Print Options:

Zelf patat maken

Hoeveelheid1 PortieVoorbereidingstijd15 minKooktijd10 minTotale tijd25 min

zelf patat maken

Ingrediƫnten
 1 kg aardappelen
 plantaardige olie
 frituurpan
 zout
Zelf patat maken
1

Schil de aardappelen (of als je patat met schil wil maken, was de aardappelen dan goed en boen de schil goed schoon)

2

Snijd de aardappelen in plakken ter dikte van ongeveer 1cm (of dunner als je dunnere frietjes wil). Snijd de aardappelplakken vervolgens in repen zodat je friet krijgt. Je kunt dit met de hand doen of met een frietsnijder. Het voordeel van een frietsnijder is dat je tijd bespaart en dat je altijd mooie rechte patat krijgt!

3

Was de ongebakken patat nu in koud water en laat goed uitlekken, leg ze vervolgens even op keukenpapier of nog beter op een schone theedoek en dep droog.

4

Nu zijn we klaar om de patat te gaan bakken. Patat moet je in 2x bakken, de eerste keer bak je de friet voor op een lagere temperatuur (140 graden) en daarna gaan we de patat echt afbakken op 175-180 graden.

Voorbakken van de patat
5

Zet de frituurpan met de olie op het vuur en verwarm de olie tot 140 graden.

6

Zodra de olie op temperatuur is laat je de friet in de olie zakken en bak je de friet voor in ongeveer 4-5 minuten.

7

Schep ze dan uit de olie en laat uitlekken in een vergiet. Laat nu minimaal een half uurtje afkoelen voordat je de friet gaat afbakken.

Patat afbakken
8

Verwarm de olie nu verder tot 175-180 graden en zodra de olie op temperatuur is bak je de voorgebakken friet af in 2-3 minuten tot ze mooi goudgeel en knapperig zijn.

9

Leg wat keukenpapier in een brede schaal en schep de friet nu uit de olie en laat goed uitlekken voor je ze in de schaal schept..

10

Bestrooi de friet met zout naar smaak.