:
- De bodem
- Tomatensaus
- Kaas
- Verschillende toppings
Doe de bloem in een mengkom.
Voeg de gist toe en meng door de bloem.
Voeg nu het zout toe.
Voeg 3 kwart van het water toe en daarna de olijfolie.
Roer het door elkaar.
Meng het deeg tot een bal en voeg eventueel het overige water toe tot je een goede deegbal krijgt.
Is het deeg te nat voeg? Dan nog wat bloem toe en is het te droog voeg dan nog wat extra water toe.
Kneed het deeg een minuut of 8 goed door.
Dek de mengkom met het deeg nu af met aan natte theedoek en zet weg op een warme plaats.
Laat het deeg nu rijzen voor een uur.
Snipper de ui en hak de knoflook goed fijn.
Zet een pan op het vuur en voeg een scheutje olijfolie toe.
Fruit hierin de gesnipperde ui en de knoflook licht aan zodat de smaken goed vrij komen, zorg dat de ui en knoflook niet kleuren.
Voeg dan eventueel een eetlepel tomatenpuree toe en bak even mee in de pan om te ontzuren (tomatenpuree is optioneel, je krijgt een iets vollere tomatensmaak maar is niet perse nodig, zonder tomatenpuree is de saus ook lekker).
Voeg nu het blik gepelde tomaten toe en laat even zachtjes doorpruttelen.
Pureer de saus daarna met de staafmixer en zet terug op het vuur.
Voeg de oregano of italiaanse kruiden toe.
Breng op smaak met wat zout en peper.
Verwarm de oven voor op 250 graden.
Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en kneed nog even goed door.
Maak nu van elk deel een bal en rol daarna uit tot een mooie ronde pizzabodem.
Beleg de pizzabodem nu met Pizzasaus en daarna met de toppings die jij zelf lekker vind, denk hierbij aan diverse groenten, champignons, ham, salami, ansjovis, diverse kaas soorten, paprika, olijven, ham, ananas enz. De ideeën zijn eindeloos.
Als finishing touch maak je de pizza af met kaas.
Bak nu de pizza af in een voorverwarmde oven van 250 graden. De pizza moet nu ongeveer 7 minuten in de oven. Heb je een pizzasteen dan zou ik die gebruiken voor het bakken van je pizza, zo krijg je een lekker krokante bodem. Gebruik anders een bakplaat die je bij het voorverwarmen al in de oven had staan, dan bakt de pizza ook lekkerder. Smeer de rand van de pizza na het bakken even in met wat knoflookolie.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Doe de bloem in een mengkom.
Voeg de gist toe en meng door de bloem.
Voeg nu het zout toe.
Voeg 3 kwart van het water toe en daarna de olijfolie.
Roer het door elkaar.
Meng het deeg tot een bal en voeg eventueel het overige water toe tot je een goede deegbal krijgt.
Is het deeg te nat voeg? Dan nog wat bloem toe en is het te droog voeg dan nog wat extra water toe.
Kneed het deeg een minuut of 8 goed door.
Dek de mengkom met het deeg nu af met aan natte theedoek en zet weg op een warme plaats.
Laat het deeg nu rijzen voor een uur.
Snipper de ui en hak de knoflook goed fijn.
Zet een pan op het vuur en voeg een scheutje olijfolie toe.
Fruit hierin de gesnipperde ui en de knoflook licht aan zodat de smaken goed vrij komen, zorg dat de ui en knoflook niet kleuren.
Voeg dan eventueel een eetlepel tomatenpuree toe en bak even mee in de pan om te ontzuren (tomatenpuree is optioneel, je krijgt een iets vollere tomatensmaak maar is niet perse nodig, zonder tomatenpuree is de saus ook lekker).
Voeg nu het blik gepelde tomaten toe en laat even zachtjes doorpruttelen.
Pureer de saus daarna met de staafmixer en zet terug op het vuur.
Voeg de oregano of italiaanse kruiden toe.
Breng op smaak met wat zout en peper.
Verwarm de oven voor op 250 graden.
Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en kneed nog even goed door.
Maak nu van elk deel een bal en rol daarna uit tot een mooie ronde pizzabodem.
Beleg de pizzabodem nu met Pizzasaus en daarna met de toppings die jij zelf lekker vind, denk hierbij aan diverse groenten, champignons, ham, salami, ansjovis, diverse kaas soorten, paprika, olijven, ham, ananas enz. De ideeën zijn eindeloos.
Als finishing touch maak je de pizza af met kaas.
Bak nu de pizza af in een voorverwarmde oven van 250 graden. De pizza moet nu ongeveer 7 minuten in de oven. Heb je een pizzasteen dan zou ik die gebruiken voor het bakken van je pizza, zo krijg je een lekker krokante bodem. Gebruik anders een bakplaat die je bij het voorverwarmen al in de oven had staan, dan bakt de pizza ook lekkerder. Smeer de rand van de pizza na het bakken even in met wat knoflookolie.
Notes
Lees ook: Pizzaoven kopen? Dit zijn de beste pizza ovens voor buiten!
Welke kaas is het beste geschikt voor pizza’s?
Veelal word er (buffel) mozzarella gebruikt, dit is een heerlijke zachte kaas om je pizza mee af te maken en eigenlijk ook wel het lekkerste. Maar je kunt eventueel ook goede geraspte pizzakaas gebruiken. Experimenteer ook eens met andere kazen zoals brie, gorgonzola, parmezaanse kaas, geitenkaas, stilton enzenz.
Let op:
- Zorg dat de ingrediënten die je op de pizza doet niet te nat zijn, dan krijg je een slappe bodem
Moet de pizzasteen ook voorverwarmd worden ??
Hoi Willeke,
Het beste kun je de pizzasteen rustig laten opwarmen samen met de oven. Doe je dat niet dan heb je kans dat de steen barst doordat het temperatuurverschil te hoog is.
Groetjes,
Sander