Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Frisse salade niçoise voor in de zomer

Een salade niçoise is een klassieke, frisse en gezonde salade dat iedereen kan maken.
salade niçoise

Een salade niçoise is een klassieke, frisse en gezonde salade dat iedereen kan maken. Een klassieke salade niçoise is eigenlijk met verse tonijnsteak, maar de meeste mensen maken gebruik van tonijn uit blik. Dit is een goedkopere variant, maar is net zo lekker. Deze salade niçoise is door de aardappelen bedoelt als maaltijdsalade. Ook dit recept gaat uit van een recept met tonijn uit blik. Mocht je toch kiezen voor verse tonijn, dan moet je ervoor zorgen dat deze niet te gaar wordt, anders is deze erg droog. Schroei daarom de tonijnsteak zo kort mogelijk aan elke kant, zodat de kern nog steeds rood is.

Tips voor de dressing

Bij dit gerecht zit een ‘french dressing’. Dit is een basisdressing die je ook kunt gebruiken voor andere salades. De verhouding voor deze dressing is 1 deel azijn en 3 delen olie. Met dit recept kun je in principe elke mogelijke dressing maken, die er bestaat. Dit recept maakt gebruik van een wat grotere hoeveelheid dan nodig. Hierdoor kun je deze salade later die week in een handomdraai maken of gebruiken voor een andere salade. Met deze french dressing kun je ook nog meer variëren door bijvoorbeeld gehakte basilicum of basilicumolie te gebruiken. Hierdoor kun je eenvoudig variëren en kun je een verrassend tintje geven aan de salade.

Dit recept is een vrij klassiek receptuur voor salade niçoise waardoor de ingrediënten ook bestaan uit componenten als gekookte krieltjes, haricot vert (sperziebonen zijn ook mogelijk), ansjovis, tonijn en een gekookt eitje. Dit recept is geschikt voor 4 personen en is uitgeschreven als maaltijdsalade.

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Een salade niçoise is een klassieke, frisse en gezonde salade die iedereen kan maken.

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd15 minKooktijd10 minTotale tijd25 min

 200 g krieltjes met schil
 300 g slamix zoals mesclun
 100 g tomaten
 70 g komkommer
 1 sjalotje
 1 ui
 1 bosje peterselie
 8 ansjovisfilets uit blik
 400 g tonijn uit blik
 100 g haricot vert
 4 eieren
 50 ml witte wijnazijn
 150 ml zonnebloemolie
 0,50 tl Franse mosterd

1

Zet een pan met gezouten water op en breng deze aan de kook.

2

Maak ondertussen de krielen schoon als dit nodig is. Voeg deze vervolgens toe aan de pan met kokend water.

3

Giet de krieltjes af, zodra deze beetgaar zijn en laat ze rustig uitstomen. Snipper voor de dressing het sjalotje zo fijn mogelijk en hak een beetje van de peterselie fijn. Maak de dressing.

4

Meng in een bekken de sjalotjes, mosterd en azijn en maak hiervan een emulsie. Voeg vervolgens druppelsgewijs de olie toe en blijf doorkloppen tot het een dressing dikte heeft. Voeg ten slotte de peterselie toe en breng de dressing op smaak met zout en peper.

5

Breng een pan met water aan de kook voor de eieren. Zodra het water kookt, kook je de eieren af in 6 tot 6,5 minuut. Hierdoor is de dooier net niet gaar.

6

Snijd ten slotte de toppen van de haricot vert eraf. Kook ten slotte de boontjes beetgaar en spoel ze vervolgens gelijk koud. Lek de tonijn- en ansjovisfilets uit. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes en de komkommer in dunne halve manen. Maak ten slotte de ui schoon en snijdt deze in halve manen.

7

Was de sla, indien nodig. Pak een grote mengschaal en voeg hieraan alle ingrediënten toe behalve de eieren, tonijn en ansjovis na. in een schaal.

8

Dresseer de salade met de french dressing en roer dit voorzichtig om. Verdeel de salade over alle borden en leg op elke salade 1 eitje, wat tonijn en ansjovis.

Ingrediënten

 200 g krieltjes met schil
 300 g slamix zoals mesclun
 100 g tomaten
 70 g komkommer
 1 sjalotje
 1 ui
 1 bosje peterselie
 8 ansjovisfilets uit blik
 400 g tonijn uit blik
 100 g haricot vert
 4 eieren
 50 ml witte wijnazijn
 150 ml zonnebloemolie
 0,50 tl Franse mosterd

Instructies

1

Zet een pan met gezouten water op en breng deze aan de kook.

2

Maak ondertussen de krielen schoon als dit nodig is. Voeg deze vervolgens toe aan de pan met kokend water.

3

Giet de krieltjes af, zodra deze beetgaar zijn en laat ze rustig uitstomen. Snipper voor de dressing het sjalotje zo fijn mogelijk en hak een beetje van de peterselie fijn. Maak de dressing.

4

Meng in een bekken de sjalotjes, mosterd en azijn en maak hiervan een emulsie. Voeg vervolgens druppelsgewijs de olie toe en blijf doorkloppen tot het een dressing dikte heeft. Voeg ten slotte de peterselie toe en breng de dressing op smaak met zout en peper.

5

Breng een pan met water aan de kook voor de eieren. Zodra het water kookt, kook je de eieren af in 6 tot 6,5 minuut. Hierdoor is de dooier net niet gaar.

6

Snijd ten slotte de toppen van de haricot vert eraf. Kook ten slotte de boontjes beetgaar en spoel ze vervolgens gelijk koud. Lek de tonijn- en ansjovisfilets uit. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes en de komkommer in dunne halve manen. Maak ten slotte de ui schoon en snijdt deze in halve manen.

7

Was de sla, indien nodig. Pak een grote mengschaal en voeg hieraan alle ingrediënten toe behalve de eieren, tonijn en ansjovis na. in een schaal.

8

Dresseer de salade met de french dressing en roer dit voorzichtig om. Verdeel de salade over alle borden en leg op elke salade 1 eitje, wat tonijn en ansjovis.

Frisse salade niçoise voor in de zomer
Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef. Ook kook ik mee op niveau bij restaurant Het Havenhuis in Etten-Leur en heb ik een eigen bonbonlijn opgezet, want chocola is een vak apart en daarmee kun je je expertise laten zien. Een tweede reden is dat ik erg hou van chocola. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen.