Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

De lekkerste rum cocktails van het moment

Cocktails met rum zijn hot! Wij helpen je graag verder om jouw tafelgasten te verrassen met de lekkerste cocktails met rum!
cocktails met rum

Al eeuwen is rum een geliefd destillaat. Met name in de Cariben werd het destillaat veel gedronken. Met rum kun je de lekkerste cocktails mixen. Ikzelf reis met mijn caterbedrijf “De Huissommelier” reis praktisch het hele land af om de lekkerste cocktails te maken met bijvoorbeeld rum. Dit als onderdeel van een streetfood menu, fine dining menu of als bartender op bijvoorbeeld bedrijfsfeesten of een verjaardag. De cocktails die ik dan maak met rum variëren behoorlijk. Dit komt vooral omdat je met rum een breed scala aan cocktails kunt maken. In dit blog help ik je verder om de lekkerste cocktails met rum te maken.

Wat is rum?

Ooit is dit de favoriete drank geweest van mariniers en zeerovers. Na bijna eeuwen is dit nog steeds een erg geliefd destillaat. Als je wilt mixen met rum is het wel belangrijk dat je weet wat rum is. Als eerste begin ik dus met wat uitleg over rum. Vervolgens leg ik dan ook uit wat het verschil is tussen witte rum, bruine rum, rum agricole en spiced rum.

Als eerste is natuurlijk de vraag wat is rum? Rum is feitelijk een destillaat dat doorgaans wordt gemaakt uit melasse. Melasse is een stroopachtig bijproduct dat jee krijgt als je suiker gaat maken. Melasse zelf is niet bepaald heel smakelijk.. Toch kan het lekker worden gemaakt door melasse te laten vergisten en dit vervolgens te destilleren. Overigens kan suikerrietsap of suikerrietsiroop ook worden gebruikt om rum te maken. Suikerrietsap wordt het meeste gebruikt voor Rum agricole, de Franse stijl van rum. Rum agricole herken je altijd erg snel doordat het erg grassig ruikt en smaakt. Rhum agricole moet overigens via een specifiek proces worden gemaakt om zo te mogen heten.

Welke rumsoorten zijn er allemaal?

Zoals je al ziet zijn er verschillende typen rum waarmee je kunt mixen. Hieronder staat een klein overzicht van de verschillende typen rum.

Witte rum

Witte rum is vaak vrij vlak van smaak en is alsnog vrij zoet. Een bekend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de carta blanca rum van Bacardi.

Overproof rum

Dit is een rum met een heel hoog alcoholpercentage.

Bruine rum

Bruine rum is gekleurd door de rijping op eikenhouten vaten. Hierdoor kunnen dit meer spicy rums zijn. Toch zie je helaas ook dat de rum bruiner is door kleurstof.

Spiced rum

Spiced rum is kruidiger en smaakt vaak meer naar kaneel, peper, steranijs of kruidnagel. Dit type rum is dus zeer geschikt voor kruidigere cocktails.

Rum Agricole

Dit is een type rum op basis van suikerrietsiroop. Dit type rum is vaak grassiger en moet via een specifiek productieproces worden gemaakt om zo te mogen heten.

Cachaça

Dit is een variant van rum uit Brazilië. Dit type rum is gemaakt van suikerriet en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor caipirinha cocktail.

Flavoured rum

Dit zijn verschillende soorten rum met een smaakje. Dit zijn smaken die na het destilleren zijn toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan coconut of pineapple rum.

Zijn er verschillen in alcoholpercentage bij rum?

Rum kan verschillende alcoholpercentages hebben. Als bartender is dit belangrijk om te weten als je gaat mixen met rum. In principe kun je rum onderverdelen in drie categorieën als het gaat om alcoholpercentage: standaard rum, navy strength rum en overproof room. De standaard rum heeft een alcoholpercentage van ongeveer 40 procent. De navy strength rum zit rond de 50 procent promillage en ten slotte heeft overproof rum een alcoholpercentage rond de 75 procent alcohol. Dit is belangrijk om te weten als je gaat mixen met rum. Dan weet je namelijk wat de uiteindelijke promillage gaat worden van je eigen gemixte rum cocktail.

Wat is gerijpte rum?

Gerijpte rum is in feite rum dat gelegen heeft op (eikenhouten) vaten. De rum is vaak gekleurd en heeft meer tijd gekregen om mooi op smaak te komen. De meeste rums worden bewaard tussen de vier en 25 jaar op eikenhouten vaten. Tijdens het rijpen verdampt er ook een deel. Dit in combinatie met de rijpingstijd leidt ertoe dat dit type rum duurder is. Wel is deze stuk smaakvoller doordat het typische smaken krijgt van eikenhout zoals vanille, banaan, kaneel en kruidnagel.

Herkomst van het land

Ieder land heeft een eigen typische smaak als het gaat om rum. Door te weten uit welk land het komt, kun je ook beoordelen wat voor smaak je kunt verwachten en dus ook hoe je kunt mixen met de rum. Jamaicaanse rum is vaak wat ‘funky’. Dit komt door de esters (een organische verbinding) die in Jamaicaanse rum zitten. Cubaanse rum is vaak wat zachter waardoor het een stuk veelzijdiger is om te gebruiken. Rum agricole komt vaak uit de oude Franse koloniën en hebben ook een typische smaak.

Wat is die cocktail met rum en munt?

