Dit recept voor pruimentaart is er ook eentje uit mijn jeugd. Mijn moeder maakte dit bijvoorbeeld met kwetsen, wat een soort pruim is. Helaas zijn deze in Nederland niet heel makkelijk te krijgen en heb ik dus dit recept een vervanging voor gebruikt, namelijk verse pruimen. Aan het recept zelf veranderd er dus vrij weinig, maar is wel net anders van smaak. Dit recept voor pruimentaart is een basisrecept voor zanddeeg. De kruimelige structuur brokkelt namelijk af tijdens het eten en kun je als deeg gebruiken voor verschillende taarten zoals pruimentaart of appeltaart. Het deeg zelf maak je vrij snel en kun je het beste doen met een deeghaak. Let er ook op dat je koude boter gebruikt en ook echt koud water. Zodra het deeg is gerust en afgekoeld kun je dit eenvoudig uitrollen. Voor dit recept voor pruimentaart gebruiken wij een taartvorm van 24 centimeter. Dit is groot genoeg om meerdere dagen te kunnen genieten van verse pruimentaart.
Het verschil tussen pruimen en kwetsen
Kwetsen en pruimen zijn allebei feitelijk een soort pruim. De kwets is dan ook een ondersoort van de pruim. Het is een erg oud ras pruim en is minder sappig en is kleiner en langwerpiger. Een pruim daarentegen is vele malen sappiger en smaakt dan ook net iets anders. Let er daarom op dat je genoeg paneermeel in het recept gebruikt om de bodem te bestrooien. Dit voorkomt dat het deeg nat wordt en dus niet de typerende zanderige structuur krijgt. Mocht je dit recept een willen maken met echte kwetsen dan is dat echt een aanrader!
Dit recept voor pruimentaart is een basisrecept voor zanddeeg. De kruimelige structuur brokkelt namelijk af tijdens het eten en kun je als deeg gebruiken voor verschillende taarten zoals pruimentaart of appeltaart.
Zet de ingrediënten voor het deeg klaar en meng bloem, boter, zout en de kristalsuiker met een deeghaak in een mixer. Meng door totdat het deeg zanderig wordt. Voeg het koude water toe en meng door totdat je egaal deeg hebt. Rol het deeg in een bal en laat twee uur rusten
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3mm en leg het deeg in een ingevette bakvorm van ongeveer 24cm. Prik gaten in het deeg en bestrooi de bodem met paneermeel.
Snijd ondertussen de pruimen doormidden en verdeel deze over de taartbodem. Bak de taart af voor 35 tot 40 minuten in de oven. Meng 2 eetlepels kristalsuiker met 1 eetlepel kaneel en bestrooi dit over de afgekoelde taart.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Zet de ingrediënten voor het deeg klaar en meng bloem, boter, zout en de kristalsuiker met een deeghaak in een mixer. Meng door totdat het deeg zanderig wordt. Voeg het koude water toe en meng door totdat je egaal deeg hebt. Rol het deeg in een bal en laat twee uur rusten
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3mm en leg het deeg in een ingevette bakvorm van ongeveer 24cm. Prik gaten in het deeg en bestrooi de bodem met paneermeel.
Snijd ondertussen de pruimen doormidden en verdeel deze over de taartbodem. Bak de taart af voor 35 tot 40 minuten in de oven. Meng 2 eetlepels kristalsuiker met 1 eetlepel kaneel en bestrooi dit over de afgekoelde taart.
Geef een reactie