Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Pompoen cheesecake met pecan crumble

Pompoen cheesecake

Het pompoenen seizoen is weer begonnen en langzaamaan zie je ze weer meer in de supermarkt voorbij komen. Ze zijn bijna altijd wel te krijgen maar ze groeien nu weer in overvloed op de Nederlandse bodem. In onze moestuin zijn er al enkele uitgegroeid tot mooie vol oranje exemplaren en de eerste pompoen uit eigen tuin heb ik gebruikt voor deze pompoen cheesecake. Pompoen, je houd er van of niet maar het is een heel veelzijdige groente. Pompoen kan je zowel voor hartige als zoete gerechten gebruiken. Lees hier meer over de verschillende pompoensoorten.

In dit recept heb ik een bodem gemaakt van pecan noten en dezelfde bodem gebruikt om crumble van te maken voor bovenop de pompoen cheesecake.

AuteurKooktijdschriftMoeilijkheidsgraadBeginner

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd30 minutenKooktijd45 minutenTotale tijd1 uur 15 minuten

Ingrediënten bodem
 180 g bloem
 180 g bruine suiker
 170 g ongezouten boter
 140 g havermout
 170 g pecannoten
Ingrediënten vulling
 175 g pompoenpuree
 1 pakje creamcheese
 1 groot ei
 1 theelepel gemberpoeder
 1,50 theelepel kaneelpoeder
 120 g suiker
Ingrediënten topping
 2 eetlepel suiker
 2 kleine bakjes sour cream
 1 vanille stokje

Pompoen cheesecake met pecan crumble maken
1

Pompoen cheesecake met pecan crumble.

2

Hak de pecan noten wat fijner in een keukenmachine of met een mes.

3

Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar tot je een los “crumble”deeg overhoud.

4

Leg bakpapier op de bakplaat en verdeel ¼ deel van het crumble deeg over de bakplaat.

5

Bak de crumble in 12-15 krokant en goudbruin, houd deze achter, de krokante crumbles gaan straks bovenop de pompoen cheesecake.

6

Neem een bakblik (bv brownie bakblik) en vet deze in. Verdeel het overgebleven crumble deeg over de bodem van het bakblik en druk overal goed aan.

7

Zet de bodem in de oven voor ongeveer 20 minuten.

8

Maak in de tussentijd de vulling.

9

Schil de pompoen en haal de pitten eruit.

10

Snijd de pompoen in kleine blokjes en doe in een pan.

11

Zet net onder met water en zet op het vuur.

12

Snijd 1 vanille stokje open en schraap het merg eruit, doe het vanillemerg samen met het vanillestokje bij de pompoen.

13

Als de pompoen zacht geworden is, giet die dan af en haal het vanillestokje eruit.

14

Pureer de pompoen nu tot een glad mengsel.

15

Roer vervolgens de creamcheese, het ei, de suiker en het gember en kaneelpoeder door het pompoen beslag.

16

Giet het beslag op de afgebakken en nog warme bodem en zet terug in de oven voor 20 minuten.

17

Check na 20 minuten of het beslag gestold is, deze mag niet meer teveel bewegen anders nog 5 minuten langer in de oven laten staan.

18

Meng nu de zure room samen met het merg van 1 vanille stokje (of 1 theelepel vanille extract).

19

Voeg de suiker toe en roer goed door elkaar.

20

Verdeel het zure room mengsel over het beslag en zet nog 5 minuten in de oven.

21

Haal eruit en laat goed afkoelen. Verdeel daarna de afgebakken cumble over de zure room laag en druk aan.

22

Snijd vervolgens in mooie blokjes (dit gaat het beste als je de plaatkoek even 20 minuutjes in de vriezer zet voor je deze gaat snijden).

Ingrediënten

Ingrediënten bodem
 180 g bloem
 180 g bruine suiker
 170 g ongezouten boter
 140 g havermout
 170 g pecannoten
Ingrediënten vulling
 175 g pompoenpuree
 1 pakje creamcheese
 1 groot ei
 1 theelepel gemberpoeder
 1,50 theelepel kaneelpoeder
 120 g suiker
Ingrediënten topping
 2 eetlepel suiker
 2 kleine bakjes sour cream
 1 vanille stokje

Aanwijzingen

Pompoen cheesecake met pecan crumble maken
1

Pompoen cheesecake met pecan crumble.

2

Hak de pecan noten wat fijner in een keukenmachine of met een mes.

3

Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar tot je een los “crumble”deeg overhoud.

4

Leg bakpapier op de bakplaat en verdeel ¼ deel van het crumble deeg over de bakplaat.

5

Bak de crumble in 12-15 krokant en goudbruin, houd deze achter, de krokante crumbles gaan straks bovenop de pompoen cheesecake.

6

Neem een bakblik (bv brownie bakblik) en vet deze in. Verdeel het overgebleven crumble deeg over de bodem van het bakblik en druk overal goed aan.

7

Zet de bodem in de oven voor ongeveer 20 minuten.

8

Maak in de tussentijd de vulling.

9

Schil de pompoen en haal de pitten eruit.

10

Snijd de pompoen in kleine blokjes en doe in een pan.

11

Zet net onder met water en zet op het vuur.

12

Snijd 1 vanille stokje open en schraap het merg eruit, doe het vanillemerg samen met het vanillestokje bij de pompoen.

13

Als de pompoen zacht geworden is, giet die dan af en haal het vanillestokje eruit.

14

Pureer de pompoen nu tot een glad mengsel.

15

Roer vervolgens de creamcheese, het ei, de suiker en het gember en kaneelpoeder door het pompoen beslag.

16

Giet het beslag op de afgebakken en nog warme bodem en zet terug in de oven voor 20 minuten.

17

Check na 20 minuten of het beslag gestold is, deze mag niet meer teveel bewegen anders nog 5 minuten langer in de oven laten staan.

18

Meng nu de zure room samen met het merg van 1 vanille stokje (of 1 theelepel vanille extract).

19

Voeg de suiker toe en roer goed door elkaar.

20

Verdeel het zure room mengsel over het beslag en zet nog 5 minuten in de oven.

21

Haal eruit en laat goed afkoelen. Verdeel daarna de afgebakken cumble over de zure room laag en druk aan.

22

Snijd vervolgens in mooie blokjes (dit gaat het beste als je de plaatkoek even 20 minuutjes in de vriezer zet voor je deze gaat snijden).

Notes

Pompoen cheesecake met pecan crumble

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!