Dit is waarschijnlijk een van de meest bekende cocktails met rum en munt. Deze heet de mojito. Erg simpel om te maken en erg verfrissend. Daarnaast is ‘ie super eenvoudig om te maken en dus ideaal voor een warme zomerdag!

Tips om te mixen met rum

De basis van iedere cocktail is een destillaat. Dit heet ook wel ‘the base’. Bij het mixen van rum is het daarom belangrijk om eerst de rum puur te proeven. Hierdoor weet je beter hoe dit zich gaat vertalen naar een lekkere cocktail. Vervolgens kijk je naar andere smaken die je wilt laten terugkomen. Wil je bijvoorbeeld een frisse cocktail. Dan kun je bijvoorbeeld de rum mixen met blue curaçao of Cointreau. Dit alles is afhankelijk van de likeur en de smaak die je wilt laten terugkomen. Wil je een spicy daiquiri? Kies dan bijvoorbeeld voor een bruine- of spiced rum als basis. Als je een rum wilt maken met munt dan kun je het beste kiezen voor een witte rum. Deze is vrij neutraal van smaak en dus ideaal om mee te mixen voor een frisse cocktail.

Cocktail recepten met rum

Nu je alles weet hoe je mixt met rum en wat rum is, is het tijd om cocktails met rum te maken! In het lijstje hieronder staan verschillende cocktails met rum die je zelf kunt maken. Dit zijn bijvoorbeeld cocktails met rum en munt, cocktails met bruine rum of witte rum.

De mojito

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

De bekende mojito. Rum en munt zijn de basis van deze cocktail.

Hoeveelheid1 Portie
Voorbereidingstijd5 min

 50 ml witte rum
 25 ml limoensap
 15 ml suikersiroop
 1 tl rietsuiker
 1 handje munt
 bruiswater
 crushed ijs

1

Doe alle ingrediënten in een cocktailglas.

2

Voeg crushed ijs toe en roer grondig door met een barlepel.

3

Top af met bruiswater en roer nogmaals.

Ingrediënten

 50 ml witte rum
 25 ml limoensap
 15 ml suikersiroop
 1 tl rietsuiker
 1 handje munt
 bruiswater
 crushed ijs

Instructies

1

Doe alle ingrediënten in een cocktailglas.

2

Voeg crushed ijs toe en roer grondig door met een barlepel.

3

Top af met bruiswater en roer nogmaals.

Mojito

De Cuba libre

SchrijverDaniël Vergouwen

Cuba Libre, of Baco, is een cocktail van cola en rum.

Hoeveelheid1 Portie
Voorbereidingstijd3 min

 45 ml witte rum
 90 ml cola
 15 ml limoensap
 ijsblokjes

1

pers een halve limoen over het glas.

2

Vul het glas met ijsblokjes en voeg witte rum toe. Top het af met cola.

Ingrediënten

 45 ml witte rum
 90 ml cola
 15 ml limoensap
 ijsblokjes

Instructies

1

pers een halve limoen over het glas.

2

Vul het glas met ijsblokjes en voeg witte rum toe. Top het af met cola.

Cuba libre

Dark n stormy

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Een lekker kruidige rum cocktail voor in de winter!

Hoeveelheid1 Portie
Voorbereidingstijd3 min

 45 ml spiced rum zoals Kraken rum
 15 ml limoensap
 120 ml ginger beer zoals Old Jamaican
 1 dash angostura bitters
 ijsblokjes

1

Vul een glas met ijs.

2

Voeg de angostura bitters samen met de limoen en rum. Top dit af met ginger beer.

Ingrediënten

 45 ml spiced rum zoals Kraken rum
 15 ml limoensap
 120 ml ginger beer zoals Old Jamaican
 1 dash angostura bitters
 ijsblokjes

Instructies

1

Vul een glas met ijs.

2

Voeg de angostura bitters samen met de limoen en rum. Top dit af met ginger beer.

Darm n stormy

Daiquiri

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Een simpele cocktail voor iedere zomerse avond. Bedacht in Cuba, jaren oud, maar nog steeds net zo geliefd.

Hoeveelheid1 Portie
Voorbereidingstijd3 min

 60 ml witte rum
 30 ml limoensap
 20 ml suikersiroop

1

Doe alle ingrediënten in een cocktailshaker.

2

Schud de shaker voor 12 seconden en strain de cocktail over een cocktailglas.

Ingrediënten

 60 ml witte rum
 30 ml limoensap
 20 ml suikersiroop

Instructies

1

Doe alle ingrediënten in een cocktailshaker.

2

Schud de shaker voor 12 seconden en strain de cocktail over een cocktailglas.

Daiquiri

Orange banana

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Bijna tropisch, maar superlekker. Mijn eigen bedachte cocktail die ik graag met jullie deel.

Hoeveelheid1 Portie
Voorbereidingstijd3 min

 40 ml coconut flavoured rum
 20 ml Cointreau
 5 ml Cacao white (Bols)
 20 ml Bananenlikeur (Bols)
 20 ml sinaasappelsap
 Ijsblokjes

1

Shake alle ingrediënten in een cocktailshaker met ijs.

2

Strain de cocktail in een cocktailglas door een theebolzeefje.

Ingrediënten

 40 ml coconut flavoured rum
 20 ml Cointreau
 5 ml Cacao white (Bols)
 20 ml Bananenlikeur (Bols)
 20 ml sinaasappelsap
 Ijsblokjes

Instructies

1

Shake alle ingrediënten in een cocktailshaker met ijs.

2

Strain de cocktail in een cocktailglas door een theebolzeefje.

Orange banana

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier