Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Lente-risotto met groene asperges en doperwten

Dit is een vrolijke risotto, dankzij de groene kleuren. Het zoete van de doperwten zijn de perfecte tegenligger van de licht bittere asperges. Deze combinatie is daarom perfect voor een risotto!
Groene asperges

Dit is een vrolijke risotto, dankzij de groene kleuren. Het zoete van de doperwten zijn de perfecte tegenligger van de licht bittere asperges. Deze combinatie is daarom perfect voor een risotto! Dit recept is een vegetarische risotto variant. Mocht je toch vlees of vis willen toevoegen aan de risotto, dan zijn zalm, scampi’s, langoustines of kippendijen er erg lekker bij. De zalm, scampi’s of langoustines kun je in de laatste 2 tot 5 minuten toevoegen. Als je kippendijen gebruikt minimaal 7 minuten van te voren, zodat de kip gaar is. Als je risotto zelf maakt, is het belangrijk om een rondkorrelrijstsoort te gebruiken zoals Arborio-rijst. Daarnaast moet je te allen tijde een houten spatel gebruiken als je de risotto roert. Zodra je een stalen spatel gebruikt om te roeren beschadigen de korrels, terwijl je juist rijst wilt hebben met een bite. Dit risotto recept maakt gebruik van Parmezaanse kaas, maar het is ook mogelijk om Pecorino te gebruiken. Deze kaas is steviger van smaak, maar past erg goed bij de asperges. De basis van de risotto recept kun je eenvoudig gebruiken om variaties te maken zoals Risotto met radicchio en worst of risotto met tomaat en basilicum. Het garen van de rijst wordt vrijwel altijd gedaan in witte wijn en groente- of kippenbouillon. Er zijn zelfs enkele recepturen die gebruik maken van rode wijn. Deze lente-risotto met groene asperges en doperwten is geschikt voor 4 personen.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Dit is een vrolijke risotto, dankzij de groene kleuren. Het zoete van de doperwten zijn de perfecte tegenligger van de licht bittere asperges. Deze combinatie is daarom perfect voor een risotto!

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd5 minKooktijd25 minTotale tijd30 min

 400 g rondkorrelige rijst
 400 g groene asperges
 200 g doperwten (diepvries)
 1 ui
 3 tenen knoflook
 100 ml witte wijn
 1,40 l bouillon
 80 g Parmezaanse kaas
 70 g boter

1

Breng de bouillon aan de kook en zet vervolgens het vuur laag.

2

Snipper ondertussen de ui en hak de knoflook fijn. Verhit de helft van de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook voor ongeveer 3 minuten.

3

Vervolgens voeg je de rijst toe aan de pan en bak je deze, al roerend, 3 minuten mee. Zodra de rijstkorrels glazig zijn, blus je dit af met de witte wijn. Zet het vuur nu op middelhoog tot laag vuur.

4

Zodra de wijn opgenomen is, voeg je een bouillon naar keuze, en in delen, toe en laat je het geheel op rustig inkoken, tot al het vocht weer is opgenomen. Herhaal dit proces tot de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.

5

Ondertussen kun je de asperges schuin afsnijden (chinoise snijden) en rasp de Parmezaanse kaas.  In de laatste 5 minuten van het garingsproces voeg je de asperges toe en laat je die meegaren in de risotto. De erwten voeg je in de laatste minuut toe, om zo de kleur en structuur van de erwt te behouden.

6

Voeg alleen nog de roomboter en Parmezaanse kaas toe en roer dit goed door. Proef of de risotto zout en peper nog nodig heeft. Het is vooral belangrijk om zout als laatste pas toe te voegen, omdat de bouillon en Parmezaanse kaas ook al zout zijn. Serveer het met wat brood en een heerlijk glas witte wijn.

Ingrediënten

 400 g rondkorrelige rijst
 400 g groene asperges
 200 g doperwten (diepvries)
 1 ui
 3 tenen knoflook
 100 ml witte wijn
 1,40 l bouillon
 80 g Parmezaanse kaas
 70 g boter

Instructies

1

Breng de bouillon aan de kook en zet vervolgens het vuur laag.

2

Snipper ondertussen de ui en hak de knoflook fijn. Verhit de helft van de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook voor ongeveer 3 minuten.

3

Vervolgens voeg je de rijst toe aan de pan en bak je deze, al roerend, 3 minuten mee. Zodra de rijstkorrels glazig zijn, blus je dit af met de witte wijn. Zet het vuur nu op middelhoog tot laag vuur.

4

Zodra de wijn opgenomen is, voeg je een bouillon naar keuze, en in delen, toe en laat je het geheel op rustig inkoken, tot al het vocht weer is opgenomen. Herhaal dit proces tot de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.

5

Ondertussen kun je de asperges schuin afsnijden (chinoise snijden) en rasp de Parmezaanse kaas.  In de laatste 5 minuten van het garingsproces voeg je de asperges toe en laat je die meegaren in de risotto. De erwten voeg je in de laatste minuut toe, om zo de kleur en structuur van de erwt te behouden.

6

Voeg alleen nog de roomboter en Parmezaanse kaas toe en roer dit goed door. Proef of de risotto zout en peper nog nodig heeft. Het is vooral belangrijk om zout als laatste pas toe te voegen, omdat de bouillon en Parmezaanse kaas ook al zout zijn. Serveer het met wat brood en een heerlijk glas witte wijn.

Overheerlijke lente risotto met groene asperges
Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef. Ook kook ik mee op niveau bij restaurant Het Havenhuis in Etten-Leur en heb ik een eigen bonbonlijn opgezet, want chocola is een vak apart en daarmee kun je je expertise laten zien. Een tweede reden is dat ik erg hou van chocola. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen.