Zo langzaam en zeker begint het weer een beetje af te koelen en mogen de stoofpotten weer terug op het vuur! Pot-au-feu is een gerecht dat letterlijk “pot op het vuur” betekent. Het gerecht is van origine een Franse maaltijd en is zeer voedzaam en bewerkelijk. Om die reden is dit pot-au-feu recept ideaal voor in de winter. Pot-au-Feu maken is erg eenvoudig, echter kost het wel redelijk wat tijd doordat je de bouillon zelf trekt. Het grote voordeel van het zelf maken van de bouillon is dat je zelf in de hand hebt welke smaaktinten je de pot-au-feu gaat geven. Dit betekent dus dat het pot-au-feu recept zeer bewerkelijk is. Bovendien is pot-au-feu maken een erg leuk proces en is het een leuke maaltijd om samen te delen samen met je familie.
Aandachtspunten tijdens bij pot-au-feu maken
Bij het maken van pot-au-feu wil je eindigen met een heldere bouillon. Dit betekent dat de soep zo puur mogelijk moet blijven, maar wel met zoveel mogelijk smaak. Zorg er daarom voor dat je de bouillon nooit laat koken. Zodra dit wel gebeurt, krijgen de eiwitten kans om los te laten en te stollen en zich te mengen met de soep. Hierdoor krijg je een troebele bouillon, dat ook wel een blindgeslagen bouillon heet. Als de soep niet kookt, dan zullen de vetten en eiwitten gaan drijven, waardoor je deze er gewoon af kunt scheppen. Dit pot-au-feu recept mag dus absoluut niet koken.
Een tweede aandachtspunt als je een goede pot-au-feu wilt maken is het kiezen van het juiste vlees. Als je pot-au-feu maakt zonder een goede kwaliteit vlees, gaat dit ten koste van de totale smaak van het gerecht. Het juiste vlees voor een goed pot-au-feu recept is stoofvlees van het rund zoals riplappen, sukade, rundernek en klapstuk. Het vlees ga je uren stoven, waardoor het mals en sappig is. Zodra je dit recept van pot-au-feu maakt is het aan te bevelen om er brood bij te serveren zoals zuurdesembrood.
Zo langzaam en zeker begint het weer een beetje af te koelen en mogen de stoofpotten weer terug op het vuur!
Vul een soeppan met het water en voeg de mergpijpen en het vlees toe.
Zodra de bouillon tegen de kook aangaat draai je het vuur lager.
Schep regelmatig het vet en de eiwitten af van de bouillon.
Maak de wortels en uien schoon. Snijd de prei en wortel in halve ringen van een halve centimeter dik. Snijd de ui grof. Voeg de wortel, ui, prei en de kruiden toe aan de pot-au-feu.
Sudder dit voor ongeveer 5 uur op laag vuur. Na die 5 uur kun je de aardappelen schoonmaken en snijden in grove blokken. Gaar deze mee tot deze gaar zijn in 20 tot 45 minuten.
Breng de bouillon op smaak met zout en peper en serveer dit pot-au-feu recept in diepe borden.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Vul een soeppan met het water en voeg de mergpijpen en het vlees toe.
Zodra de bouillon tegen de kook aangaat draai je het vuur lager.
Schep regelmatig het vet en de eiwitten af van de bouillon.
Maak de wortels en uien schoon. Snijd de prei en wortel in halve ringen van een halve centimeter dik. Snijd de ui grof. Voeg de wortel, ui, prei en de kruiden toe aan de pot-au-feu.
Sudder dit voor ongeveer 5 uur op laag vuur. Na die 5 uur kun je de aardappelen schoonmaken en snijden in grove blokken. Gaar deze mee tot deze gaar zijn in 20 tot 45 minuten.
Breng de bouillon op smaak met zout en peper en serveer dit pot-au-feu recept in diepe borden.
Geef een reactie