Een recept voor voorgerechten: pasteitjes met champignons

Een voorgerecht is een perfect begin van een diner. Het moet er leuk uitzien, passen bij het hoofdgerecht en niet te zwaar zijn. Een voorgerecht is immers bedoeld om de eetlust op te wekken met iets lekkers. Een voorgerechten recept kan met vlees, vis of geheel vegetarisch zijn. Populair zijn onder andere (dat zie je ook op de menukaarten in een restaurant): salade (denk ook eens aan geitenkaas), soep (die kan je aanpassen aan het seizoen, denk aan pompoenen) of bruschetta’s. Een portie spaghetti aglio olio kan ook gerust als je een Italiaans recept wilt.

Pasteitjes met champignons

Een gerecht dat je meteen aan de herfst doet denken, maar ook in andere seizoenen kan worden gemaakt. Je maakt ze in de oven en hebt rond de 20 tot 25 minuten nodig.
Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 gram champignons
  • 100 gram worteltjes
  • 4 plakken bladerdeeg
  • 50 gram boter
  • 2 a 3 eetlepels bloem
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 rode ui
  • 1 ei
  • 4 ovenschaaltjes

Voorbereiding

Snij de champignons in dunne plakjes, de worteltjes in stukjes en hak de rode ui zo fijn mogelijk. Verhit een beetje boter of margarine in een koekenpan en bak de ui, wortels en champignons met een beetje tijm.
Smelt in een steelpan of een soeppan de 50 gram boter en voeg hier dan de bloem toe. Bak die mengsel (roux) gedurende 2 minuten. Voeg nu de bouillon toe, beetje voor beetje, terwijl je roert met een garde. Laat de saus wat indikken. Nu wordt het tijd om de gebakken champignons, worteltjes en ui toe te voegen aan deze ragoutsaus.

Tijd voor het bakken

Verdeel het mengsel over 4 ovenschaaltjes. Leg over ieder ovenschaaltje een plakje bladerdeeg en druk de zijkant goed vast. Nu het ei kloppen tot het mengsel goed los is. Bestrijk het bladerdeeg hiermee. Als je de oven hebt voorverwarmd kunnen de schaaltjes erin. Bak ze in 20 minuten tot het bladerdeeg mooi goudbruin en knapperig is geworden. De pasteitjes hebben dan een heerlijke romige vulling.

Welke wijn past bij dit voorgerecht?

Als je het diner extra feestelijk wilt maken, schenk je uiteraard al een glaasje wijn bij het voorgerecht. Een uitstekende keuze is dan een houtgerijpte Chardonnay. Deze wijn heeft een volle en ronde smaak en past daardoor perfect bij de paddestoelen.
Heb je gasten die liever een rode wijn drinker dan zou je kunnen kiezen voor een Pinot Noir. Omdat deze wijn ook wel de Paddenstoelenwijn wordt genoemd, kan je daarbij nooit mis gaan. Deze wijn heeft een aardse smaak met fruitige accenten en past daarom bij champignons.

Een vegetarisch diner?

Kies je voor een compleet vegetarisch diner dan is een vegetarisch pasta gerecht wellicht een mooie aanvulling op dit heerlijke voorgerecht. Wat dacht je van de volgende opties?

  • Spaghetti met cherrytomaatjes, pesto, amandel, olijf en peterselie
  • Vegan lasagne met seitan gehakt en bloemkool bechamel
  • Gevulde cannelloni met pompoen, kastanjes en geitenkaas

Als toetje zijn een paar bolletjes ijs een goed idee, denk eens aan een lekkere yoghurt ijs.

Een recept voor voorgerechten: pasteitjes met champignons
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Een gerecht dat je meteen aan de herfst doet denken, maar ook in andere seizoenen kan worden gemaakt. Je maakt ze in de oven en hebt rond de 20 tot 25 minuten nodig.
Schrijver:
Recept:: Voorgerechten recepten
: Herfstrecepten
Ingrediënten
  • 400 gram champignons
  • 100 gram worteltjes
  • 4 plakken bladerdeeg
  • 50 gram boter
  • 2 a 3 eetlepels bloem
  • 500 ml groenteboullion
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 rode ui
  • 1 ei
  • 4 ovenschaaltjes
Bereiding
  1. Snij de champignons in dunne plakjes, de worteltjes in stukjes en hak de rode ui zo fijn mogelijk. Verhit een beetje boter of margarine in een koekenpan en bak de ui, wortels en champignons met een beetje tijm.
  2. Smelt in een steelpan of een soeppan de 50 gram boter en voeg hier dan de bloem toe. Bak die mengsel (roux) gedurende 2 minuten. Voeg nu de bouillon toe, beetje voor beetje, terwijl je roert met een garde. Laat de saus wat indikken. Nu wordt het tijd om de gebakken champignons, worteltjes en ui toe te voegen aan deze ragoutsaus.
  3. Verdeel het mengsel over 4 ovenschaaltjes. Leg over ieder ovenschaaltje een plakje bladerdeeg en druk de zijkant goed vast. Nu het ei kloppen tot het mengsel goed los is. Bestrijk het bladerdeeg hiermee. Als je de oven hebt voorverwarmd kunnen de schaaltjes erin. Bak ze in 20 minuten tot het bladerdeeg mooi goudbruin en knapperig is geworden. De pasteitjes hebben dan een heerlijke romige vulling.
Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: