Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Overheerlijke pulled pork van de barbecue

Een van de bekendste gerechten van de barbecue is pulled pork. Dit gerecht was in de afgelopen jaren een veel gezien gerecht of supplementen in verschillende restaurants. Het leuke aan pulled pork is dat je die op allerlei manieren kan bereiden.

pulled pork

Een van de bekendste gerechten van de barbecue is pulled pork. Dit gerecht was in de afgelopen jaren een veel gezien gerecht of supplementen in verschillende restaurants. Het leuke aan pulled pork is dat je die op allerlei manieren kan bereiden. Zoals gezegd zijn er talloze variaties mogelijk om goede pulled pork te maken, maar dit recept maakt gebruik van een heerlijke semi-dry rub en wordt vervolgens langzaam gegaard op de barbecue. Het leuke van pulled pork is dat je na de bereiding er allerlei kanten mee op kunt. Dit betekent dus dat je pulled pork kunt gebruiken bij bijvoorbeeld een heerlijk supplement op een broodje hotdog, een broodje hamburger, een wrap met pulled pork of als gerecht an sich bij een avond barbecueën. Daarnaast is pulled pork na de bereiding lang houdbaar. Dit betekent dus dat je grotere stukken vlees kunt gebruiken, waardoor het zich loont om het vlees urenlang te garen op een barbecue. Mocht je dusdanig grote hoeveelheden hebben gemaakt, dan kun je pulled pork ook invriezen. Als je een goede vriezer hebt en je hebt het vlees gevacumeerd, of goed afgesloten, dan blijft het vlees makkelijk 3 tot 4 maanden houdbaar bij een temperatuur van minimaal -18 graden Celsius. Hierdoor is pulled pork ook ideaal om te gebruiken om even snel iets in elkaar te flansen.

Tips bij het maken van de dry rub voor pulled pork

Een dry rub is een marinade die je op het vlees smeert, voordat je het vlees gaat garen. Het leuke van het maken van een dry rub is dat je verschillende soorten dry rubs kunt maken die je zelf lekker vind. Zo bestaat er bijvoorbeeld een texas style dry rub, welke erg simpel is: zout en gemalen zwarte- of witte peper. Daarnaast heb je ook meer kruidige dry rubs zoals piri piri of smokey rubs. Dit recept voor pulled pork maakt gebruik van een eigen mix die erg lijkt op piri piri. Daarnaast wordt er in dit recept gebruik gemaakt van varkensnek (procureur). Het is belangrijk om een groot stuk vlees te halen van minimaal 1,5 kilo, zodat het vlees langzaam kan garen.

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadGemiddeld

Een van de bekendste gerechten van de barbecue is pulled pork.

Opbrengsten4 porties
Voorbereidingstijd10 minutenKooktijd6 uur 30 minutenTotale tijd6 uur 40 minuten

 1,50 kg varkensnek of procureur
 Cherry-wood snippers
 2 eetlepel paprikapoeder
 1 eetlepel komijnpoeder
 2 theelepel knoflookpoeder
 1 theelepel uienpoeder
 1 eetlepel gemalen witte peper
 1 eetlepel zout
 3 eetlepel Franse mosterd

1

Steek de barbecue aan en zorg dat de kolen lichtgrijs zijn met een constante temperatuur tussen de 110 en 130 graden Celsius. Zorg er daarnaast voor dat de deksel altijd op de barbecue, zit voor het smoken van het vlees.

2

Maak de procureur schoon en snijdt eventuele vliezen of overtollig vet weg.

3

Mix alle droge ingrediënten met elkaar, zodat alle kruiden goed met elkaar zijn vermengd.

4

Smeer de procureur in met de mosterd.

5

Smeer vervolgens het hele stuk procureur in met de dry rub.

6

Gooi de cherry wood snippers op de barbecue, voor het rookeffect. Dit geeft extra smaak en kleur aan het vlees.

7

Gaar het vlees nu voor minimaal 5 uur op de barbecue, waarbij het vlees om het half uur omdraait.

8

Na de 4 uur kun je het vlees laten rusten en pak je het in met aluminiumfolie.

9

Gaar het vlees vervolgens nogmaals voor minimaal 2 uur, zodat het vlees verder kan garen in zijn eigen vocht.

10

Zodra deze tijd is verstreken laat je het vlees afkoelen, zodat je het vervolgens met 2 vorken uit elkaar kunt trekken.

Ingrediënten

 1,50 kg varkensnek of procureur
 Cherry-wood snippers
 2 eetlepel paprikapoeder
 1 eetlepel komijnpoeder
 2 theelepel knoflookpoeder
 1 theelepel uienpoeder
 1 eetlepel gemalen witte peper
 1 eetlepel zout
 3 eetlepel Franse mosterd

Aanwijzingen

1

Steek de barbecue aan en zorg dat de kolen lichtgrijs zijn met een constante temperatuur tussen de 110 en 130 graden Celsius. Zorg er daarnaast voor dat de deksel altijd op de barbecue, zit voor het smoken van het vlees.

2

Maak de procureur schoon en snijdt eventuele vliezen of overtollig vet weg.

3

Mix alle droge ingrediënten met elkaar, zodat alle kruiden goed met elkaar zijn vermengd.

4

Smeer de procureur in met de mosterd.

5

Smeer vervolgens het hele stuk procureur in met de dry rub.

6

Gooi de cherry wood snippers op de barbecue, voor het rookeffect. Dit geeft extra smaak en kleur aan het vlees.

7

Gaar het vlees nu voor minimaal 5 uur op de barbecue, waarbij het vlees om het half uur omdraait.

8

Na de 4 uur kun je het vlees laten rusten en pak je het in met aluminiumfolie.

9

Gaar het vlees vervolgens nogmaals voor minimaal 2 uur, zodat het vlees verder kan garen in zijn eigen vocht.

10

Zodra deze tijd is verstreken laat je het vlees afkoelen, zodat je het vervolgens met 2 vorken uit elkaar kunt trekken.

Notes

Overheerlijke pulled pork van de barbecue

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier