Je hebt aardappelpuree en aardappelpuree… De juiste ingrediënten en soort aardappelen maken echt het verschil bij het maken van aardappelpuree. In het ene geval heb je een klonterige massa, in het andere geval een overheerlijke luchtige mousseline. En aardappelpuree is natuurlijk een belangrijke basis in veel gerechten. Als ondergrond bijvoorbeeld voor een heerlijke op de huid gebakken verse vis met boter-kruiden jus. Of als los verspreide torentjes bij een hoofdgerecht. Vandaag hebben we een overheerlijk aardappelpuree recept van de Franse chefkok Joel Robuchon. Deze kok had in totaal maar liefst 32 Michelin sterren. Ook geven we je wat aardappelpuree tips.
Was de aardappelen met de schil (niet schillen dus!).
Kook de aardappelen in ruim water en voeg 10 gram zout per liter water toe.
Kook ze in 30 minuten gaar. Schil ze warm en warm tegelijkertijd de melk ook even op.
Haal de aardappelen door de passeerzeef en plaats ze daarna in een pan met dikke bodem waar je met een houten spatel in roert net zo lang tot al het vocht eruit is.
Roer dan de stukjes boter er stuk voor stuk door. Zorg ervoor de puree niet aanbrandt.
Voeg de melk beetje voor beetje toe tot je een mooie luchtige puree hebt.
Haal je aardappelpuree dan nog een laatste keer door de passeerzeef.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Was de aardappelen met de schil (niet schillen dus!).
Kook de aardappelen in ruim water en voeg 10 gram zout per liter water toe.
Kook ze in 30 minuten gaar. Schil ze warm en warm tegelijkertijd de melk ook even op.
Haal de aardappelen door de passeerzeef en plaats ze daarna in een pan met dikke bodem waar je met een houten spatel in roert net zo lang tot al het vocht eruit is.
Roer dan de stukjes boter er stuk voor stuk door. Zorg ervoor de puree niet aanbrandt.
Voeg de melk beetje voor beetje toe tot je een mooie luchtige puree hebt.
Haal je aardappelpuree dan nog een laatste keer door de passeerzeef.
Notes
Hoe maak je aardappelpuree: tips
• Wil je graag een romige smaak? De lekkerste puree maak je door wat crème fraîche of kookroom door je aardappelpuree te mengen.
• Gebruik in plaats van gewone gekookte aardappelen ook eens zoete aardappelen of knolselderij.
• Ook lekker is om je puree met wat verse kruiden, met geraspte kaas of stukje ei te bereiden.
• Kun je aardappelpuree invriezen? Jazeker! Laat de puree dan eerst afkoelen. Plaats hem om daarna in een vries- en magnetronbestendig bakje. Ontdooi een portie van 500 gram afgedekt in de magnetron op 600 Watt in 2 minuten. Daarna moet je hem nog even opwarmen natuurlijk.
• Een ander lekker gerecht is om je aardappelpuree te gratineren in de oven met kaas als ovenschotel. Wat paneermeel, zakje geraspte kaas en klontjes boter erop en smullen maar.
• Wil je aardappelpuree zonder melk? Plaats dan haver- of soja- of kokosmelk of haver cuisine / kokosroom (voor een romige smaak) door je puree. De roomboter vervang je door een sojaboter.
• Jamie Olivers favoriete aardappelpuree recept is met zoete ui. Je bakt hiervoor boter, laurier, tijm en ui in een pan, voegt bouillon en aardappelen in stukjes toe. Je giet dit af en vangt 100ml op. Dit deel bouillon plaats je terug en je pureert de aardappelen zonder de laurier.
Geef een reactie