Pompoen is volgens veel chefs een zeer veelzijdig product waar je alle kanten mee opkomt. Met name in de herfstperiode, maar ook in de winter, is het een zeer geliefde groente. In Europa kennen we de pompoen pas relatief kort. Namelijk sinds de 16e eeuw en dat terwijl de pompoen al ruim 10.000 jaar door mensen wordt gegeten. De bekendste pompoensoort is de flespompoen en dankt de naam aan, doordat deze pompoensoort een flessenvorm heeft. Ook de ‘normale’ pompoen wordt ook met Halloween gebruikt om pompoendecoraties mee te maken. Vaak worden er in die periode ook diverse bereidingen gedaan met pompoen zoals pumpkin pie. Doordat de pompoen vrij neutraal van smaak is, kan deze zoete pompoen veel smaken overnemen. Dit kan gaan van klassieke pompoensoep tot en met kruidige, oosterse pompoensoep met kokosmelk. Ook kun je pompoensoep eenvoudig zelf maken met wortel, paprika, tomaten, zoete aardappel en kunt het ook romig maken met room of crème fraîche. Dit pompoenrecept kun je eenvoudig zelf thuis maken met slechts een aantal ingrediënten. Het recept is vrij klassiek in de vorm dat deze wat Frans geïnspireerd is.
Variaties maken met pompoensoep
Je kunt pompoensoep erg eenvoudig zelf maken. Dit is het grote voordeel van pompoen. Het is een zeer bewerkelijke groente waardoor je talloze pompoenrecepten kunt maken met één groente. Je kunt bijvoorbeeld variëren door het wat pittiger te maken in combinatie met wat gember en wat koksmelk. Of je kunt het maken door het te combineren met appel. Ikzelf ben altijd een fan van het roosteren van de groente waardoor de smaak intenser is in de soep. Hierdoor komen de smaken van de pompoen er nog beter uit, waardoor het perfect is als basis voor verschillende recepten voor pompoensoep.
Pompoen is volgens veel chefs een zeer veelzijdig product waar je alle kanten mee opkomt. Met name in de herfstperiode, maar ook in de winter, is het een zeer geliefde groente. Dit pompoensoep recept is zeer eenvoudig te maken.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Maak de knoflook en ui schoon. Hak de knoflook en snijd de ui in halve ringen.
Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Snijd de lenteui in dunne ringen.
Maak de pompoen schoon en verwijder de zaadlijsten.
Doe alles in een braadslee en bestrooi het royaal met zout, peper en olijfolie. Rooster de groenten voor 30 tot 45 minuten of tot de groente halfgaar zijn.
Zet een kookpan op het vuur en verwarm een scheut olijfolie. Zet de groenten kort aan blus het geheel af met groentebouillon.
Pureer de soep en breng het geheel op smaak met zout en peper. Verdeel de soep in de kommen en garneer dit met de lenteui en crème fraîche.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Maak de knoflook en ui schoon. Hak de knoflook en snijd de ui in halve ringen.
Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Snijd de lenteui in dunne ringen.
Maak de pompoen schoon en verwijder de zaadlijsten.
Doe alles in een braadslee en bestrooi het royaal met zout, peper en olijfolie. Rooster de groenten voor 30 tot 45 minuten of tot de groente halfgaar zijn.
Zet een kookpan op het vuur en verwarm een scheut olijfolie. Zet de groenten kort aan blus het geheel af met groentebouillon.
Pureer de soep en breng het geheel op smaak met zout en peper. Verdeel de soep in de kommen en garneer dit met de lenteui en crème fraîche.
Geef een reactie