Print Options:

Mayonaise maken

Hoeveelheid1 PortieVoorbereidingstijd5 minKooktijd5 minTotale tijd10 min

Ingrediënten
 2 eidooiers
 1 tl mosterd
 300 ml zonnebloem olie
 10 ml azijn of citroensap
 zout en peper
Mayonaise maken
1

Zorg als je mayonaise gaat maken dat alle ingrediënten op kamer temperatuur zijn, haal de eieren dus op tijd uit de koelkast.

2

Roer in een mengkom de azijn(of citroensap) met de mosterd en wat peper en zout goed door elkaar.

3

Scheid de eieren en vang het eiwit op, doe de dooiers in de mengkom bij het azijn mengsel.

4

Roer goed door en blijf stevig roeren terwijl je de zonnebloem olie er druppelsgewijs bij giet.

5

Het is heel belangrijk om de olie er niet te snel bij te gieten maar steeds een heel klein beetje en de olie eerst goed op te laten nemen voordat je weer verder gaat.

6

Begint het een vast mengsel te vormen dan kun je de olie er met een klein straaltje bijgieten terwijl je goed blijft roeren.

7

Als alle olie erbij zit heb je een lekkere volle en romige mayonaise die je eventueel nog op smaak kunt brengen met wat zout en/of peper.

8

Is de mayonaise te dik dan kun je deze afslappen met wat water.

Mayonaise maken met de staafmixer
9

Mayonaise maken kun je ook met een staafmixer maken, hiervoor doe je alle ingrediënten in een hoge maatbeker en zet de staafmixer op bodem, zet de staafmixer aan wacht totdat er zich om het mes van de staafmixer mayonaise vormt en haal dan langzaam de staafmixer omhoog. Zo makkelijk is het om zelf mayonaise te maken met de staafmixer.