Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

De lekkerste porchetta maak je zo!

Porchetta is een prachtig gerecht om met familie of vrienden samen te eten. Het gerecht ziet er feestelijk uit en is supersmaakvol. Om die reden maak ik het nog steeds graag in restaurants als ik de kans krijg.
porchetta recept

Italiaanse porchetta wordt al eeuwen gegeten samen met de hele familie. In veel gevallen wordt hiervoor de buikspek gebruikt. Feitelijk is dit een grote rollade die je kunt aansnijden aan tafel. Het vlees is supersmaakvol en mals en als je geduld hebt aan het begin kun je het zwoerd prachtig krokant uitbakken. Wel moet je het zwoerd dan bestrooien met zeezout. Dit hoeft niet maar geeft een mooier resultaat. Italiaanse porchetta maak ik nog steeds graag en serveer het graag in restaurants. Prochetta ziet er namelijk feestelijk uit en is daarom een betaalbare en geschikte optie voor kerst of Sinterklaasavond. Er zit slechts een nadeel aan: het kost veel tijd. Je moet het vlees namelijk erg langzaam garen voor het beste resultaat. Dit recept voor porchetta is relatief eenvoudig. Dit komt doordat de vulling is gemaakt van bospaddenstoelen die je doordraait in een keukenmachine. Het is dus een snelle duxelles en zit bomvol smaak. Ook kun je dit recept verder upgraden door groene kool mee te stoven met de duxelles.

Hoe maak ik de perfecte porchetta?

Porchetta kun je eenvoudig zelf krokant krijgen. De truc is om het vlees aan het begin krokant uit te bakken. Zodra je ziet dat de korst krokant aan het worden is draai je de temperatuur omlaag. Het liefst tot een temperatuur van 130 graden Celsius. Gaar het vlees vervolgens langzaam door. Door de langzame garing krijgt de vlees de kans om weer mals te worden zonder dat het uitdroogt. Wat ook belangrijk is, is dat je het vlees laat rusten. Zodra je dit doet krijg je de kans het vlees door te laten garen als je het redelijk goed inpakt in aluminiumfolie. Zorg er vervolgens voor dat het vlees minimaal een half uur rust. Dan kun je het vlees aan tafel aansnijden zonder dat het volledig uitloopt!

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidGemiddeld

Een prachtig gerecht om bijvoorbeeld te serveren met kerst of voor een grote groep vrienden. Feitelijk is het een prachtige smaakvolle rollade die je met trots kunt delen met je vrienden en familie.

Hoeveelheid8 Porties
Voorbereidingstijd20 minKooktijd3 uur 20 minTotale tijd3 uur 40 min

 4 kg buikspek
 2 uien
 500 g bospaddenstoelenmix
 3 tenen knoflook
 5 takjes rozemarijn
 10 takjes tijm
 zout
 opbindtouw

1

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

2

Maak nu de Duxelles. Snipper de uitjes en maak de knoflook schoon en hak die ragfijn. Doe nu de paddenstoelenmix in een keukenmachine en laat die doordraaien voor een paar seconden of totdat de paddenstoelen fijngehakt zijn. Fruit nu het uitje en de knoflook en stoof dit vervolgens samen met de paddenstoelen. Stoof door totdat het vocht eruit is. Haal uit de pan en zet apart.

3

Vlinder de binnenkant van de buikspek (de vleeskant). Dit doe je door vanuit het midden het vlees zo naar de zijkanten te snijden dat je twee extra flappen hebt. Bij twijfel kun je de techniek ook online opzoeken. Vul die vervolgens met de duxelles en bestrooi het vlees extra met zout en peper. Bestrooi het vlees vervolgens het vlees royaal met zout en peper en ten slotte met de rozemarijn en tijm.

4

Bind vervolgens het vlees op zodat het zwoerd naar buiten is gekeerd. Ook hiervan kun je het beste een video van kijken hoe je het vlees opbind. Leg vervolgens de buikspek op een bakplaat en bak vervolgens het zwoerd krokant in een half uur of tot het krokant is.

5

Verlaag vervolgens de temperatuur naar 130 graden Celsius en doe een kerntemperatuurmeter in de buikspek (in het middelste gedeelte). Gaar door totdat het vlees net niet 60 graden Celsius is. Pak het vlees vervolgens in aluminiumfolie en laat het vlees rusten totdat het een kerntemperatuur heeft van 67 graden Celsius. Het vlees is nu perfect mals en gegaard. Serveer dit gerecht met geroosterde groenten en aardappeltjes. Het vleesvocht kun je gebruiken als jus.

Ingrediënten

 4 kg buikspek
 2 uien
 500 g bospaddenstoelenmix
 3 tenen knoflook
 5 takjes rozemarijn
 10 takjes tijm
 zout
 opbindtouw

Instructies

1

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

2

Maak nu de Duxelles. Snipper de uitjes en maak de knoflook schoon en hak die ragfijn. Doe nu de paddenstoelenmix in een keukenmachine en laat die doordraaien voor een paar seconden of totdat de paddenstoelen fijngehakt zijn. Fruit nu het uitje en de knoflook en stoof dit vervolgens samen met de paddenstoelen. Stoof door totdat het vocht eruit is. Haal uit de pan en zet apart.

3

Vlinder de binnenkant van de buikspek (de vleeskant). Dit doe je door vanuit het midden het vlees zo naar de zijkanten te snijden dat je twee extra flappen hebt. Bij twijfel kun je de techniek ook online opzoeken. Vul die vervolgens met de duxelles en bestrooi het vlees extra met zout en peper. Bestrooi het vlees vervolgens het vlees royaal met zout en peper en ten slotte met de rozemarijn en tijm.

4

Bind vervolgens het vlees op zodat het zwoerd naar buiten is gekeerd. Ook hiervan kun je het beste een video van kijken hoe je het vlees opbind. Leg vervolgens de buikspek op een bakplaat en bak vervolgens het zwoerd krokant in een half uur of tot het krokant is.

5

Verlaag vervolgens de temperatuur naar 130 graden Celsius en doe een kerntemperatuurmeter in de buikspek (in het middelste gedeelte). Gaar door totdat het vlees net niet 60 graden Celsius is. Pak het vlees vervolgens in aluminiumfolie en laat het vlees rusten totdat het een kerntemperatuur heeft van 67 graden Celsius. Het vlees is nu perfect mals en gegaard. Serveer dit gerecht met geroosterde groenten en aardappeltjes. Het vleesvocht kun je gebruiken als jus.

Italiaanse Porchetta maak je zo!

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier