Afdrukopties:

Meringue, Franse, Italiaanse of Zwitserse?

Opbrengsten1 portie

Meringue maken

Ingrediënten Zwitserse meringue
 150 g eiwit
 300 g kristalsuiker
Ingrediënten Franse meringue
 4 eiwitten
 125 g kristalsuiker
 125 g poedersuiker
Ingrediënten Italiaanse meringue
 200 g eiwit
 75 g poedersuiker
 325 g kristalsuiker
 85 g water
Zwitserse meringue maken
1

Doe de eiwit in een bij voorkeur ijzeren kom en klop de eiwit au bain marie op. (au bain marie opkloppen doe je door een pan met water op het vuur te zetten zodat deze net niet kookt en hier de kom met eiwit boven/in hangt terwijl je blijft kloppen, anders stolt het eiwit)

2

Giet de suiker er langzaam bij terwijl je de eiwitten klopt en klop door tot de thermometer 55°C aangeeft.

3

Haal dan van de pan af en blijf doorkloppen tot de schuim weer is afgekoeld.

4

De Zwitserse meringue kun je dan verder verwerken in bijvoorbeeld schuimpjes of pavlova.

Franse meringue maken
5

Doe de 4 eiwitten in een vetvrije kom en klop op.

6

Zodra de eiwitten schuimig worden doe je langzaam de kristalsuiker erbij terwijl je blijft kloppen (let op dat je de suiker er niet te snel of teveel tegelijk erbij doet).

7

Als alle suiker erbij zit en de eiwitten goed stijf geslagen zijn (je moet de kom op zijn kop kunnen houden zonder dat de eiwitten eruit vallen) meng je met een spatel de poedersuiker er goed door.

8

Als het goed gemengd is kun je de Franse Meringue verder verwerken.

Italiaanse meringue maken
9

Bij de Italiaanse Meringue verwarm je eerst de kristalsuiker tot 121°C en deze giet je vervolgens bij de opgeklopte eiwitten.

10

Neem een bekken (beslagkom) en maak deze vetvrij (goed inwrijven met wat citroensap en zout en daarna met koud water omspoelen).

11

Kook het water met de kristalsuiker tot het een temperatuur van 121 graden heeft bereikt.

12

Sla het eiwit op en voeg langzaam de poedersuiker toe.

13

Schenk daarna de warme siroop er in een dun straaltje bij terwijl je blijft kloppen.

14

Blijf kloppen tot het schuim koud is. Dit schuim kun je direct gebruiken om bijvoorbeeld een taart te decoreren of te gebruiken als vulling van zelfgemaakte negerzoenen of als topping op bv de limoen cheesecake. Deze kookschuim hoeft dus niet meer gebakken te worden.