Soezenbeslag

Soezenbeslag gebruik je om zelf soezen te maken die je daarna kunt vullen. Je kunt er ook eclairs van maken, dit zijn een soort langwerpige soezen die je opensnijd en met een lekkere vulling vult en eventueel afmaakt met een laagje glazuur

De soezen kun je zo groot maken als je zelf wil. Je kunt kleine soesjes maken die je vult met bv slagroom of banketbakkersroom of met een lekkere chipolatevulling als onderdeel van een dessert of als 1 happertje bij de koffie of thee. Of maak er lekkere grote slagroomsoezen van.

Soezenbeslag met melk of water maken? 

Je kunt soezenbeslag met zowel alleen water of alleen melk maken of een combinatie van beiden. Soezen gemaakt met water worden vaak wat groter en zijn wat droger van binnen. Ze worden op een iets hogere temperatuur gebakken dan soezen gemaakt van melk omdat soezenbeslag gemaakt van water wat minder kleur aan de soezen geeft bij het bakken. Soezen gemaakt van melkbeslag worden wat bruiner en kun je op een iets lagere temperatuur bakken. De hoeveelheid vocht blijft hetzelfde dus gebruik in onderstaand recept 200 ml melk of 200 ml water of 100 ml water plus 100 ml melk.

Soezenbeslag recept

Dit recept is voor ongeveer 8 grote soezen of 16 kleintjes

  • 100 ml water
  • 100 ml melk
  • 100 gram boter (mag margarine of roomboter zijn)
  • 100 gram bloem
  • Snuf zout
  • 4 eieren

Soezenbeslag maken

  1. Oven voorverwarmen op 195 graden
  2. Zet een steelpannetje op het vuur samen met de melk, het water de boter en een snuf zout
  3. Breng aan de kook en voeg dat de bloem toe
  4. Zet het vuur lager en gaar de bloem ongeveer 5 minuten. Hoe de deegbal met een spatel in beweging in de pan. Op een gegeven moment merk je dat het deeg wat meer loslaat van de pan.
  5. Haal dan van het vuur en roer met een spatel 1 voor 1 de eieren erdoor
  6. Het duurt even voor het ei steeds opgenomen word, gewoon doorspatelen want uiteindelijk krijg je een glad beslag/deeg.
  7. Laat het beslag afkoelen en schep dan in een spuitzak met een glad spuitmondje
  8. Spuit nu de soezen in de gewenste grootte op de met bakpapier beklede bakplaat en bak direct af
  9. Kleine soezen (beslag gespoten van ongeveer 3-4 cm doorsnede) bak je in ongeveer 15-20 minuten gaar en grotere soezen (beslag van ongeveer 7cm doorsnede) in ongeveer 30 minuten 
Soezen vullen 

Soezen kun je vullen door er een klein gaatje in te prikken en dan de vulling in een spuitzak met een klein spuitmondje te doen en zo de vulling erin spuiten. Uiteraard kun je ook de soes horizontaal door midden snijden en zo de soes vullen, je zet dan na het vullen de andere helft er weer bovenop.

Soezen kun je vullen met zoete vullingen zoals:

Of een hartige vulling denk hierbij aan:

  • Hammousse
  • Zalmmousse
  • Pate (losgeklopt en smeuïg gemaakt met wat kookroom of wat roomboter)
  • Kruidenkaas

Soezen bewaren of invriezen

Afgebakken soezen die nog niet gevuld zijn kun je een dag of 3 luchtdicht verpakt bewaren. Je kunt ze ook invriezen, verpak ze luchtdicht en vries ze voor maximaal 3 maanden in. Bak ze nog een paar minuutjes in een voorverwarmde oven van 200 graden om ze weer knapperig te maken. Laat dan afkoelen en vul ze naar wens.

Soezenbeslag
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recept:: Soezenbeslag
Hoeveelheid: 8 grote of 16 kleine soesjes
Ingrediënten
  • 100 ml water
  • 100 ml melk
  • 100 gram boter (mag margarine of roomboter zijn)
  • 100 gram bloem
  • Snuf zout
  • 4 eieren
Bereiding
  1. Soezenbeslag maken
  2. Oven voorverwarmen op 195 graden
  3. Zet een steelpannetje op het vuur samen met de melk, het water de boter en een snuf zout
  4. Breng aan de kook en voeg dat de bloem toe
  5. Zet het vuur lager en gaar de bloem ongeveer 5 minuten. Hoe de deegbal met een spatel in beweging in de pan. Op een gegeven moment merk je dat het deeg wat meer loslaat van de pan.
  6. Haal dan van het vuur en roer met een spatel 1 voor 1 de eieren erdoor
  7. Het duurt even voor het ei steeds opgenomen word, gewoon doorspatelen want uiteindelijk krijg je een glad beslag/deeg.
  8. Laat het beslag afkoelen en schep dan in een spuitzak met een glad spuitmondje
  9. Spuit nu de soezen in de gewenste grootte op de met bakpapier beklede bakplaat en bak direct af
  10. Kleine soezen (beslag gespoten van ongeveer 3-4 cm doorsnede) bak je in ongeveer 15-20 minuten gaar en grotere soezen (beslag van ongeveer 7cm doorsnede) in ongeveer 30 minuten

 

Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: