Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Recept voor vegetarische Afghaanse aubergines

Aubergine is een nederige groente waar je alle kanten mee op kunt gaan. Het mooie aan aubergine is dan ook dat het niet duur is en ook dat het een hele rijke smaak heeft dat goed tot zijn recht komt in dit vegetarische gerecht.

aubergines voor het afghaanse aubergine recept

Aubergine is een nederige groente waar je alle kanten mee op kunt gaan. Het mooie aan aubergine is dan ook dat het niet duur is en ook dat het een hele rijke smaak heeft. Dit betekent dus dat als je het goed bereidt dat je dus ook een heel smaakvol vegetarisch gerecht kunt maken. Dit is een Afghaans gerecht met aubergine dat echt een aanrader is. Dit gerecht wordt klassiek geserveerd samen met een sausje gemaakt van Griekse yoghurt en munt. Feitelijk een soort tzatziki, maar dan zonder de komkommer. Ook kun je dit gerecht garneren met wat koriander als je daar een fan van bent.

Waarop letten bij de bereiding van Afghaanse aubergines?

Als je dit recept gaat maken is het belangrijk om de kruiden nooit aan te laten branden. Dit zal er namelijk voor zorgen dat je een bittere smaak krijgt. Myoteer daarom alleen de kruiden op een lage temperatuur, zodat de smaak wel vrijkomt maar niet de bittere smaak. Daarbij is het ook belangrijk om de aubergines niet volledig te garen tijdens het bakken. Dit gaat namelijk ten koste van de structuur. Dit gerecht heb je in een handomdraai gemaakt en kun je samen serveren met wat naanbrood of rijst.

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Aubergine is een nederige groente waar je alle kanten mee op kunt gaan. Het mooie aan aubergine is dan ook dat het niet duur is en ook dat het een hele rijke smaak heeft. In dit recept komt de aubergine goed tot zijn recht.

Opbrengsten4 porties
Voorbereidingstijd15 minutenKooktijd30 minutenTotale tijd45 minuten

 5 eetlepel olijfolie
 4 uien, dun gesneden in halve ringen
 7 tenen knoflook, gehakt
 1 rode peper in dunne reepjes
 1 theelepel komijnzaad
 2 theelepel gemalen korianderzaad
 1 theelepel kurkuma, gemalen
 0,50 theelepel chilipoeder
 4 tomaten zonder vel
 1 theelepel keukenzout
 2 eetlepel tomatenpuree
 600 g aubergine

1

Verwarm de olijfolie in een pan en bak hierin de uien voor 10 minuten op laag vuur. Draai het vuur omhoog en bak vervolgens goudbruin.

2

Haal de helft van de uien uit de pan en zet apart. Draai het vuur weer lager en voeg vervolgens de knoflook, koriander, kurkuma, komijnzaad, chilipoeder en de chilipeper toe en roer goed door voor twee minuten. Hak de ontvelde tomaten en voeg dit toe aan de pan samen met de tomatenpuree en breng alles op smaak met het zout en eventueel peper.

3

Voeg 250ml water toe en laat dit sudderen voor 10 minuten of totdat de saus gaat binden.

4

Snijd de aubergines in plakken van 1,5 tot 2 centimeter dik en maak dit aan met olijfolie en zout. Bak vervolgens alle plakken aubergine in olijfolie goudbruin, maar zorg ervoor dat de aubergines net niet gaar zijn. Laat de aubergines uitlekken op keukenpapier en voeg dit vervolgens toe aan de saus. Garneer dit met koriander, als je dit lust, en met de apart gehouden gebakken uien. Dit gerecht kun je serveren samen met een yoghurt saus met mint en wat naanbrood.

Ingrediënten

 5 eetlepel olijfolie
 4 uien, dun gesneden in halve ringen
 7 tenen knoflook, gehakt
 1 rode peper in dunne reepjes
 1 theelepel komijnzaad
 2 theelepel gemalen korianderzaad
 1 theelepel kurkuma, gemalen
 0,50 theelepel chilipoeder
 4 tomaten zonder vel
 1 theelepel keukenzout
 2 eetlepel tomatenpuree
 600 g aubergine

Aanwijzingen

1

Verwarm de olijfolie in een pan en bak hierin de uien voor 10 minuten op laag vuur. Draai het vuur omhoog en bak vervolgens goudbruin.

2

Haal de helft van de uien uit de pan en zet apart. Draai het vuur weer lager en voeg vervolgens de knoflook, koriander, kurkuma, komijnzaad, chilipoeder en de chilipeper toe en roer goed door voor twee minuten. Hak de ontvelde tomaten en voeg dit toe aan de pan samen met de tomatenpuree en breng alles op smaak met het zout en eventueel peper.

3

Voeg 250ml water toe en laat dit sudderen voor 10 minuten of totdat de saus gaat binden.

4

Snijd de aubergines in plakken van 1,5 tot 2 centimeter dik en maak dit aan met olijfolie en zout. Bak vervolgens alle plakken aubergine in olijfolie goudbruin, maar zorg ervoor dat de aubergines net niet gaar zijn. Laat de aubergines uitlekken op keukenpapier en voeg dit vervolgens toe aan de saus. Garneer dit met koriander, als je dit lust, en met de apart gehouden gebakken uien. Dit gerecht kun je serveren samen met een yoghurt saus met mint en wat naanbrood.

Notes

Vegetarische afghaanse aubergines recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier