Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Rabarber koken, hoe kook je nou eigenlijk rabarber?

rabarber koken

Rabarber koken, hoe doe je dat? Nou een makkelijker recept bestaat er eigenlijk niet. De meesten mensen koken rabarber alleen met wat water, suiker en binden het af met maïzena. Vroeger werd er als de rabarber erg zuur was ook nog wel een mespuntje kalk bijgedaan maar ik doe dat niet. Er zijn verschillende soorten rabarber, met overwegend rode stengels, met half rode/groene stengels en de soort met overwegend groene stengels. De groene variant is wat zuurder dan de rode maar allemaal zijn ze lekker. Voor het koken van rabarber heb je dus eigenlijk alleen rabarber en wat suiker nodig en een klein beetje water. Persoonlijk vind ik het lekker om kaneel toe te voegen en ipv water verse sinaasappelsap te gebruiken. Rabarber is afhankelijk van de soort best wel zuur, daarom is het lekker om eventueel als tegenhanger wat rozijntjes toe te voegen aan de rabarber.

Rabarber schoonmaken

Koop je rabarber in de winkel dan zijn de bladeren er vaak al afgehaald, maar zit het blad er nog aan dan deze eraf snijden en de stengels goed wassen. Vervolgens de stengels in stukjes van 2-3cm snijden en in de pan doen om te koken.

Rabarber bewaren en invriezen

Rabarber kun je ongekookt ongeveer een week bewaren in de groentelade van je koelkast. Heb je veel rabarber en wil je het langer bewaren om er iets van te maken dan kun je rabarber ook heel goed invriezen, dit kan gewoon rauw. Snijd de gewassen rabarber in stukjes en vries het in een diepvrieszak gewoon in. Later kun je dit dan verwerken in bijvoorbeeld rabarberjam.

Rabarber combineert o.a goed met:

  • Aardbei
  • Appel
  • Vanille
  • Sinaasappel
  • Gember
  • Rozijnen
  • Munt
  • Noten
  • Mascarpone
  • Yoghurt

Op zoek naar een lekker recept met rabarber? Wat dacht je van bv rabarberijs, rabarber plaatkoek of rabarbertaart met kaneelmeringue? Of bekijk alle rabarber recepten.

SchrijverKooktijdschriftMoeilijkheidMakkelijk

Hoeveelheid2 Porties
Voorbereidingstijd5 minKooktijd15 minTotale tijd20 min

Ingrediënten
 250 g rabarber
 50 g suiker
 1 tl kaneel
 klein scheutje water

Bereiding
1

Was de rabarber goed en snijd in stukken van 2 cm

2

Voeg een klein scheutje water toe en zet de pan met de deksel op de pan op het vuur

3

Kook zachtjes 10-15 minuten tot de stukjes zacht zijn en uit elkaar vallen

4

Roer de suiker en de kaneel erdoor en proef na

5

Naar smaak eventueel iets meer suiker/kaneel toevoegen

Ingrediënten

Ingrediënten
 250 g rabarber
 50 g suiker
 1 tl kaneel
 klein scheutje water

Instructies

Bereiding
1

Was de rabarber goed en snijd in stukken van 2 cm

2

Voeg een klein scheutje water toe en zet de pan met de deksel op de pan op het vuur

3

Kook zachtjes 10-15 minuten tot de stukjes zacht zijn en uit elkaar vallen

4

Roer de suiker en de kaneel erdoor en proef na

5

Naar smaak eventueel iets meer suiker/kaneel toevoegen

Rabarber koken

Tips: Het water kan je ook vervangen door het sap van 1 sinaasappel Ook lekker om wat rozijntjes toe te voegen Mocht de rabarber toch te dun geworden zijn omdat je iets teveel water hebt toegevoegd, bind het dan af met wat in water opgeloste maïzena

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!