Shepherd’s pie is een eeuwenoud Engels recept. Vroeger werd dit gemaakt van restjes vlees en aardappel. Een echte lekkere stevige maaltijd dus. Bovendien kun je er een grotere hoeveelheid van maken en er zo meerdere dagen van eten. Het goede nieuws is: de Engelse shepherd’s pie wordt dan elke dag lekkerder. Dit recept komt van Gordon Ramsay’s Kitchen Nightmare. In plaats van lamsgehakt kun je ook prima rundergehakt nemen. In dit geval noemen we dit gerecht Cottage Pie.
In deze koopgids
Over de Shepherd’s pie
Shepherd’s pie is dus een traditioneel recept. Vroeger gooiden mensen restjes eten weg. Van al deze kliekjes werd aan het eind van de week een overheerlijke shepards pie gemaakt. Een stevige en voedzame maaltijd. Ben je vegetarisch? Dan kun je ook prima vegetarisch gehakt gebruiken voor de shepards pie. En je kunt eventueel natuurlijk ook wat extra groente toevoegen als je dit wilt. Denk bijvoorbeeld aan geraspte aubergine of courgette die je toevoegt aan het gehaktmengsel. Zo heb je een wat gezondere variant.
Verhit de olijfolie in een pan en breng het lamsgehakt op smaak met peper en zout. Bak het in 4-5 minuten gaar.
Rasp de wortel, ui en knoflook met een grove rasp (of met de keukenmachine.
Meng dit alles door het gehaktmengsel en roer goed door met een houten lepel.
Voeg aan dit mengsel ook de Worcestershiresaus, tomatenpuree, tijm en rozemarijn toe.
Laat dit mengsel nog 3-4 minuten pruttelen terwijl je blijft roeren.
Voeg nu de wijn toe en laat deze inkoken tot hij vrijwel verdampt is. Plaats daarna ook de kippenbouillon en breng het zachtjes aan de kook.
Laat het mengsel goed indikken en voeg nog wat kruiden toe naar smaak.
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook deze gaar en giet ze af. Duw de aardappelen daarna door een fijne zeef met een houten lepel.
Voeg de eidooiers, melk en boter toe aan de puree.
Roer door tot een mooi glad mengsel en breng het op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180 graden (normale oven) op de bakstand.
Plaats het gehaktmengsel onderin een ovenschaal en schep hier de aardappelpuree bovenop. Dek het geheel af met een dikke laag Parmezaanse kaas.
Bak de shepherds pie in 20 minuten mooi goudbruin in de oven.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Verhit de olijfolie in een pan en breng het lamsgehakt op smaak met peper en zout. Bak het in 4-5 minuten gaar.
Rasp de wortel, ui en knoflook met een grove rasp (of met de keukenmachine.
Meng dit alles door het gehaktmengsel en roer goed door met een houten lepel.
Voeg aan dit mengsel ook de Worcestershiresaus, tomatenpuree, tijm en rozemarijn toe.
Laat dit mengsel nog 3-4 minuten pruttelen terwijl je blijft roeren.
Voeg nu de wijn toe en laat deze inkoken tot hij vrijwel verdampt is. Plaats daarna ook de kippenbouillon en breng het zachtjes aan de kook.
Laat het mengsel goed indikken en voeg nog wat kruiden toe naar smaak.
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook deze gaar en giet ze af. Duw de aardappelen daarna door een fijne zeef met een houten lepel.
Voeg de eidooiers, melk en boter toe aan de puree.
Roer door tot een mooi glad mengsel en breng het op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180 graden (normale oven) op de bakstand.
Plaats het gehaktmengsel onderin een ovenschaal en schep hier de aardappelpuree bovenop. Dek het geheel af met een dikke laag Parmezaanse kaas.
Bak de shepherds pie in 20 minuten mooi goudbruin in de oven.
Geef een reactie