Afdrukopties:

Zelf patat maken doe je zo

Opbrengsten1 portieVoorbereidingstijd3 uurKooktijd5 minutenTotale tijd3 uur 5 minuten

Zelf patat maken

Ingrediënten
 300 g grote aardappelen (iets kruimig)
 1 eetlepel zout
 Een patatsnijder of scherp mes
Patat maken
1

Het schillen van de aardappelen is wellicht het moeilijkste onderdeel van dit ‘recept’. Ga ervan uit dat je per persoon ongeveer 300 gram patat nodig hebt. Het aardappelen schillen moet je wel op tijd doen, enkele uren voordat je de patat gaat klaarmaken. Het snijden van de patat kan je met een mes doen, maar een patatsnijder is beslist veel makkelijker. Een goede patatsnijder hoort eigenlijk in iedere keuken en kan met de hulpstukken ook voor andere producten worden gebruikt.

2

Als je de patat hebt gesneden, zet de deze een paar uur in zout water. Een eetlepel zout is genoeg voor een flinke kom. Als je de friet in zout water zet, trekt het water er een beetje uit. De kenners zeggen dan dit de smaak van de friet beslist ten goede komt. Als je geen tijd hebt, kan het zelf patat maken ook zonder deze stap.

3

Als de patat een paar uur in het water heeft gestaan, haal je deze er uit en dep je deze droog met een schone theedoek. Het frituren kan beginnen.

4

Waar je ook friet koopt, het zal altijd in twee stappen worden bereid. Dat zorgt gewoon voor die speciale smaak die echte friet nu eenmaal heeft. Het voorbakken doe je in frituurvet met een temperatuur van 150°C. Bak nooit te veel friet in één keer. Als het frituurvet op een goede temperatuur blijft, worden de patatjes lekker krokant. Het voorbakken doe je gedurende 5 minuten.

5

Daarna laat je de patat goed afkoelen totdat het etenstijd wordt. Het afbakken gebeurt in frituurvet van 180°C. Ook in dit geval is 5 minuten voldoende in ruim en schoon frituurvet.