Print Options:

Zeeuwse bolussen

Hoeveelheid8 PortiesVoorbereidingstijd1 hrKooktijd6 minTotale tijd1 hr 6 min

zeeuwse bolus

Ingrediƫnten
 350 g bloem
 1 zakje droge gist
 4 g zout
 35 g roomboter (ongezouten)
 210 ml melk (lauwwarm)
 1 ei op kamertemperatuur
 2 tl kaneel
 50 g donkere basterdsuiker
Zeeuwse bolussen maken
1

Meng in een beslagkom de bloem, het zakje droge gist en het zout en meng met je handen.

2

Giet de lauwe melk(eventueel iets verwarmen in de magnetron) en het ei (op kamer temperatuur) erbij en de roomboter en kneed tot een deeg (dit kun je ook in een keukenmachine doen met deeghaken of met een mixer).

3

Kneed goed door voor een minuutje of 8.

4

Laat dan het deeg 15 minuten rijzen op een warme plek, ikzelf zet meestal een bakje heet/kokend water onderin mijn oven en zet de beslagkom met het deeg op het oven rek erboven. Doe wel de deur van de oven dicht en zet de oven niet aan.

5

Meng de bruine donkere basterdsuiker samen met het kaneel en doe het in een grote bak of op een dienblad, hier moet je straks het deeg doorheen rollen.

6

Haal het deeg uit de beslagkom en verdeel het in mooie bolletjes van ongeveer 70 gram.

7

Rol de bolletjes deeg goed door het suiker/kaneelmengsel zodat ze overal goed bedekt zijn.

8

Leg de rolletjes nu weer op de bakplaat en plaats een nieuw bakje met heet water onderin de oven.

9

Plaats de rolletjes deeg wederom in de oven voor 15 minuten om te rijzen.

10

Rol de reepjes deeg nogmaals goed door het suiker/kaneelmengsel met 2 handen en rol ze uit totdat je dunne rolletjes deeg krijgt van ongeveer 30cm lang.

11

Deze rolletjes deeg die goed bedekt zijn met suiker/kaneel kun je nu oprollen tot bolussen.

12

Leg de bolussen weer op je bakplaat en zet deze bovenop je fornuis boven de oven of op een andere warme plek. Laat de bolussen nu rijzen voor 45 minuten

13

Verwarm de oven in de tussentijd voor tot 250 graden.

14

Zet vervolgens een hittebestendig bakje koud water onderin de hete oven en schuif de bakplaat met bolussen in de oven.

15

Bak ze in 6 minuten gaar.

Voeding Facts

Porties 0