Stuur jouw unieke recept in en maak iedere maand kans op een GRATIS KOOKBOEK t.w.v. 50 euro

Spicy Dan Dan noedels maak je zo

Dan Dan Noedels

Ik ben dol op Dan Dan noedels. Toch was het even erg pittig toen ik dit heb geprobeerd in China. Terug in Nederland heb ik het recept voor de Sichuanese Dan Dan noedels iets aangepast, zodat de smaak iets toegankelijker is voor ons smaakpallet. Dit recept voor Dan Dan noedels is kinderlijk eenvoudig en kun je makkelijk maken in een kwartiertje. Wil je nog extra groenten in je Dan Dan noedels dan kun je bijvoorbeeld wat paksoi kort blancheren en erbij serveren. Zo heb je ook nog een zoet tintje in het gerecht.

Dan Dan noedels is een klassiek voorbeeld van wat comfortfood is. Het eenvoudig en een echte smaaksensatie. De naam Dan Dan noedels komt doordat de vroegere straatverkopers de noedels op een paal met emmers meenam. Aan de ene kant hing dan de emmer met noedels en aan de andere de saus. Dan Dan noedels betekent feitelijk Noedels aan een paal. Dan Dan noedels of Dandan mian is zeker de moeite om eens te proberen en kun je ook aanpassen. Er is namelijk niet echt een origineel recept voor Dan Dan noedels. Dit recept voor Dan Dan noedels is zonder de welbekende Chinese sesampasta. Dit is vooral erg lekker als je trek hebt in een meer hartig gerecht. Soms vervang ik de Chinese sesampasta voor Tahini. De smaak is namelijk iets minder intens en soms dus meer naar mijn smaak. De noedel is ten slotte best belangrijk voor het recept. Ikzelf heb een voorkeur voor een meer dikke noedel. De saus hecht zich beter aan de noedel waardoor de algehele smaakbeleving een stuk beter is.

Vegetarische Dan Dan noedels maken

Dit recept voor Dan Dan noedels maakt gebruik van varkensgehakt. Ben je vegan of wil je een dag geen vlees, dan kun je het vleesgehakt simpelweg vervangen naar vegetarisch gehakt. Net zo lekker

AuteurDaniël VergouwenMoeilijkheidsgraadBeginner

Iedereen die mij kent weet dat ik een groot liefhebber ben van noedels. Dit recept is een Sichuanese klassieker dat erg smaakvol is. Je kunt het pittig, of minder pittig, maken door meer of minder chiliolie te gebruiken.

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd5 minutenKooktijd15 minutenTotale tijd20 minuten

 2 eetlepel zonnebloemolie
 125 g (varkens)gehakt
 1 theelepel zoete gefermenteerde saus
 1 eetlepel Shaoxingwijn of droge sherry
 1 theelepel lichte sojasaus
 200 g Tarwenoedels
 200 ml kookvocht van de noedels of bouillon
 2 theelepel lichte sojasaus
 0,50 theelepel zout
 1 theelepel Chinkiangazijn
 2 eetlepel chiliolie met bezinksel
 4 eetlepel Ya Chai
 4 lenteuitjes

1

Verwarm een wok op hoog vuur. Voeg de olie toe en voeg het gehakt toe en laat dit verkleuren.

2

Voeg vervolgens de gefermenteerde saus toe en de Shaoxingwijn toe en roerbak dit goed door. Breng het gehakt verder op smaak met 1 theelepel lichte sojasaus en het zout.

3

Haal het gehakt uit de wok en zet apart. Kook de noedels af volgens de instructie op de verpakking.

4

Meng vervolgens de chiliolie, ya chai, chiankiangazijn, zout en sojasaus met elkaar.

5

Verwarm de bouillon en meng hierin de gekookte noedels. Voeg de saus toe en top dit af met het gehakt en dun gesneden bosuitjes

Ingrediënten

 2 eetlepel zonnebloemolie
 125 g (varkens)gehakt
 1 theelepel zoete gefermenteerde saus
 1 eetlepel Shaoxingwijn of droge sherry
 1 theelepel lichte sojasaus
 200 g Tarwenoedels
 200 ml kookvocht van de noedels of bouillon
 2 theelepel lichte sojasaus
 0,50 theelepel zout
 1 theelepel Chinkiangazijn
 2 eetlepel chiliolie met bezinksel
 4 eetlepel Ya Chai
 4 lenteuitjes

Aanwijzingen

1

Verwarm een wok op hoog vuur. Voeg de olie toe en voeg het gehakt toe en laat dit verkleuren.

2

Voeg vervolgens de gefermenteerde saus toe en de Shaoxingwijn toe en roerbak dit goed door. Breng het gehakt verder op smaak met 1 theelepel lichte sojasaus en het zout.

3

Haal het gehakt uit de wok en zet apart. Kook de noedels af volgens de instructie op de verpakking.

4

Meng vervolgens de chiliolie, ya chai, chiankiangazijn, zout en sojasaus met elkaar.

5

Verwarm de bouillon en meng hierin de gekookte noedels. Voeg de saus toe en top dit af met het gehakt en dun gesneden bosuitjes

Spicy Dan Dan Noedels maak je zo

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!

Daniël Vergouwen
koken en schrijven, dat vind ik leuk om te doen. Al sinds mijn 14e ben ik werkzaam in de horeca en heb mijzelf opgewerkt tot sous-chef, meegekookt op niveau, heb ik een eigen bonbonlijn opgezet en doorgeleerd voor sommelier, omdat ik erg hou van chocola en wijn. Ten slotte kom ik graag bij mensen thuis koken als de Huissommelier en bereid ik de lekkerste gerechten die je eigenlijk zou verwachten in een restaurant uit het hogere segment. Tegelijkertijd maak ik mensen ook graag bij met lekkere cocktails en streetfood. Ik wil graag mijn kennis delen, zodat iedereen thuis kan genieten van een heerlijk zelfgemaakt gerecht, want daar draait het uiteindelijk om. Samen gezellig eten en koken. Voor extra inspiratie kun je kijken op mijn Instagrampagina: @danielvergouwen of @dehuissommelier