Lente-risotto met groene asperges en doperwten

Dit is een vrolijke risotto, dankzij de groene kleuren. Het zoete van de doperwten zijn de perfecte tegenligger van de licht bittere asperges. Deze combinatie is daarom perfect voor een risotto! Dit recept is een vegetarische risotto variant. Mocht je toch vlees of vis willen toevoegen aan de risotto, dan zijn zalm, scampi’s, langoustines of kippendijen er erg lekker bij. De zalm, scampi’s of langoustines kun je in de laatste 2 tot 5 minuten toevoegen. Als je kippendijen gebruikt minimaal 7 minuten van te voren, zodat de kip gaar is. Als je risotto zelf maakt, is het belangrijk om een rondkorrelrijstsoort te gebruiken zoals Arborio-rijst. Daarnaast moet je te allen tijde een houten spatel gebruiken als je de risotto roert. Zodra je een stalen spatel gebruikt om te roeren beschadigen de korrels, terwijl je juist rijst wilt hebben met een bite. Dit risotto recept maakt gebruik van Parmezaanse kaas, maar het is ook mogelijk om Pecorino te gebruiken. Deze kaas is steviger van smaak, maar past erg goed bij de asperges. De basis van de risotto recept kun je eenvoudig gebruiken om variaties te maken zoals Risotto met radicchio en worst of risotto met tomaat en basilicum. Het garen van de rijst wordt vrijwel altijd gedaan in witte wijn en groente- of kippenbouillon. Er zijn zelfs enkele recepturen die gebruik maken van rode wijn. Deze lente-risotto met groene asperges en doperwten is geschikt voor 4 personen.

Ingrediënten

 • 400 gram rondkorrelige rijst
 • Een bos van ongeveer 400 gram groene asperges
 • 200 gram doperwten (diepvries)
 • 1 grote ui
 • 3 tenen knoflook
 • 100ml witte wijn
 • 1,4 liter groentebouillon
 • 80 gram Parmezaanse kaas
 • 70 gram roomboter

Bereidingswijze

Breng de bouillon aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Snipper ondertussen de ui en hak de knoflook fijn. Verhit nu de helft van de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook voor ongeveer 3 minuten. Vervolgens voeg je de rijst toe aan de pan en bak je deze, al roerend, 3 minuten mee. Zodra de rijstkorrels glazig zijn, blus je dit af met de witte wijn. Zet het vuur nu op middelhoog tot laag vuur. Zodra de wijn opgenomen is, voeg je een bouillon naar keuze, in delen, toe en laat je het geheel op rustig inkoken, tot al het vocht weer is opgenomen. Herhaal dit proces tot de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Ondertussen kun je de asperges schuin afsnijden (chinoise snijden) en rasp de Parmezaanse kaas.  In de laatste 5 minuten van het garingsproces voeg je de asperges toe en laat je die meegaren in de risotto. De erwten voeg je in de laatste minuut toe, om zo de kleur en structuur van de erwt te behouden. Voeg nu alleen nog de roomboter en Parmezaanse kaas toe en roer dit goed door. Proef of de risotto zout en peper nog nodig heeft. Het is vooral belangrijk om zout als laatste pas toe te voegen, omdat de bouillon en Parmezaanse kaas ook al zout zijn. Serveer het met wat brood en een heerlijk glas witte wijn.

Lente-risotto met groene asperges en doperwten
 
Schrijver:
Recept:: Hoofdgerecht
: Italiaans
Ingrediënten
 • 400 gram rondkorrelige rijst
 • Een bos van ongeveer 400 gram groene asperges
 • 200 gram doperwten (diepvries)
 • 1 grote ui
 • 3 tenen knoflook
 • 100ml witte wijn
 • 1,4 liter groentebouillon
 • 80 gram Parmezaanse kaas
 • 70 gram roomboter
Bereiding
 1. Breng de bouillon aan de kook en zet vervolgens het vuur laag.
 2. Snipper ondertussen de ui en hak de knoflook fijn.
 3. Verhit nu de helft van de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook voor ongeveer 3 minuten.
 4. Vervolgens voeg je de rijst toe aan de pan en bak je deze, al roerend, 3 minuten mee.
 5. Zodra de rijstkorrels glazig zijn, blus je dit af met de witte wijn.
 6. Zet het vuur nu op middelhoog tot laag vuur.
 7. Zodra de wijn opgenomen is, voeg je een bouillon naar keuze, in delen, toe en laat je het geheel op rustig inkoken, tot al het vocht weer is opgenomen.
 8. Herhaal dit proces tot de rijst gaar is.
 9. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.
 10. Ondertussen kun je de asperges schuin afsnijden (chinoise snijden) en rasp de Parmezaanse kaas.
 11. In de laatste 5 minuten van het garingsproces voeg je de asperges toe en laat je die meegaren in de risotto.
 12. De erwten voeg je in de laatste minuut toe, om zo de kleur en structuur van de erwt te behouden. Voeg nu alleen nog de roomboter en Parmezaanse kaas toe en roer dit goed door.
 13. Proef of de risotto zout en peper nodig heeft. Het is vooral belangrijk om zout als laatste pas toe te voegen, omdat de bouillon en Parmezaanse kaas ook al zout zijn.
 14. Serveer het met wat brood en een heerlijk glas witte wijn.

 

Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: