Welke soorten pompoen zijn er
In deze koopgids
Flespompoen (butternut squash)
De flespompoen is een kleine tot middelgrootte pompoensoort welke ook wel bekend is onder de naam butternut. De flespompoen dankt zijn naam aan zijn vorm welke op een fles of peer lijkt. De flespompoen heeft oranje vruchtvlees met weinig pitjes en een gladde harde crèmekleurige schil. De smaak is licht nootachtig en bij bereiding in de oven komt deze smaak nog beter tot zijn recht. De flespompoen is dan ook erg geschikt om te roosteren in de oven voor op een salade of om er pompoensoep van te maken met geroosterde pompoen. Doordat het vruchtvlees van de flespompoen geen draden bevat word deze veel gebruikt in verschillende pompoenrecepten.
Spaghetti pompoen
De spaghettipompoen dankt zijn naam aan zijn spaghetti-achtige vruchtvlees. Het is een Japanse pompoensoort waarvan het vruchtvlees na het koken in spaghetti-achtige sliertjes uiteenvalt. Je kunt de pompoen die 1 a 1 ½ kg weegt en 20 tot 30cm groot is in zijn geheel koken. Prik hiervoor meerdere gaatjes in de pompoen met behulp van een vork en kook de pompoen in zijn geheel. Na het koken kun je het vruchtvlees heel makkelijk met een vork verwijderen. Deze pompoen word veel gegeten door mensen die een calorie arm dieet volgen of door mensen met een glutenallergie als vervanging van de traditionele spaghetti.
Oranje Hokkaido
Dit kleine Japanse pompoentje heeft een zachte schil en mooi donkeroranje vruchtvlees. Doordat de schil zo zacht is kun je de hokkaido pompoen prima gebruiken zonder deze eerst te schillen. Een lekkere pompoen om pompoensoep van te maken maar ook zeer geschikt om te bakken in de oven.
Kabocha
De kabocha is eveneens een Japanse pompoensoort. Het is een kleine groen/wit gestreepte pompoen met een harde schil. Het vruchtvlees van de Kabocha is oranje en heeft een zoete smaak wat wel wat weg heeft van gekookte kastanjes. Deze Kobacha pompoen word dan ook veel gebruikt in zoete bereidingen zoals taarten, desserts en cakes.
De gewone pompoen
Dan hebben we ook nog de “gewone”pompoen die wel 45kg zwaar kan worden. Deze pompoen heeft minder smaak dan bovenstaande pompoensoorten en word dan ook hoofdzakelijk gebruikt in gerechten waar veel andere smaakmakers aan toegevoegd worden zoals bijvoorbeeld chutneys.
Pompoen bewaren
Een rauwe niet aangesneden pompoen bewaar je het beste op een koele (12-15C) en droge plaats. Zorg er wel voor dat het niet kouder word dan 8 graden dan zijn ze zeker 2 maanden houdbaar. Een aangesneden stuk pompoen kun je in de koelkast 3 tot 5 dagen bewaren. Haal dan wel de zaden en zaadlijsten uit de pompoen want deze beschimmelen het eerste.Ook kun je pompoen invriezen. Snijd de pompoen dan in stukjes en blancheer deze 2-3 minuten. Bij minimaal -18C is de pompoen dan wel tot 12 maanden houdbaar.(blancheren is kort koken in ruim water)
Eet je pompoen met of zonder schil?
De meeste pompoenen kun je met schil eten, het is wel afhankelijk van de bereiding en meestal hoe ouder de pompoen (gekocht na januari) hoe harder en stugger de schil word. (een beetje houtachtig) Persoonlijk schil ik de pompoen voor de meeste bereidingen maar voor bv een pompoensoep kun je heel goed de schil meekoken, geeft veel smaak.
Recepten met pompoen
Pompoenkoekjes
Bij pompoen denk je niet altijd direct aan koekjes maar deze pompoenkoekjes zijn lekker en ook nog eens makkelijk te maken. Bekijk hier het recept voor pompoenkoekjes
Pompoen bladerdeeg hapje
Hiermee kun je eindeloos variëren, zowel met wat je op het bladerdeeg doet maar ook in combinatie met de pompoen. Denk hierbij aan een combinatie van 2 of meer ingrediënten voor respectievelijk een zoete en een hartige variant:
Zoete variant:
- Noten
- Gember
- Rozijnen
- Appel
- Wortel
- Kaneel
- Kokos
Hartige variant:
- Ui
- Kip
- Kaas
- Courgette
- Kerrie
- Aubergine
- Aardappel
- Balsamicoazijn
- Geitenkaas
- Parmezaanse kaas
Bekijk hier het recept voor pompoen bladerdeeg hapje
Pompoencake
Deze pompoencake was erg lekker, niet te zoet en ook nog eens zonder boter! Je zou bijna zeggen een supergezonde cake dus…….oke er zit wel wat suiker in. Je kunt de cake maken met walnoten of met pecannoten.
Bekijk hier het recept voor pompoencake
Pompoensalade met spinazie, geitenkaas en balsamicodressing
Deze pompoensalade met spinazie heb ik gemaakt met geroosterde pompoen, dan komt de smaak van de pompoen nog beter tot zijn recht en met de combinatie van de geroosterde pompoen, de spinazie, geitenkaas en de balsamico dressing heb je een mooi kleurrijk geheel op je bord. Lekker met een zelfgemaakte focaccia.
Bekijk hier het recept voor pompoensalade met spinazie en geitenkaas
Of wil je liever pompoensoep maken?
Hoi!! Welkom op Kooktijdschrift!
Dé plek voor een dagelijkse dosis kook inspiratie. Je vindt hier de leukste recepten voor heerlijke gerechten. Variërend van snelle recepten tot meerdaagse gerechten en van de Italiaanse keuken tot aan de Aziatische keuken. Zoek eenvoudig naar categorieën via de Receptenindex of ga via de zoekfunctie meteen op zoek naar een gewenst gerecht. Staat jouw lievelingsrecept hier niet tussen, maar heb jij dit recept al wel liggen? Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro!