Afdrukopties:

Zoute Pretzels of Bretzels zelf maken

Opbrengsten1 portieVoorbereidingstijd15 minutenKooktijd30 minutenTotale tijd45 minuten

Als iets mij laat teruggaan naar mijn jeugd bij oma, dan zijn het wel Duitse zoute pretzels. Superhartig en ongelooflijk lekker en extra mooi: je kunt het zelf maken!

zoute pretzels recept

 350 ml lauwwarm water
 7 g gist
 1 theelepel zout
 1 eetlepel suiker of bruine suiker
 1 theelepel ongezouten roomboter
 475 g patentbloem
 grof zeezout
 110 g baking soda
 1,50 l water
1

Meng de gist met het water en laat het een minuut rusten. Smelt de boter en meng dit met keukenzout en de suiker. Voeg nu in delen de bloem toe en klop door met een houten spatel totdat het deeg niet meer plakt.

2

Bebloem de ondergrond en kneed hierop het deeg. Kneed door voor vijf minuten en dek vervolgens het deeg af met een theedoek.

3

Beboter of spray het bakpapier.

4

Meng het water met de baking soda en laat dit kort koken.

5

Verdeel het deeg in drie stukken en maak een cirkel met het deeg. Heel deze onder elkaar door en verbind dit met het bovenste gedeelte van de cirkel, zodat je een pretzelvorm hebt.

6

Doe nu de pretzels in het kokende bakpoederwater en wacht 20 seconden. Haal uit het water en laat dit indrogen. Bestrooi met zeezout en laat rusten in de koeling voor een dag.

7

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bak af voor 12 tot 15 minuten.