Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro
griekse moussaka recept

Wanneer wij Nederlanders zelf moussaka maken, dan lijkt dit vaak toch niet echt op de ...

De traditionele Griekse keuken

De Griekse keuken is authentiek mediterraan. Vlees is een veelgebruikt ingrediënt. Dit varieert van kip tot varken en van konijn tot lam. De vleesgerechten worden vaak afgemaakt met aubergine, courgette of andere groenten. Vis wordt niet zo vaak gebruikt, omdat dit in Griekenland een veel duurder product is. Net als de Nederlanders zijn Grieken eigenlijk echte kaaskoppen en dit wordt dan ook vaak als topping gebruikt bij gerechten. Ook yoghurt is een graag gezien ingrediënt van de Griekse keuken. Hoewel we bij olijfolie vaak aan Italië denken, wordt dit traditioneel ook in Griekenland gemaakt. Naast kruiden en groenten gebruiken de Grieken vaak noten en honing. En wat dacht je van lekkere Griekse wijn bij je diner?

De bekendste Griekse recepten

Op Kooktijdschrift.nl vind je de bekendste Griekse recepten. Moussaka is misschien wel het meest populaire Griekse gerecht. De Griekse versie hiervan wordt vaak gemaakt met aubergine, aardappel en gehakt dat is gemengd met uien, kruiden en tomaten. Dit geheel wordt overgoten met bechamel. Er zijn speciale kruiden voor moussaka, maar je kunt de mix ook zelf samenstellen. Een Griekse salade wordt vaak afgemaakt met komkommer, tomaat, olijven en feta. Echt beroemd is tzatziki. Eigenlijk is dit een bijgerecht, gemaakt van yoghurt, knoflook, geraspte komkommer en olijfolie. Hier kunnen naar smaak kruiden aan toe worden gevoegd.

Een Grieks diner samenstellen

Wil je een Grieks diner samenstellen? Dan begin je natuurlijk met een lekker voorgerecht. Op het gebied van voorgerechten kiezen de Grieken vaak voor een salade met dressing, maar je kunt ook denken aan bruschetta met feta, garnalen, octopusringen of Grieks brood met olijfolie. Voor het hoofdgerecht zal je doorgaans een klassieker kiezen als moussaka, souvlaki of bifteki. Naast de typische vleesgerechten kun je ook kiezen voor een pasta. Vis wordt wat minder vaak klaargemaakt, maar vooral op de Griekse eilanden kom je dit wel regelmatig tegen.

Griekse desserts

Als je om een dessert vraagt in Griekenland, dan zal men je ouzo of raki aanbieden, maar deze sterke drankjes zijn niet voor iedereen weggelegd. Ook zal zeker niet iedereen ze lekker vinden, omdat de smaak behoorlijk nadrukkelijk is. Voor Griekse nagerechten zal je vooral uitkomen op notentaart of honingkoekjes. Ook een chocoladetaart wordt soms gemaakt. Een bekend toetje is Galaktoboureko, oftewel melktaart. Verder zal je regelmatig yoghurt met honing op de kaart zien, iets wat ook hier vrij gemakkelijk klaar te maken valt.

Met de Griekse recepten van Kooktijdschrift.nl zet jij in een handomdraai lekkere Griekse recepten en hapjes op tafel. Ga voor afwisselend en probeer het eens uit!