Zelf poffertjes maken is makkelijk en ook nog eens heel erg lekker. Met dit recept maak je zelf je poffertjesbeslag. Door het gebruik van gist moet het beslag een klein uurtje rijzen maar dan heb je ook echt heerlijke Hollandse poffertjes.
Meng een snuf zout met de bloem en zeef dit samen boven een beslagkom.
Verwarm de melk tot deze lauwwarm is en voeg dan de gist aan de melk toe.
Roer door en voeg het melk/gist mengsel bij de bloem en roer goed door.
Voeg dan de gesmolten boter en het ei toe en roer tot een glad beslag.
Voeg als laatste de stroop of de suiker toe en roer nogmaals goed door.
Dek de beslagkom af met plasticfolie en laat een uur rijzen.
De hoeveelheid zal ongeveer verdubbelen.
Giet het beslag in een beslag fles als je die hebt.
Zet een poffertjespan op het vuur en laat heet worden.
Voeg dan in elk kuiltje wat olie of gesmolten boter toe, dit gaat het beste met een kwastje.
Vul nu elk kuiltje voor ¾ met poffertjes beslag.
Laat bakken tot 1 kant mooi bruin is.
Draai nu de poffertjes met een vorkje om en bak nog even tot de andere kant ook mooi bruin geworden is.
Serveer de poffertjes met poedersuiker en een klontje roomboter.
In deze koopgids
Ingrediënten
Aanwijzingen
Meng een snuf zout met de bloem en zeef dit samen boven een beslagkom.
Verwarm de melk tot deze lauwwarm is en voeg dan de gist aan de melk toe.
Roer door en voeg het melk/gist mengsel bij de bloem en roer goed door.
Voeg dan de gesmolten boter en het ei toe en roer tot een glad beslag.
Voeg als laatste de stroop of de suiker toe en roer nogmaals goed door.
Dek de beslagkom af met plasticfolie en laat een uur rijzen.
De hoeveelheid zal ongeveer verdubbelen.
Giet het beslag in een beslag fles als je die hebt.
Zet een poffertjespan op het vuur en laat heet worden.
Voeg dan in elk kuiltje wat olie of gesmolten boter toe, dit gaat het beste met een kwastje.
Vul nu elk kuiltje voor ¾ met poffertjes beslag.
Laat bakken tot 1 kant mooi bruin is.
Draai nu de poffertjes met een vorkje om en bak nog even tot de andere kant ook mooi bruin geworden is.
Serveer de poffertjes met poedersuiker en een klontje roomboter.
Notes
Verder nodig om poffertjes te bakken:
- Olie of gesmolten boter
- Eventueel een beslagfles waar je het beslag in kan doen, hier zit een gaatje in en zo kan je het beslag makkelijk in elk kuiltje van de poffertjespan verdelen, zonder kan ook, gebruik dan een pollepel om het beslag te verdelen
- Gietijzeren poffertjespan. Heb je geen poffertjespan dan raad ik je aan om er 1 aan te schaffen. Het maakt het bakken van poffertjes een stuk eenvoudiger. Hieronder vind je enkele goed beoordeelde modellen die te vinden zijn op Bol.com.
Poffertjes bewaren of invriezen
Gebakken poffertjes kun je 2 dagen bewaren in de koelkast, wil je ze langer bewaren dan zou ik ze invriezen, dan zijn de poffertjes wel 2 maanden goed te houden.
Poffertjes opwarmen
Gebakken poffertjes kun je op de volgende manieren opwarmen:
In de magnetron: ongeveer 1 minuutje op 800 watt. Dek de poffertjes eventueel wel af met wat magnetronfolie tegen het uitdrogen
In de oven: Oven voorverwarmen tot 150 graden en de poffertjes dan op de bakplaat afgedekt met aluminiumfolie in ongeveer 6-8 minuten opwarmen.
Ik ga gauw een poffertjespan kopen want deze poffertjes moet ik een keer zelf bakken, ikkoop meestal kant en klare poffertjes maar zelf maken lijkt me veel leuker en lekkerder (en ook gezonder)
Ik heb vandaag mijn nieuwe poffertjespan geïnitieerd en daarvoor heb ik jouw recept toebereid. Omdat ik nog niet wist of ik het lekker vind heb ik maar de helft van de ingrediënten genomen. En ik moet zeggen: Deze poffertjes waren helemaal smakkelijk! Van harte bedankt voor je recept!
Ik heb toch nog een aanmerking: Ik heb ja de poffertjes met de helft van je ingrediënten toebereid. Maar ik heb ermee 5 pannen gebakken, het waren 80 poffertjes! Maar jij schrijft in je recept, dat jouw ingrediënten tussen 50 en 60 poffertjes leveren. Hoe kan dat?
Hoi Ute,
Bedankt voor je reactie(s) en leuk om te horen dat je mijn recept hebt gebruikt voor de poffertjes!
Ik durf niet te zeggen hoe het komt dat jij er liefst 80 uit hebt weten te halen. Alleen maar mooi meegenomen toch ;-)!
Groetjes,
Kooktijdschrift