Aubergine is een nederige groente waar je alle kanten mee op kunt gaan. Het mooie aan aubergine is dan ook dat het niet duur is en ook dat het een hele rijke smaak heeft. Dit betekent dus dat als je het goed bereidt dat je dus ook een heel smaakvol vegetarisch gerecht kunt maken. Dit is een Afghaans gerecht met aubergine dat echt een aanrader is. Dit gerecht wordt klassiek geserveerd samen met een sausje gemaakt van Griekse yoghurt en munt. Feitelijk een soort tzatziki, maar dan zonder de komkommer. Ook kun je dit gerecht garneren met wat koriander als je daar een fan van bent.
In deze koopgids
Waarop letten bij de bereiding van Afghaanse aubergines?
Als je dit recept gaat maken is het belangrijk om de kruiden nooit aan te laten branden. Dit zal er namelijk voor zorgen dat je een bittere smaak krijgt. Myoteer daarom alleen de kruiden op een lage temperatuur, zodat de smaak wel vrijkomt maar niet de bittere smaak. Daarbij is het ook belangrijk om de aubergines niet volledig te garen tijdens het bakken. Dit gaat namelijk ten koste van de structuur. Dit gerecht heb je in een handomdraai gemaakt en kun je samen serveren met wat naanbrood of rijst.
Aubergine is een nederige groente waar je alle kanten mee op kunt gaan. Het mooie aan aubergine is dan ook dat het niet duur is en ook dat het een hele rijke smaak heeft. In dit recept komt de aubergine goed tot zijn recht.
Verwarm de olijfolie in een pan en bak hierin de uien voor 10 minuten op laag vuur. Draai het vuur omhoog en bak vervolgens goudbruin.
Haal de helft van de uien uit de pan en zet apart. Draai het vuur weer lager en voeg vervolgens de knoflook, koriander, kurkuma, komijnzaad, chilipoeder en de chilipeper toe en roer goed door voor twee minuten. Hak de ontvelde tomaten en voeg dit toe aan de pan samen met de tomatenpuree en breng alles op smaak met het zout en eventueel peper.
Voeg 250ml water toe en laat dit sudderen voor 10 minuten of totdat de saus gaat binden.
Snijd de aubergines in plakken van 1,5 tot 2 centimeter dik en maak dit aan met olijfolie en zout. Bak vervolgens alle plakken aubergine in olijfolie goudbruin, maar zorg ervoor dat de aubergines net niet gaar zijn. Laat de aubergines uitlekken op keukenpapier en voeg dit vervolgens toe aan de saus. Garneer dit met koriander, als je dit lust, en met de apart gehouden gebakken uien. Dit gerecht kun je serveren samen met een yoghurt saus met mint en wat naanbrood.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Verwarm de olijfolie in een pan en bak hierin de uien voor 10 minuten op laag vuur. Draai het vuur omhoog en bak vervolgens goudbruin.
Haal de helft van de uien uit de pan en zet apart. Draai het vuur weer lager en voeg vervolgens de knoflook, koriander, kurkuma, komijnzaad, chilipoeder en de chilipeper toe en roer goed door voor twee minuten. Hak de ontvelde tomaten en voeg dit toe aan de pan samen met de tomatenpuree en breng alles op smaak met het zout en eventueel peper.
Voeg 250ml water toe en laat dit sudderen voor 10 minuten of totdat de saus gaat binden.
Snijd de aubergines in plakken van 1,5 tot 2 centimeter dik en maak dit aan met olijfolie en zout. Bak vervolgens alle plakken aubergine in olijfolie goudbruin, maar zorg ervoor dat de aubergines net niet gaar zijn. Laat de aubergines uitlekken op keukenpapier en voeg dit vervolgens toe aan de saus. Garneer dit met koriander, als je dit lust, en met de apart gehouden gebakken uien. Dit gerecht kun je serveren samen met een yoghurt saus met mint en wat naanbrood.
Geef een reactie