Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Schnitzel zelf paneren en bakken

schnitzels bakken

Schnitzels staan denk ik bij de meeste mensen wel regelmatig op het menu vaak worden de schnitzels al gepaneerd gekocht. Niet iedereen weet hoe je zelf schnitzels paneert en hoe je deze het beste kunt bakken. Heb je zelf ook als je schnitzels bakt dat je van die zachte schnitzels hebt zonder een lekker krokant korstje? Dan moet je zeker even verder lezen.

Ik hou er van om lekkere kruidenpaneermeel te gebruiken, dat geeft de schnitzels een extra lekkere smaak. Je kunt (kruiden) paneermeel zelf maken of gewoon in de supermarkt kopen. Heb je regelmatig oud brood over dan zou ik voor optie 1 gaan.

Schnitzel paneren

Schnitzels paneren is zo gebeurt en het voordeel van zelf je schnitzels paneren is dat je de schnitzels kunt kruiden zoals je zelf wil. Als je zelf paneermeel maakt kun je hier de kruiden aan toevoegen die je zelf wil, denk aan wat knoflook, ui poeder, gedroogd chilipepertje, kerriepoeder, zout ect.

In dit recept gebruik ik paneermeel uit de winkel, ¾ deel kruiden paneermeel en 1 deel gewone paneermeel.

Wat heb je nodig om zelf je schnitzel te paneren?

 • Paneermeel (3/4 deel kruidenpaneermeel ¼ deel gewone paneermeel)
 • Bloem
 • 2 of 3 eieren losgeklopt (mag ook alleen eiwit gebruiken)
 • Schnitzels uiteraard

Zet 3 bakjes klaar (waar een schnitzel in past) met in 1 bakje wat bloem, in een ander bakje het ei en in het andere bakje de paneermeel.

 1. Gebruik je gewone paneermeel kruid de schnitzels dan met wat zout en peper, bij gebruik van de kruidenpaneermeel hoeft dit niet.
 2. Haal de schnitzel eerst door de bloem (lichtjes om en om en overtollige bloem eraf kloppen)
 3. Haal dan de schnitzel door het losgeklopte ei zodat de hele schnitzels door het ei gegaan is
 4. Laat iets uitdruipen en leg ze dan in de paneermeel en druk iets aan, draai om en druk nogmaals iets aan
 5. Schud overtollige paneermeel eraf en leg ze op een bord. Nu zijn de schnitzels klaar om gebakken te worden

Schnitzel bakken

 1. Neem een koekenpan en voeg een goede scheut (vloeibare) boter om te bakken toe
 2. Laat de boter uitbruisen en als de boter goudbruin is leg dan de schnitzels in de pan, bak 2 a 3 schnitzels tegelijk afhankelijk van de grootte van je schnitzels en je koekenpan.
 3. Zorg dat de boter warm genoeg is zodat de schnitzels direct dichtschroeien, is de boter niet warm genoeg dan neemt de paneermeel al de boter op en worden de schnitzels vet en niet krokant.
 4. Zet het vuur middelhoog en bak eerst 1 kant van de schnitzel goudbruin en draai dan de schnitzels met een tang of vork om en bak de andere kant goudbruin, elke kant heeft afhankelijk van de dikte ongeveer 3 minuten nodig, is het een dikke schnitzel dan iets langer bakken. Zorg dat beiden kanten mooi bruin en krokant zijn. Schnitzels moet je dus niet laten “sudderen”, je moet er echt even bij blijven staan.
 5. Serveer de schnitzels met wat plakjes citroen.

Tips bij het paneren van schnitzels

 • Zorg dat de boter goed warm is maar ook niet te heet dan verbrand het paneermeel snel
 • Blijf erbij staan als je schnitzels bakt, zo branden ze niet aan
 • Ga de schnitzels pas bakken als de rest van de maaltijd al klaar is
 • Paneer de schnitzels pas op het laatst, zo blijft de paneermeel droog en krijg je een krokanter korstje om je schnitzel, heb je schnitzels die al gepaneerd zijn en is de paneermeel niet meer droog haal deze dan nogmaals door de paneermeel.

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!