Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Geroosterde kip blijft een persoonlijke favoriet van me. Toen ik zelf nog klein was, was ...

Butter chicken, of boterkip, is een gerecht uit Noord-India. Het is ook een van mijn ...

In de Indonesische cultuur staat nasi kuning voor rijkdom. Dit komt, omdat de rijst lijkt ...

Kung Pao is een van de bekendste gerechten uit de regio Sichuan (het gerecht heet ...

De tajine is de ovenschotel waarin kip, lam of ander vlees wordt gestoofd. Het gebruik ...

Biryani is een stoofpotje waarbij rijst bovenop het vlees mee wordt gestoofd. ...

Kip gerechten voor lunch en diner

Kip is een veelzijdige vleessoort die past binnen een gezonde voeding. Het is veel gezonder dan rood vlees, zoals rundvlees, en wordt daarom vaak bij een dieetvoeding aangeraden. Zowel voor de lunch of voor het diner zijn er talloze kip recepten te bedenken. Denk aan een kipsalade of aan een complete ovenschotel met kippenpoten. Op Kooktijdschrift.nl doe je inspiratie op en vind je een kip gerecht voor elk moment van de dag.

Internationale kiprecepten

Kip wordt over de hele wereld gegeten en er zijn dan ook veel internationale kipgerechten te vinden. Denk hierbij aan kip teriyaki, wat we kennen uit de Japanse keuken, maar ook aan kip madras, een typisch Indiaas gerecht. Kip tandoori is uiteraard ook heel bekend en wat dacht je van pilav? Dit laatste recept is op zijn lekkerst met vers fruit en je kunt er van alles doorheen doen, zoals banaan en meloen. Verder kun je bijvoorbeeld denken aan een Marokkaanse tajine met kip. Dit maak je bij voorkeur van kippenpoten, omdat dit vlees minder snel droog wordt dan bijvoorbeeld kipfilet. In combinatie met venkel, rode ui, tomaat en andere kruiden wordt dit een heel smakelijke maaltijd. Kip kerrie is een gerecht wat eigenlijk van over de grenzen komt. Het staat ook vaak op de menukaart bij Chinese of Indiase restaurants.

De mogelijkheden voor een kip gerecht

Kip is een makkelijk ingrediënt voor een recept. Je kunt alle delen van de kip gebruiken. Kippenpoten zijn, zoals de naam uiteraard al zegt, de poten van de kip. Dit wordt ook wel de kippenbout genoemd. De kippendij is hiervan afgeleid: het is het bovenste deel van de kippenpoot, maar in principe zonder bot. Heb je het over kipfilet, dan betreft dit de borst van de kip. Dit vlees is vaak wat droger, omdat hier geen vet aan zit. Je kunt de kip marineren om de smaak in het vlees te laten trekken. Dit kun je het beste een dag van tevoren doen. Ideaal wanneer je het bijvoorbeeld combineert met rijst.

Makkelijke recepten met kip

Een paar gemakkelijke recepten met kip? Hierbij kun je denken aan kipburgers. Doordat deze zo plat zijn, kun je ze heel gemakkelijk garen, erg belangrijk bij kippenvlees. Ook een ragout met kip is een mooie mogelijkheid. Omdat je deze veelal van tevoren klaarmaakt, heb je op de dag van het diner weinig werk eraan. Fijn als je gasten krijgt! Verder zijn wraps met kip altijd een goed idee. Je kunt dit zowel koud als warm opdienen. Denk aan wraps met kip, salade en chilisaus of aan kip met yakitori-saus. Natuurlijk zijn kipspiesjes ook altijd een goed idee. Dit kun je combineren met een mediterraans smaakje, door er pesto bij te gebruiken, maar ook satésaus is een klassieker.