Spaanse paella met vis en zeevruchten

Printen

Spaanse paella met vis en zeevruchten

Spaanse paella

Bij zomers weer hoort een Spaanse Paella. Dit gerecht is één van de bekendste gerechten uit Spanje. Klassiek gezien zit in Paella ook haas of konijn. Deze zijn in dit Paellarecept eruit gelaten. Dit recept maakt echter wel gebruik van overheerlijke chorizo en kippendijen. Paella wordt net als risotto gemaakt met rondkorrelige rijst, zoals Arboriorijst. Bij rondkorrelige rijst is het belangrijk om niet te roeren met een houten spatel. Een stalen spatel beschadigd de korrels van de rijst namelijk. Dit recept maakt gebruik van verschillende soorten zeevruchten. Je kunt deze vers halen, maar een pak met fruit de mer volstaat ook, deze zijn vaker prijsvriendelijker. Vissoorten die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld zalmfilet, kabeljauw of roodbaars. Het is daarbij belangrijk om alle filets zonder vel te kopen, omdat deze erg zacht worden in de Paella, wat zeer onaangenaam is. Daarnaast heb je nog de optie om nog verse mosselen toe te voegen. Deze geeft niet alleen extra smaak aan de Paella, maar zijn veel smaakvoller dan de diepvries variant. Dit recept is geschikt voor 4 personen

  • Auteur: Daniël Vergouwen
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 5
  • Totale tijd: 25
  • Categorie: Zeevruchten
  • Methode: stoven
  • Keuken: Spaans
Schalen

Ingrediënten

  • 300 gram arboriorijst
  • 50 gram chorizo
  • 100 gram kippendij
  • 150 gram fruit de mer
  • 100 gram zalm en kabeljauw.
  • 250 gram mosselen
  • 4dl groenten- of kippenbouillon
  • 75 gram doperwten
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 gram saffraan
  • Een flinke scheut witte wijn
  • 1 rode peper
  • 3 rijpe tomaten
  • 1 paprika
  • Een theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 citroen
  • Olijfolie
  • Verse platte peterselie

Instructies

Vul een klein kommetje met een beetje lauwwarm water en voeg hieraan de saffraan toe. Snijd de chorizo in blokjes en snipper de ui. Hak vervolgens de knoflook fijn.  Zet een pan op het vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Bak hierin de chorizo uit. Snijd ondertussen de kippendijen, tomaat en paprika in blokjes, elk op een schone snijplank. Voeg aan de chorizo de ui en knoflook toe en fruit deze mee voor 3 minuten. Draai het vuur hoger en voeg de kippendijen, tomaat en paprika toe aan de pan. Bak dit alles mee tot de kippendijen licht bruin zijn. Draai het vuur lager en voeg de arboriorijst en paprikapoeder toe aan de pan. Bak deze mee tot de rijst glazig is. Blus af met witte wijn en laat deze vervolgens volledig inkoken. Zodra het vocht is ingekookt, voeg je het saffraan water en een beetje bouillon toe. Laat deze weer inkoken en herhaal dit proces tot de rijst bijna gaar is. Dit duurt ongeveer 13 tot 17 minuten. Snijd dan de visfilets in blokjes. Deze mogen vrij groot zijn, doordat deze uit elkaar vallen tijdens het kookproces. Voeg vervolgens de mosselen, de vis, doperwten en fruit de mer toe aan de pan en doe de deksel op de pan. Wacht tot de mosselen gaar zijn. De mosselen zijn gaar, zodra de mosselen open zijn. Snijd nu de citroen doormidden en hak de platte peterselie fijn. Knijp de citroen over paella en roer dit goed door. Garneer het geheel ten slotte met de platte peterselie.

Dit vind je vast ook leuk

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website