Afdrukopties:

Italiaanse Porchetta maak je zo!

Opbrengsten8 portiesVoorbereidingstijd20 minutenKooktijd3 uur 20 minutenTotale tijd3 uur 40 minuten

Een prachtig gerecht om bijvoorbeeld te serveren met kerst of voor een grote groep vrienden. Feitelijk is het een prachtige smaakvolle rollade die je met trots kunt delen met je vrienden en familie.

porchetta recept

 4 kg buikspek
 2 uien
 500 g bospaddenstoelenmix
 3 tenen knoflook
 5 takjes rozemarijn
 10 takjes tijm
 zout
 opbindtouw
1

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

2

Maak nu de Duxelles. Snipper de uitjes en maak de knoflook schoon en hak die ragfijn. Doe nu de paddenstoelenmix in een keukenmachine en laat die doordraaien voor een paar seconden of totdat de paddenstoelen fijngehakt zijn. Fruit nu het uitje en de knoflook en stoof dit vervolgens samen met de paddenstoelen. Stoof door totdat het vocht eruit is. Haal uit de pan en zet apart.

3

Vlinder de binnenkant van de buikspek (de vleeskant). Dit doe je door vanuit het midden het vlees zo naar de zijkanten te snijden dat je twee extra flappen hebt. Bij twijfel kun je de techniek ook online opzoeken. Vul die vervolgens met de duxelles en bestrooi het vlees extra met zout en peper. Bestrooi het vlees vervolgens het vlees royaal met zout en peper en ten slotte met de rozemarijn en tijm.

4

Bind vervolgens het vlees op zodat het zwoerd naar buiten is gekeerd. Ook hiervan kun je het beste een video van kijken hoe je het vlees opbind. Leg vervolgens de buikspek op een bakplaat en bak vervolgens het zwoerd krokant in een half uur of tot het krokant is.

5

Verlaag vervolgens de temperatuur naar 130 graden Celsius en doe een kerntemperatuurmeter in de buikspek (in het middelste gedeelte). Gaar door totdat het vlees net niet 60 graden Celsius is. Pak het vlees vervolgens in aluminiumfolie en laat het vlees rusten totdat het een kerntemperatuur heeft van 67 graden Celsius. Het vlees is nu perfect mals en gegaard. Serveer dit gerecht met geroosterde groenten en aardappeltjes. Het vleesvocht kun je gebruiken als jus.

Voedingswaarden

Opdieningen 0