Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Recept voor lekkere pruimentaart

Dit recept voor pruimentaart is er ook eentje uit mijn jeugd. Mijn moeder maakte dit bijvoorbeeld met kwetsen, wat een ondersoort pruim is. Helaas zijn deze in Nederland niet heel makkelijk te krijgen en heb ik dus dit recept een vervanging voor gebruikt, namelijk verse pruimen.

pruimentaart recept

Dit recept voor pruimentaart is er ook eentje uit mijn jeugd. Mijn moeder maakte dit bijvoorbeeld met kwetsen, wat een soort pruim is. Helaas zijn deze in Nederland niet heel makkelijk te krijgen en heb ik dus dit recept een vervanging voor gebruikt, namelijk verse pruimen. Aan het recept zelf veranderd er dus vrij weinig, maar is wel net anders van smaak. Dit recept voor pruimentaart is een basisrecept voor zanddeeg. De kruimelige structuur brokkelt namelijk af tijdens het eten en kun je als deeg gebruiken voor verschillende taarten zoals pruimentaart of appeltaart. Het deeg zelf maak je vrij snel en kun je het beste doen met een deeghaak. Let er ook op dat je koude boter gebruikt en ook echt koud water. Zodra het deeg is gerust en afgekoeld kun je dit eenvoudig uitrollen. Voor dit recept voor pruimentaart gebruiken wij een taartvorm van 24 centimeter. Dit is groot genoeg om meerdere dagen te kunnen genieten van verse pruimentaart.

Het verschil tussen pruimen en kwetsen

Kwetsen en pruimen zijn allebei feitelijk een soort pruim. De kwets is dan ook een ondersoort van de pruim. Het is een erg oud ras pruim en is minder sappig en is kleiner en langwerpiger. Een pruim daarentegen is vele malen sappiger en smaakt dan ook net iets anders. Let er daarom op dat je genoeg paneermeel in het recept gebruikt om de bodem te bestrooien. Dit voorkomt dat het deeg nat wordt en dus niet de typerende zanderige structuur krijgt. Mocht je dit recept een willen maken met echte kwetsen dan is dat echt een aanrader!

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Dit recept voor pruimentaart is een basisrecept voor zanddeeg. De kruimelige structuur brokkelt namelijk af tijdens het eten en kun je als deeg gebruiken voor verschillende taarten zoals pruimentaart of appeltaart.

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd10 minutenKooktijd1 uurTotale tijd1 uur 10 minuten

voor het deeg
 250 g bloem
 130 g boter
 0,50 theelepel zout
 40 g kristalsuiker
 125 ml koud water
voor de vulling
 50 g paneermeel
 500 g verse pruimen
 1 eetlepel kaneel
 2 eetlepel kristalsuiker

1

Zet de ingrediënten voor het deeg klaar en meng bloem, boter, zout en de kristalsuiker met een deeghaak in een mixer. Meng door totdat het deeg zanderig wordt. Voeg het koude water toe en meng door totdat je egaal deeg hebt. Rol het deeg in een bal en laat twee uur rusten

2

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3mm en leg het deeg in een ingevette bakvorm van ongeveer 24cm. Prik gaten in het deeg en bestrooi de bodem met paneermeel.

3

Snijd ondertussen de pruimen doormidden en verdeel deze over de taartbodem. Bak de taart af voor 35 tot 40 minuten in de oven. Meng 2 eetlepels kristalsuiker met 1 eetlepel kaneel en bestrooi dit over de afgekoelde taart.

Ingrediënten

voor het deeg
 250 g bloem
 130 g boter
 0,50 theelepel zout
 40 g kristalsuiker
 125 ml koud water
voor de vulling
 50 g paneermeel
 500 g verse pruimen
 1 eetlepel kaneel
 2 eetlepel kristalsuiker

Aanwijzingen

1

Zet de ingrediënten voor het deeg klaar en meng bloem, boter, zout en de kristalsuiker met een deeghaak in een mixer. Meng door totdat het deeg zanderig wordt. Voeg het koude water toe en meng door totdat je egaal deeg hebt. Rol het deeg in een bal en laat twee uur rusten

2

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3mm en leg het deeg in een ingevette bakvorm van ongeveer 24cm. Prik gaten in het deeg en bestrooi de bodem met paneermeel.

3

Snijd ondertussen de pruimen doormidden en verdeel deze over de taartbodem. Bak de taart af voor 35 tot 40 minuten in de oven. Meng 2 eetlepels kristalsuiker met 1 eetlepel kaneel en bestrooi dit over de afgekoelde taart.

Notes

Recept voor lekkere pruimentaart

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier