Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Spritsen

spritsen

Spritsen, wie kent ze niet. Deze heerlijke brosse koeken zijn makkelijk zelf te maken. Spritsen worden gemaakt van een “wrijfdeeg”. Wrijfdegen zijn boterdegen waar veel lucht in zit. Door het wrijven van het deeg over de ondergrond komt er steeds meer lucht in het deeg. Zo krijg je na het afbakken van de spritsen een brosse koek die in je mond makkelijk uit elkaar valt.

Eventueel kun je dit wrijfdeeg ook maken in een keukenmachine met een zogenaamde “vlinder”deeghaak maar omdat je thuis vaak maar een kleine hoeveelheid maakt is het toch het makkelijkste om het spritsen deeg met de hand te maken.

AuteurKooktijdschriftMoeilijkheidsgraadBeginner

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd30 minutenKooktijd25 minutenTotale tijd55 minuten

Ingrediënten
 320 g zachte botr
 1 vanille stokje
 200 g witte basterdsuiker
 1 ei
 400 g patentbloem
 snufje zout

Spritsen maken
1

Verwarm de oven voor op 150 graden.

2

Meng, bij voorkeur met je handen de zachte boter, samen met de witte basterdsuiker goed door elkaar, wrijf het mengsel met je handen goed over de ondergrond zodat het suiker goed oplost in de boter en de boter wit begint te worden.

3

Door het wrijven breng je lucht in het deeg wat straks de specifieke brosse structuur geeft aan de spritsen.

4

Snijd dan het vanille stokje in de lengte open en schraap het merg eruit.

5

Voeg het vanillemerg bij het mengsel samen met het ei.

6

Meng weer al wrijvend goed door elkaar.

7

Voeg nu de bloem en daarna een snuf zout toe en meng weer goed top een soepel beslag/deeg.

8

Doe het deeg in een spuitzak met een kartel spuitmondje erin.

9

Leg een vel bakpapier op de bakplaat en spuit er ongeveer 10 spritsen van.

10

Zet in de oven en bak de spritsen af in 15-17 minuten.

Ingrediënten

Ingrediënten
 320 g zachte botr
 1 vanille stokje
 200 g witte basterdsuiker
 1 ei
 400 g patentbloem
 snufje zout

Aanwijzingen

Spritsen maken
1

Verwarm de oven voor op 150 graden.

2

Meng, bij voorkeur met je handen de zachte boter, samen met de witte basterdsuiker goed door elkaar, wrijf het mengsel met je handen goed over de ondergrond zodat het suiker goed oplost in de boter en de boter wit begint te worden.

3

Door het wrijven breng je lucht in het deeg wat straks de specifieke brosse structuur geeft aan de spritsen.

4

Snijd dan het vanille stokje in de lengte open en schraap het merg eruit.

5

Voeg het vanillemerg bij het mengsel samen met het ei.

6

Meng weer al wrijvend goed door elkaar.

7

Voeg nu de bloem en daarna een snuf zout toe en meng weer goed top een soepel beslag/deeg.

8

Doe het deeg in een spuitzak met een kartel spuitmondje erin.

9

Leg een vel bakpapier op de bakplaat en spuit er ongeveer 10 spritsen van.

10

Zet in de oven en bak de spritsen af in 15-17 minuten.

Notes

Spritsen

Spritsen 2

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!