Het rabarber seizoen is bijna afgelopen maar dit recept voor rabarberijs moet je echt een keer maken. Mocht je veel rabarber hebben dan kun je de rabarber ook in kleine stukjes snijden en gewoon invriezen, dan kun je ook later in het jaar dit lekkere rabarber ijs maken.
In deze koopgids
Hoe maak je rabarber ijs?
Doe de rabarber, de suiker en de honing in een pan en zet het vuur zachtjes aan
Leg een deksel op de pan en laat op zacht vuur 10 minuten staan
Haal de deksel van de pan en zet het vuur iets hoger
Laat de rabarber pruttelen tot de rabarber uit elkaar valt,dit duurt ongeveer 15-20 minuten
Haal van het vuur en pureer de rabarber met een staafmixer of in de keukenmachine fijn
Laat de rabarber afkoelen
Doe de eierdooiers in een kom met de melk en klop door elkaar
Verwarm het mengsel al roerend tot deze dikker word. Pas op dat het niet gaat koken, dan gaan de eidooiers stollen
Laat vervolgens het mengsel goed afkoelen (in de koelkast)
Als de rabarber en het melk/eimengsel goed afgekoeld zijn deze samen mengen
Klop de slagroom stijf en roer het melk/ei/rabarber mengsel door de slagroom
Draai het ijs in de ijsmachine of zet het in de vriezer en roer regelmatig door tot het ijs de juiste dikte heeft bereikt om te eten
Maak de aardbeien schoon en pureer samen met de suiker met de staafmixer of in de keukenmachine tot een soepje
Schep in een diep bord het aardbeiensoepje en leg er een bol rabarber ijs in.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Doe de rabarber, de suiker en de honing in een pan en zet het vuur zachtjes aan
Leg een deksel op de pan en laat op zacht vuur 10 minuten staan
Haal de deksel van de pan en zet het vuur iets hoger
Laat de rabarber pruttelen tot de rabarber uit elkaar valt,dit duurt ongeveer 15-20 minuten
Haal van het vuur en pureer de rabarber met een staafmixer of in de keukenmachine fijn
Laat de rabarber afkoelen
Doe de eierdooiers in een kom met de melk en klop door elkaar
Verwarm het mengsel al roerend tot deze dikker word. Pas op dat het niet gaat koken, dan gaan de eidooiers stollen
Laat vervolgens het mengsel goed afkoelen (in de koelkast)
Als de rabarber en het melk/eimengsel goed afgekoeld zijn deze samen mengen
Klop de slagroom stijf en roer het melk/ei/rabarber mengsel door de slagroom
Draai het ijs in de ijsmachine of zet het in de vriezer en roer regelmatig door tot het ijs de juiste dikte heeft bereikt om te eten
Maak de aardbeien schoon en pureer samen met de suiker met de staafmixer of in de keukenmachine tot een soepje
Schep in een diep bord het aardbeiensoepje en leg er een bol rabarber ijs in.
Notes
Hoelang kun je rabarber oogsten?
Rabarber kan je oogsten vanaf april tot ongeveer de langste dag (21 juni) Waarom niet langer? In de groene bladeren van rabarber zit oxaalzuur en dat is schadelijk voor de gezondheid. Dit oxaalzuur trekt vanaf ongeveer 21 juni naar de stengels, dus is het beter vanaf die tijd geen rabarber meer te eten. Dit zuur bindt kalk en onttrekt zodoende kalk aan het lichaam. Uiteraard zal het per jaar wel wat verschillen maar voor het gemak wordt die datum aangehouden.
Wat versta je onder een bakje aardbeien? 500 gram? ik zag nl nog een ander recept en die schreven 1 kg voor, voor 4 personen.
ziet er erg lekker uit, vooral dat rabarber ijs!
Dit is een beetje afhankelijk voor hoeveel personen je in 1x wil maken. Voor 2 personen is een bakje van 250 gram wel voldoende voor 4 personen inderdaad een bakje van 500 gram aardbeien. Succes met maken en alvast eet smakelijk:)