Afdrukopties:

Peking eend zelf maken

Opbrengsten1 portie

Pekingeend is één van de bekendste gerechten uit China. Het vergt wel wat werk, maar dat is het zeker waard!

peking eend zelf maken

 1 pekingeend of hele eend (1,5 tot 2 kilo)
 1,50 l water
 150 ml Chinese zwarte rijstazijn
 4 eetlepel Donkere sojasaus
 1,50 eetlepel grof zeezout
 1,50 theelepel geroosterde szechuankorrels
 3 eetlepel honing
 3 eetlepel vijfkruidenpoeder
1

Maak de eend schoon en dep vervolgens goed droog. Steek een vleeshaak in de nek.

2

Doe het water, de zwarte rijstazijn aan de kook in een grote pan. Giet vervolgens met een soeplepel het kookvocht over de eend, totdat de gehele eend bedruipt is met het vocht. Houd de vloeistof apart en droog de eend op een koele plek voor minimaal drie uur, maar het beste een nacht. Als de eend goed droog is voeg je aan het water de honing en sojasaus toe. Bedek nogmaals en droog de eend voor drie uur bij een ventilator. Crush de szechuanese peperkorrels en meng dit met de vijfkruidenpoeder.

3

Besmeer de buikholte methet poeder en verhit een oven voor op 240 graden Celsius.

4

Leg de eend met de borstkant naar boven op een rooster. Onder het rooster zet je een pan met een laagje water. Bak af voor 15 tot 20 minuten en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden Celsius. Braad door voor 1 uur en 10 minuten of tot de eend volledig gaar is.

5

Serveer dit samen met pannenkoekjes, hoisin, komkommer en bosui. Na het eten kun je het karkas bewaren om er bouillon van te maken.