Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Spaanse paella met vis en zeevruchten

Bij zomers weer hoort een Spaanse Paella. Dit gerecht is één van de bekendste gerechten uit Spanje.
Spaanse paella

Bij zomers weer hoort een Spaanse Paella. Dit gerecht is één van de bekendste gerechten uit Spanje. Klassiek gezien zit in Paella ook haas of konijn. Deze zijn in dit Paellarecept eruit gelaten. Dit recept maakt echter wel gebruik van overheerlijke chorizo en kippendijen. Paella wordt net als risotto gemaakt met rondkorrelige rijst, zoals Arboriorijst. Bij rondkorrelige rijst is het belangrijk om niet te roeren met een houten spatel. Een stalen spatel beschadigd de korrels van de rijst namelijk. Dit recept maakt gebruik van verschillende soorten zeevruchten. Je kunt deze vers halen, maar een pak met fruit de mer volstaat ook, deze zijn vaker prijsvriendelijker. Vissoorten die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld zalmfilet, kabeljauw of roodbaars. Het is daarbij belangrijk om alle filets zonder vel te kopen, omdat deze erg zacht worden in de Paella, wat zeer onaangenaam is. Daarnaast heb je nog de optie om nog verse mosselen toe te voegen. Deze geeft niet alleen extra smaak aan de Paella, maar zijn veel smaakvoller dan de diepvries variant. Dit recept is geschikt voor 4 personen

SchrijverDaniël VergouwenMoeilijkheidMakkelijk

Hoeveelheid4 Porties
Voorbereidingstijd5 minKooktijd25 minTotale tijd30 min

 300 g arboriorijst
 50 g chorizo
 100 g kippendij
 150 g fruit de mer
 100 g zalm en kabeljauw
 250 g mosselen
 0,40 l kippenbouillon
 75 g doperwten
 1 ui
 2 tenen knoflook
 1 g saffraan
 1 scheut wijn
 1 rode peper
 3 rijpe tomaten
 1 paprika
 1 citroen
 1 tl gerookt paprikapoeder
 scheut olijfolie
 1 bos verse peterselie

1

Vul een klein kommetje met een beetje lauwwarm water en voeg hieraan de saffraan toe.

2

Snijd de chorizo in blokjes en snipper de ui. Hak vervolgens de knoflook fijn.

3

Zet een pan op het vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Bak hierin de chorizo uit. Snijd ondertussen de kippendijen, tomaat en paprika in blokjes, elk op een schone snijplank. Voeg aan de chorizo de ui en knoflook toe en fruit deze mee voor 3 minuten.

4

Draai het vuur hoger en voeg de kippendijen, tomaat en paprika toe aan de pan. Bak dit alles mee tot de kippendijen licht bruin zijn. Draai het vuur lager en voeg de arboriorijst en paprikapoeder toe aan de pan.

5

Draai het vuur hoger en voeg de kippendijen, tomaat en paprika toe aan de pan. Bak dit alles mee tot de kippendijen licht bruin zijn. Draai het vuur lager en voeg de arboriorijst en paprikapoeder toe aan de pan.

6

Bak deze mee tot de rijst glazig is. Blus af met witte wijn en laat deze vervolgens volledig inkoken. Zodra het vocht is ingekookt, voeg je het saffraan water en een beetje bouillon toe. Laat deze weer inkoken en herhaal dit proces tot de rijst bijna gaar is. Dit duurt ongeveer 13 tot 17 minuten. Snijd dan de visfilets in blokjes. Deze mogen vrij groot zijn, doordat deze uit elkaar vallen tijdens het kookproces.

7

Voeg vervolgens de mosselen, de vis, doperwten en fruit de mer toe aan de pan en doe de deksel op de pan. Wacht tot de mosselen gaar zijn. De mosselen zijn gaar, zodra de mosselen open zijn.

8

Snijd nu de citroen doormidden en hak de platte peterselie fijn. Knijp de citroen over paella en roer dit goed door. Garneer het geheel ten slotte met de platte peterselie.

Ingrediënten

 300 g arboriorijst
 50 g chorizo
 100 g kippendij
 150 g fruit de mer
 100 g zalm en kabeljauw
 250 g mosselen
 0,40 l kippenbouillon
 75 g doperwten
 1 ui
 2 tenen knoflook
 1 g saffraan
 1 scheut wijn
 1 rode peper
 3 rijpe tomaten
 1 paprika
 1 citroen
 1 tl gerookt paprikapoeder
 scheut olijfolie
 1 bos verse peterselie

Instructies

1

Vul een klein kommetje met een beetje lauwwarm water en voeg hieraan de saffraan toe.

2

Snijd de chorizo in blokjes en snipper de ui. Hak vervolgens de knoflook fijn.

3

Zet een pan op het vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Bak hierin de chorizo uit. Snijd ondertussen de kippendijen, tomaat en paprika in blokjes, elk op een schone snijplank. Voeg aan de chorizo de ui en knoflook toe en fruit deze mee voor 3 minuten.

4

Draai het vuur hoger en voeg de kippendijen, tomaat en paprika toe aan de pan. Bak dit alles mee tot de kippendijen licht bruin zijn. Draai het vuur lager en voeg de arboriorijst en paprikapoeder toe aan de pan.

5

Draai het vuur hoger en voeg de kippendijen, tomaat en paprika toe aan de pan. Bak dit alles mee tot de kippendijen licht bruin zijn. Draai het vuur lager en voeg de arboriorijst en paprikapoeder toe aan de pan.

6

Bak deze mee tot de rijst glazig is. Blus af met witte wijn en laat deze vervolgens volledig inkoken. Zodra het vocht is ingekookt, voeg je het saffraan water en een beetje bouillon toe. Laat deze weer inkoken en herhaal dit proces tot de rijst bijna gaar is. Dit duurt ongeveer 13 tot 17 minuten. Snijd dan de visfilets in blokjes. Deze mogen vrij groot zijn, doordat deze uit elkaar vallen tijdens het kookproces.

7

Voeg vervolgens de mosselen, de vis, doperwten en fruit de mer toe aan de pan en doe de deksel op de pan. Wacht tot de mosselen gaar zijn. De mosselen zijn gaar, zodra de mosselen open zijn.

8

Snijd nu de citroen doormidden en hak de platte peterselie fijn. Knijp de citroen over paella en roer dit goed door. Garneer het geheel ten slotte met de platte peterselie.

Spaanse paella met vis en zeevruchten
Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef. Ook kook ik mee op niveau bij restaurant Het Havenhuis in Etten-Leur en heb ik een eigen bonbonlijn opgezet, want chocola is een vak apart en daarmee kun je je expertise laten zien. Een tweede reden is dat ik erg hou van chocola. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen.