Champignonsoep is ook zo’n klassieker waar vrijwel iedereen dol op is. Maar soms kan zo’n gebonden soepje wat zwaar zijn. En ook kan de smaak van de champignons soms wat overheerst worden door de bouillon of de kruiden. Hoe maak je dus een echte lekkere klassieke, vegetarische champignonsoep? Vandaag geven we je een gezonde, vegan light variant met volop champignonsmaak. Het bijzondere van dit recept voor champignonsoep zit hem in de flinterdunne plakjes champignon op de soep en het vleugje truffel. Probeer hem zeker even uit dit soepje! We horen graag wat je ervan vond.
In deze koopgids
Champignonsoep tips
We geven je nog even wat handige tips om een nog lekkerder champignonsoepje te maken:
- Bouillonblokjes bevatten veel zout. Gebruik daarom de helft van de hoeveelheid die staat aangegeven en koop ze bij de biologische winkel.
- Bak met de ui wat verse rozemarijn en thijm mee. Of voeg wat uitgebakken spekjes toe voor extra smaak (in dit geval zou ik geen truffeltapenade gebruiken, anders wordt het too much).
- Blus de champignons na het bakken af met witte wijn of wat sherry.
- Houd je meer van een heldere soep? Laat dan de room achterwege en voeg bijvoorbeeld wat misopasta toe voor een Japanse touch.
- Je kunt een deel van de champignonsoep eventueel ook invriezen. Zo heb je later ook nog een portie wanneer je geen zin hebt om te koken bijvoorbeeld.
Pel en snipper de ui en knoflook in kleine stukjes.
Maak de champignons schoon en snijd ¾ in plakken van een halve centimeter. Snijd de rest in superdunne plakjes met een scherp mes.
Smelt de boter of kokosolie in een diepe pan (laat de boter niet bruin worden). Bak eerst de ui en knoflook glazig.
Bak daarna de champignons kort mee tot ze gaar en lichtbruin zijn (niet te lang!).
Schep de champignons af en toe even om.
Voeg nu de bouillon toe op wat hoger vuur en breng de soep zachtjes aan de kook.
Draai het vuur nu weer laag en laat de soep 5 minuten zachtjes koken.
Roer de maizena of arrow root even los met wat havercuisine of kokosroom tot een glad papje. Roer dit mengsel door de soep en laat de soep nog even kort zachtjes koken. Nu ontstaat een licht gebonden, dikkere soep.
Laat de soep even iets afkoelen en voeg de rest van de havercuisine of kokosroom, truffeltapenade en kruiden toe.
Vlak voordat je de soep serveert, bak je de flinterdunne champignon even heel kort in een droge koekenpan. Plaats deze flinters bovenop je soep. En smullen maar!!
Ingrediënten
Aanwijzingen
Pel en snipper de ui en knoflook in kleine stukjes.
Maak de champignons schoon en snijd ¾ in plakken van een halve centimeter. Snijd de rest in superdunne plakjes met een scherp mes.
Smelt de boter of kokosolie in een diepe pan (laat de boter niet bruin worden). Bak eerst de ui en knoflook glazig.
Bak daarna de champignons kort mee tot ze gaar en lichtbruin zijn (niet te lang!).
Schep de champignons af en toe even om.
Voeg nu de bouillon toe op wat hoger vuur en breng de soep zachtjes aan de kook.
Draai het vuur nu weer laag en laat de soep 5 minuten zachtjes koken.
Roer de maizena of arrow root even los met wat havercuisine of kokosroom tot een glad papje. Roer dit mengsel door de soep en laat de soep nog even kort zachtjes koken. Nu ontstaat een licht gebonden, dikkere soep.
Laat de soep even iets afkoelen en voeg de rest van de havercuisine of kokosroom, truffeltapenade en kruiden toe.
Vlak voordat je de soep serveert, bak je de flinterdunne champignon even heel kort in een droge koekenpan. Plaats deze flinters bovenop je soep. En smullen maar!!
Geef een reactie