Schwäbische Spätzle is ook een van die gerechten waarmee ik ben opgegroeid en kan ook oprecht erg ervan genieten. Het is een simpel gerecht om te maken met maar weinig ingrediënten en is een waar streekgerecht uit de streek Schwaben in Duitsland. Nu is natuurlijk de volgende vraag waar je de nationale trots van het zuiden bij serveert. En in principe is het antwoord heel erg simpel: je kan het bijna overal bij serveren. Zo worden Schwaebische Spätzle veel geserveerd bij bijvoorbeeld Gulasch, worst met linzen, verschillende soorten braten, zoals zwiebelrostbraten of roulade en nog veel meer. Maar natuurlijk kun je het ook eten bij bijvoorbeeld vis met een mooie saus erbij. De Spätzle kun je bijvoorbeeld ook mengen met de jus van het vlees voor extra smaak. Een andere echte klassieker is Käsespätzle. Dit is een echte klassieker en zijn gebakken Spätzle met kaas en gebakken uitjes.
In deze koopgids
Het ontstaan van Spätzle
Spätzle is een bekend gerecht in verschillende landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Zuid-Tirol, de Elza en Hongarije. In 2012 is de Spätzle zelfs opgenomen als een beschermde oorsprongsbenaming door de EU. Dat betekent dus dat het ook echt wordt erkend als een regionale specialiteit. Hoe lang Spätzle al worden gemaakt is niet bekend. Wat we wel weten si dat het in 1725 is benomend door een arts uit Württemberg en werd het gerecht veelal gemaakt op basis van spelt wat heel erg goed groeit in de arme grond van Zuid-Duitsland. Later werd het in Schwaben als een waar feestgerecht dat werd geserveerd bij bijzondere gelegenheden. Met dit recept kun je Schwäbische Spätzle zelf maken.
Schwäbische Spätzle is ook een van die gerechten waarmee ik ben opgegroeid en kan ook oprecht erg ervan genieten. Het is een simpel gerecht om te maken met maar weinig ingrediënten en is een waar streekgerecht uit de streek Schwaben in Duitsland.
Doe de bloem in een bekken en klop dit als eerste samen met het zout en de eieren. Voeg vervolgens door en voeg de helft van het water toe. Blijf doorkloppen en voeg vervolgens de tweede helft van het water toe. Blijf doorkloppen tot je een egaal, nat stevig deeg hebt.
Breng een pan met gezouten water aan de kook. Doe een deel van het deeg in de aardappel/ spätzlepers en duw goed door zodat je lange draden krijgt. Zodra je goed door hebt geduwd kun je de spätzle afsnijden.
Laat de spätzle koken voor twee tot drie minuten en haal ze er vervolgens uit met een draadstaal. Laat de spätzle direct afkoelen in koud water. Herhaal dit proces totdat al het beslag op is. De spätzle kun je vervolgens bakken in wat roomboter en goudbruin bakken. Serveer dit vervolgens samen als bijgerecht bij bijvoorbeeld worst met linzen, vleesgerechten of eet ze samen met uitgebakken uitjes en gesmolten kaas.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Doe de bloem in een bekken en klop dit als eerste samen met het zout en de eieren. Voeg vervolgens door en voeg de helft van het water toe. Blijf doorkloppen en voeg vervolgens de tweede helft van het water toe. Blijf doorkloppen tot je een egaal, nat stevig deeg hebt.
Breng een pan met gezouten water aan de kook. Doe een deel van het deeg in de aardappel/ spätzlepers en duw goed door zodat je lange draden krijgt. Zodra je goed door hebt geduwd kun je de spätzle afsnijden.
Laat de spätzle koken voor twee tot drie minuten en haal ze er vervolgens uit met een draadstaal. Laat de spätzle direct afkoelen in koud water. Herhaal dit proces totdat al het beslag op is. De spätzle kun je vervolgens bakken in wat roomboter en goudbruin bakken. Serveer dit vervolgens samen als bijgerecht bij bijvoorbeeld worst met linzen, vleesgerechten of eet ze samen met uitgebakken uitjes en gesmolten kaas.
Geef een reactie