Print Options:

Supersnelle tarte tatin – appeltaart

Hoeveelheid1 PortieVoorbereidingstijd25 minKooktijd20 minTotale tijd45 min

Ingrediënten
 1 pak glutenvrij bladerdeeg
 7 goudrenetten
 2 kopjes suiker
 abrikozenjam
 boter
 225 g meel
 150 ml koude plantaardige boter
 75 ml ijskoud water
 5 ml citroensap
 1 snufje zout
Bladerdeeg voor tarte tatin maken
1

Zeef het meel en plaats dit in een kom. Voeg de boter toe die je eerst even raspt. De boter moet koud blijven! Mix dit alles met vorken door elkaar.

2

Voeg het zout, citroensap en een deel water toe. Meng dit met de vorken. Blijf ijswater toevoegen tot het deeg licht plakkerig is.

3

Bestuif een plank met bloem. Rol het deeg uit in een rechthoek van een halve centimeter dik en plaats dit een uur in de koelkast.

4

Rol het deeg daarna weer uit tot een rechthoek van een halve centimeter dik. Leg het weer een half uur in de koelkast. Herhaal dit twee keer en laat het daarna twee uur in de koelkast liggen.

5

Je kunt eventueel ook meer maken en de rest invriezen. Maak hiervoor vier vierkanten van 3 mm van het deeg. Plaats tussen elke laag bakpapier. Verpak het deeg in een diepvrieszak.

Tarte tatin maken
6

Smeer de bakvorm in met een dun laagje boter. Leg de plakjes bladerdeeg in de vorm en prik gaatjes in het deeg.

7

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in vier stukken. Snijd van elk stuk plakjes appel in de lengte van ongeveer een halve centimeter dik. Of schil de peren voor een tarte tatin met peer.

8

Leg de appelpartjes in cirkelvorm op het deeg. Begin langs de buitenste rand en werk zo naar het midden toe. Leg ze iets over elkaar.

9

Strooi eventueel suiker over de appelpartjes. Je kunt de appelpartjes ook van tevoren even mengen met wat honing.

10

Plaats de taart een uur in de op 225 graden voorverwarmde oven.

11

Warm de abrikozenjam even op in een pan.

12

Haal de tarte tatin uit de oven en plaats met een eetlepel de jam over de taart.