Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Restjes opmaken zoals de Italianen

Eten weggooien doen we liever niet meer. Je staat ervan versteld wat voor lekkere gerechten je kunt maken met de restjes van gisteren, eergisteren en langer geleden. De Italianen zijn erg goed in het opmaken van kliekjes, sterker nog, hun restjes-maaltijden zijn uitgegroeid tot ware klassiekers! Hier een aantal tips uit de Italiaanse keuken.

Geld besparen

Veel mensen doen er alles aan om geld uit te sparen en duurzaam te leven. Groene energie gebruiken, prijzen van internet en tv vergelijken, afval scheiden en minder vlees eten zijn maar enkele voorbeelden. Het recyclen van eten is, zeker wanneer je kijkt hoeveel werk er aan vooraf gegaan is om jouw producten in de schappen te krijgen, ronduit zonde en decadent.

La cucina povera

In Italië weten ze hier al van oudsher raad mee. De bijnaam La cucina povera (de arme keuken) stamt uit de tijd dat vlees en zout luxe producten waren. Op zout werd zelfs belasting geheven, net als op tabak. Daarom zie je je bij tabakswinkeltjes nog steeds de bordjes ‘sale e tabacchi’ hangen – zout en tabak. Dat is nu achterhaald, maar de Italianen hechten aan tradities, met name op het platteland. Hun menukaarten zijn ontstaan uit schaarste, vandaar dat je zelden veel ingrediënten nodig hebt voor een heerlijke maaltijd.

Klassieke Toscaanse broodsoepen

Broden bakten ze zelf. Het enige dat ze nodig hadden en is bloem, water, gist en een oven. Hoe dan ook kostte het bakken tijd en moeite en lieten ze het wel uit hun hoofd om brood weg te gooien. Pappa al pomodoro is een soep die bestaat uit tomaten, Parmezaanse kaas en de kruiden die voorhanden zijn. Restjes oud brood, keihard geworden natuurlijk, pruttelen 20 minuten mee in de soep. Ribollita (‘opnieuw gekookt’)is een soep op basis van tomaten en borlottibonen waar restjes groenten en stukjes oud brood in verwerkt worden. Het zijn heerlijke, hartverwarmende maaltijdsoepen, zeker in de winter. Tip: oud brood bewaar je gewoon onverpakt in de koelkast, dan gaat het niet schimmelen.

Zomerse lekkernijen

Je hebt vast wel eens van panzanella gehoord, de heerlijke salade met tomaten, komkommer, basilicum, ui, olie, oud brood en wat er verder aan restjes in de koelkast ligt. Heerlijk bij een simpele pasta! Over pasta gesproken: restjes met saus kunnen de volgende dag in de oven (pasta al forno), van restjes zonder saus maak je een heerlijke pastasalade. Ook met restjes risotto kun je creatief aan de gang door het maken van arancini: gefrituurde balletjes met risotto. Met wat stukjes kaas en gegrilde groenten die je in olijfolie hebt bewaard zet je zo een heerlijke plank antipasti neer. Glaasje wijn erbij en genieten maar!

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!